Connecteu-vos amb nosaltres

Aviació / aerolínies

La Comissió aprova 120 milions d'euros de suport grec per indemnitzar Aegean Airlines pels danys soferts a causa d'un brot de coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha trobat una subvenció grega de 120 milions d’euros a Aegean Airlines que s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE. La mesura té com a objectiu compensar la companyia aèria per les pèrdues causades directament pel brot de coronavirus i les restriccions de viatge imposades per Grècia i altres països de destinació per limitar la propagació del coronavirus. Grècia va notificar a la Comissió una mesura d’ajut per compensar Aegean Airlines pels danys soferts del 23 de març de 2020 al 30 de juny de 2020 derivats de les mesures de contenció i les restriccions de viatge introduïdes per Grècia i altres països de destinació per limitar la propagació del coronavirus. El suport es concretarà en una subvenció directa de 120 milions d’euros, que no superarà els danys estimats causats directament a la companyia aèria durant aquest període.

La Comissió va avaluar la mesura prevista en l’article 107, apartat 2, lletra b), del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), que permet a la Comissió aprovar mesures d’ajut estatal concedides pels estats membres per compensar directament empreses o sectors específics per danys ocasionats causades per ocurrències excepcionals. La Comissió va trobar que la mesura grega compensarà els danys soferts per Aegean Airlines que està directament relacionat amb el brot de coronavirus. També es va trobar que la mesura és proporcional, ja que l'ajut no supera el necessari per compensar els danys.

Sobre aquesta base, la Comissió va concloure que la mesura de compensació de danys a Grècia s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE. La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "La indústria de l'aviació és un dels sectors que ha estat especialment afectat pel brot de coronavirus. Aquesta mesura permetrà a Grècia indemnitzar Aegean Airlines pels danys soferts directament a causa de les restriccions de viatge necessàries per limitar la propagació del coronavirus. Seguim treballant amb els estats membres per trobar solucions viables per donar suport a les empreses en aquests moments difícils, d'acord amb les normes de la UE ".

El comunicat de premsa complet està disponible online.

Aviació / aerolínies

La Comissió aprova 73 milions d'euros de suport italià per indemnitzar Alitalia pels danys posteriors soferts a causa d'un brot de coronavirus

publicat

on

 

La Comissió Europea ha trobat que el suport italià de 73.02 milions d’euros a favor d’Alitalia s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE. Aquesta mesura té com a objectiu compensar la companyia aèria pels danys patits en 19 rutes a causa del brot de coronavirus entre el 16 de juny i el 31 d’octubre de 2020.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, responsable de la política de competència, va dir: "La indústria de l'aviació continua sent un dels sectors especialment afectats per l'impacte del brot de coronavirus. Aquesta mesura permet a Itàlia proporcionar una indemnització addicional pels danys directes soferts per Alitalia entre juny i octubre de 2020 a causa de les restriccions de viatge necessàries per limitar la propagació del coronavirus. Continuem treballant estretament amb els estats membres per garantir que es puguin establir mesures de suport nacional de manera coordinada i eficaç, d’acord amb les normes de la UE. Al mateix temps, les nostres investigacions sobre mesures de suport anteriors a Alitalia continuen i estem en contacte amb Itàlia sobre els seus plans i el compliment de les normes de la UE ".

Alitalia és una companyia aèria important de xarxa que opera a Itàlia. Amb una flota de més de 95 avions, el 2019 la companyia va atendre centenars de destinacions a tot el món, transportant prop de 20 milions de passatgers des del seu centre principal de Roma i altres aeroports italians fins a diverses destinacions internacionals.

Les restriccions establertes tant a Itàlia com en altres països de destinació per tal de limitar la propagació del coronavirus han afectat molt les operacions d'Alitalia, en particular pel que fa als vols internacionals i intercontinentals. Com a resultat, Alitalia va patir pèrdues operatives significatives fins almenys el 31 d’octubre de 2020.

Itàlia va notificar a la Comissió una mesura d’ajut addicional per indemnitzar Alitalia pels danys posteriors soferts en 19 rutes específiques del 16 de juny de 2020 al 31 d’octubre de 2020 a causa de les mesures d’emergència necessàries per limitar la propagació del virus. El suport es concretarà en una subvenció directa de 73.02 milions d’euros, que es correspon amb els danys estimats directament causats a la companyia aèria durant aquest període segons una anàlisi ruta per ruta de les 19 rutes elegibles. Això segueix la decisió de la Comissió aprovada el 4 de setembre de 2020 Mesura italiana de compensació de danys a favor que Alitalia indemnitzi la companyia aèria pels danys patits de l’1 de març de 2020 al 15 de juny de 2020 resultant de les restriccions governamentals i les mesures de contenció preses per Itàlia i altres països de destinació per limitar la propagació del coronavirus.

La Comissió va avaluar la mesura Article 107, apartat 2, letra b) del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), que permet a la Comissió aprovar mesures d’ajut estatal concedides pels estats membres per compensar empreses o sectors específics pels danys directament causats per fets excepcionals. La Comissió considera que el brot de coronavirus es qualifica com un fet excepcional, ja que es tracta d’un fet extraordinari i imprevisible que té un impacte econòmic important. Com a resultat, es justifiquen intervencions excepcionals de l’estat membre per compensar els danys relacionats amb el brot.

La Comissió va trobar que la mesura italiana compensarà els danys soferts per Alitalia que estan directament relacionats amb el brot de coronavirus, ja que la pèrdua de rendibilitat a les 19 rutes com a resultat de les mesures de contenció durant el període corresponent es pot considerar com un dany directament relacionat a l’ocurrència excepcional. També es va trobar que la mesura és proporcionada, ja que l'anàlisi quantitativa ruta per ruta presentada per Itàlia identifica adequadament els danys atribuïbles a les mesures de contenció i, per tant, la indemnització no supera el necessari per compensar els danys en aquestes rutes.

Sobre aquesta base, la Comissió va concloure que la mesura addicional italiana de compensació de danys s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE.

Fons

Basant-se en les queixes rebudes, el 23 d’abril de 2018 la Comissió va obrir un procediment d’investigació formal sobre préstecs de 900 milions d’euros concedits a Alitalia per Itàlia el 2017. El 28 de febrer de 2020, la Comissió va obrir un procediment d’investigació formal per separat sobre un préstec addicional de 400 milions d’euros concedit per Itàlia l’octubre del 2019. Ambdues investigacions estan en curs.

El suport financer de fons de la UE o nacionals concedits a serveis sanitaris o altres serveis públics per fer front a la situació del coronavirus queda fora de l’àmbit del control de les ajudes estatals. El mateix s'aplica a qualsevol ajuda financera pública que es doni directament als ciutadans. De la mateixa manera, les mesures de suport públic que estan disponibles per a totes les empreses, com ara les subvencions salarials i la suspensió dels pagaments d’impostos sobre societats i del valor afegit o les contribucions socials, no estan sotmeses al control de les ajudes estatals i no requereixen l’aprovació de la Comissió segons les normes d’ajuts estatals de la UE. En tots aquests casos, els estats membres poden actuar immediatament.

Quan s’apliquen les normes sobre ajuts estatals, els estats membres poden dissenyar àmplies mesures d’ajut per donar suport a empreses o sectors específics que pateixen les conseqüències del brot de coronavirus d’acord amb el marc d’ajuts estatals existent de la UE. El 13 de març de 2020, la Comissió va adoptar un Comunicació sobre una resposta econòmica coordinada al brot de COVID-19 establint aquestes possibilitats.

Al respecte, per exemple:

  • Els estats membres poden compensar empreses o sectors específics (en forma d’esquemes) els danys soferts i directament causats per esdeveniments excepcionals, com els causats pel brot de coronavirus. Així ho preveu l'article 107, apartat 2, punt (b), TFUE.
  • Les regles d’ajut d’estat basades en l’article 107, apartat 3, punt (c), del TFUE permeten als estats membres ajudar les empreses a fer front a l’escassetat de liquiditat i necessiten ajuda urgent de rescat.
  • Això es pot complementar amb diverses mesures addicionals, com ara el Reglament de minimis i el Reglament general d’exempció per categories, que també poden establir els estats membres immediatament, sense la participació de la Comissió.

En cas de situacions econòmiques particularment greus, com la que s’enfronten actualment tots els estats membres i el Regne Unit a causa del brot de coronavirus, les normes d’ajuts estatals de la UE permeten als estats membres concedir suport per solucionar una greu pertorbació de la seva economia. Així ho preveu l'article 107, apartat 3, lletra b), del TFUE del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

El 19 de març de 2020, la Comissió va adoptar un marc temporal d’ajudes estatals basat en l’article 107 (3) (b) del TFUE per permetre als estats membres utilitzar la plena flexibilitat prevista en les normes d’ajuda estatal per donar suport a l’economia en el context del brot de coronavirus. El marc temporal, modificat els dies 3 d’abril, 8 de maig de 2020, 29 de juny i 13 d’octubre de 2020, preveu els següents tipus d’ajuts, que poden concedir els estats membres: (i) subvencions directes, injeccions de capital, avantatges fiscals selectius i pagaments anticipats; (ii) Garanties estatals per a préstecs contractats per empreses; (iii) Préstecs públics subvencionats a empreses, inclosos els préstecs subordinats; (iv) Garanties per als bancs que canalitzen l’ajut de l’Estat a l’economia real; (v) Assegurança pública de crèdit a l’exportació a curt termini; (vi) Suport a la investigació i desenvolupament relacionats amb el coronavirus (R&D); (vii) Suport per a la construcció i ampliació d’instal·lacions de proves; (viii) Suport per a la producció de productes rellevants per combatre el brot de coronavirus; (ix) Suport específic en forma d’ajornament de pagaments d’impostos i / o suspensió de les contribucions a la seguretat social; (x) Suport específic en forma de subvencions salarials per als empleats; (xi) Suport específic en forma d'instruments de capital i / o híbrids; (xii) Suport dirigit als costos fixos no coberts de les empreses.

El marc temporal estarà vigent fins a finals de juny de 2021. Atès que les qüestions de solvència només es podran materialitzar en una etapa posterior a mesura que evolucioni aquesta crisi, només per a les mesures de recapitalització la Comissió ha ampliat aquest període fins a finals de setembre de 2021. garantint la seguretat jurídica, la Comissió avaluarà abans d'aquestes dates si cal ampliar-la.

La versió no confidencial de la decisió s'ha fet disponible sota el nombre de cas al SA.59188 Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió competència lloc web un cop les qüestions de confidencialitat s'han resolt. Les noves publicacions de decisions sobre ajuts estatals a Internet i en el Diari Oficial es troba en el State Aid Weekly e-News.

Es pot trobar més informació sobre el Marc temporal i altres accions que la Comissió ha fet per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus. aquí.

 

Seguir llegint

Estratègia de l'aviació per a Europa

Aviació: la proposta de la Comissió sobre les franges horàries aeroportuàries ofereix un alleujament molt necessari per al sector

publicat

on

La Comissió Europea ha adoptat una nova proposta d’assignació de franges horàries que permet als interessats en aviació un alleujament molt necessari dels requisits d’ús de franges horàries aeroportuàries per a la temporada de programació de l’estiu 2021. Tot i que les companyies aèries normalment han d’utilitzar el 80% de les ranures que se’ls concedeixen per assegurar la seva cartera completa de ranures per a temporades de programació posteriors, la proposta redueix aquest llindar al 40%. També introdueix una sèrie de condicions destinades a garantir que la capacitat aeroportuària s’utilitzi de manera eficient i sense perjudicar la competència durant el període de recuperació del COVID-19.

La comissària de Transports, Adina Vălean, va dir: “Amb la proposta d’avui intentem trobar un equilibri entre la necessitat d’alleujar les companyies aèries, que continuen patint la caiguda important dels viatges aeri a causa de la pandèmia en curs i la necessitat de mantenir la competència al mercat , garantir un funcionament eficient dels aeroports i evitar vols fantasmes. Les normes proposades proporcionen certesa per a la temporada d'estiu del 2021 i asseguren que la Comissió pot modular les exempcions de ranures necessàries segons unes condicions clares per garantir que es mantingui aquest equilibri ".

Veient les previsions de trànsit per a l’estiu del 2021, és raonable esperar que els nivells de trànsit siguin, com a mínim, del 50% dels nivells del 2019. Per tant, un llindar del 40% garantirà un cert nivell de servei, tot i que permetrà a les companyies aèries un amortiment en l’ús de les seves franges horàries. La proposta d’assignació de ranures s’ha transmès al Parlament Europeu i al Consell per a la seva aprovació.

Seguir llegint

Aviació / aerolínies

Cas de Boeing a l’OMC: la UE posa en marxa contramesures contra les exportacions nord-americanes

publicat

on

El reglament de la Comissió Europea que augmenta els aranzels sobre les exportacions nord-americanes a la UE per valor de 4 milions de dòlars ha estat publicat al diari oficial de la UE. Les contramesures han estat acordades pels estats membres de la UE, ja que els Estats Units encara no han proporcionat les bases per a una solució negociada, que inclouria l’eliminació immediata dels aranzels nord-americans a les exportacions de la UE en el cas Airbus OMC. L'Organització Mundial del Comerç (OMC) va autoritzar formalment la UE el 26 d'octubre per prendre aquestes mesures contra les subvencions il·legals dels EUA al fabricant d'avions Boeing.

Les mesures entraran en vigor a partir d’avui. La Comissió Europea està disposada a treballar amb els Estats Units per resoldre aquesta disputa i també per acordar disciplines a llarg termini sobre subvencions a les aeronaus. Una economia que funciona per a les persones El vicepresident executiu i comissari de comerç, Valdis Dombrovskis, va dir: "Hem deixat clar tot el temps que volem resoldre aquest problema de llarga durada. Malauradament, a causa de la manca de progrés amb els Estats Units, no vam tenir més remei que imposar aquestes contramesures. En conseqüència, la UE exerceix els seus drets legals segons la recent decisió de l'OMC. Demanem als EUA que acceptin que ambdues parts eliminin les contramesures existents amb efecte immediat, de manera que puguem deixar-ho ràpidament enrere. Eliminar aquests aranzels és un avantatge per a totes dues parts, especialment amb la pandèmia que fa estralls a les nostres economies. Ara tenim l'oportunitat de reiniciar la nostra cooperació transatlàntica i treballar junts per aconseguir els nostres objectius compartits ".

Trobareu més informació aquí

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències