Connecteu-vos amb nosaltres

salut

DIA MUNDIAL DE L'OBESITAT - Aliança contra l'Obesitat

COMPARTIR:

publicat

on

“Rebutjar les polítiques que vilipendien els nutrients. Advocant per un enfocament interdisciplinari integrat”.

Prof. Carruba (Universitat de Milà): "L'obesitat s'ha d'integrar en els nivells d'atenció essencials".

Prof. Paganini (Competere.Eu): “Empowering Consumer Food Awareness. Redescobriment urgent de l'equilibri de la dieta mediterrània”.

Milà, 4 de març de 2024 - "L'obesitat suposa un repte global creixent, sovint caracteritzat com una epidèmia invisible que afecta més de mil milions de persones a tot el món, amb 380 milions menors de 15 anys. La gravetat d'aquesta epidèmia és tal que, per al 2030, podríem assistir a una reducció de l'esperança de vida a causa de a complicacions relacionades amb l'obesitat, un fenomen sense precedents en la història de la humanitat. Les projeccions suggereixen que el 2035, el nombre d'individus obesos podria augmentar fins als 4 milions, gairebé la meitat de la població mundial projectada". Aquesta alarmant declaració s'ha emès avui en el Dia Mundial de l'Obesitat per Michele Carruba, President honorari del Centre d'Estudis i Recerca de l'Obesitat (CSRO) de la Universitat de Milà, i Pietro Paganini, President de Competere – Política per al Desenvolupament Sostenible.

Carruba i Paganini són protagonistes de l'Aliança Internacional contra l'Obesitat, que es va reunir per primera vegada el 19 de gener a la Universitat de Milà, inaugurant una sèrie de simposis internacionals sobre l'excés de desnutrició.

"Avui dia, l'obesitat no es classifica com una malaltia per dret propi", explica Carruba, "però està estretament lligada a nombroses malalties no transmissibles, que es troben entre les principals causes globals de mortalitat".

Segons estudis realitzats per l'Aliança, el cost econòmic d'aquesta crisi s'estima en gairebé 2 bilions de dòlars, sense tenir en compte les pèrdues associades a la disminució de la productivitat i les ramificacions socials de l'estigma.

anunci

"Davant d'aquest escenari", assenyala Paganini, autor de 'iFood: Escaping Food Ideology', "és evident que les polítiques de salut pública actuals encara no han donat els resultats desitjats. En particular, faig referència a la introducció de l'etiquetatge nutricional simplificat, com Nutriscore, i a polítiques fiscals orientades als aliments rics en sucres i greixos saturats. Aquestes mesures redueixen inadvertidament la llibertat d'elecció i soscaven la diversitat dietètica, alhora que vilipendien injustament nutrients específics sense abordar les arrels polièdriques de l'obesitat".

L'Aliança afirma que l'obesitat és un problema multifactorial influenciat per una infinitat de factors, com ara la genètica, el metabolisme, l'estil de vida i el benestar psicològic. Aquesta complexitat subratlla l'absència d'una solució única i subratlla la necessitat d'un enfocament integrat que inclogui una nutrició equilibrada, una vida activa i una educació nutricional sòlida que fomenti el pensament crític i la consciència.

Segons Paganini, és imprescindible una acció urgent per “cultivar una cultura centrada en la salut que valori l'equilibri per sobre de la imposició, oferint un camí per sortir d'aquesta crisi. Educar les persones sobre la importància d'un estil de vida equilibrat requereix temps i dedicació, però és essencial per equipar les generacions futures per afrontar els reptes associats a l'obesitat. La nostra missió és defensar polítiques i iniciatives que reforcin l'educació nutricional, alhora que ampliem l'accés a aliments nutritius i opcions de vida activa per a tothom".

Dins d'aquest marc multidisciplinari, va sorgir l'Aliança contra l'Obesitat, encapçalada per més de 30 científics de diverses disciplines que representen universitats d'arreu d'Europa. L'objectiu d'aquesta comunitat científica naixent és obligar les institucions a reconèixer l'obesitat com un tema polièdric, reunint acadèmics, investigadors i pensadors d'àmbits diferents per abordar col·lectivament el flagell de l'excés de desnutrició.

"Ser obesitat", afegeix Carruba, "no s'ha d'interpretar com un fracàs per regular la ingesta d'aliments, sinó com una malaltia derivada de la desregulació del sistema homeostàtic que regeix el metabolisme energètic i el consum d'aliments. La ciència confirma l'obesitat com una malaltia tractable i prevenible. Donada la seva complexa interacció de factors ambientals, psicològics i genètics, abordar-lo requereix un enfocament interdisciplinari integrat, que incorpori suport psicològic, intervencions farmacològiques o, en casos extrems, intervenció quirúrgica. No obstant això, a dia d'avui, no tenim prou professionals mèdics capaços d'abordar de manera eficaç el problema de l'obesitat. Per tant, és imprescindible establir una nova especialitat mèdica dedicada a la gestió d'aquesta condició. Amb l'escalada de l'obesitat a un ritme alarmant, fins i tot una intervenció ràpida necessitaria almenys una dècada per acumular una cohort adequada de metges competents. No actuar amb celeritat corre el risc de fer insostenible econòmicament el sistema sanitari nacional. En conclusió, és primordial reconèixer l'obesitat com una malaltia i integrar-la als nivells essencials d'atenció (Lea)".

Foto: Lluís Hansel on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències