Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#EAPM: es necessita un treball en equip per disparar a la meta en l'objectiu de sostenibilitat de l'atenció sanitària

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha dit regularment que té com a objectiu donar suport als estats membres per avançar cap a sistemes de salut efectius, accessibles i resistents, escriu Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan.

També ha afirmat que, donats els diferents aspectes implicats, molts dels quals depenen dels interessos dels grups d’interès, és important definir els diferents enfocaments per valorar i desenvolupar una visió més holística d’ella en un context de sistema de salut més ampli, tot tenint en compte del conjunt de la societat.

Bé, això planteja certes preguntes per si mateixes.

No menys important, com pot la recerca d’allò que anomenem assistència sanitària basada en el valor informar la presa de decisions, contribuir a la transformació del sistema sanitari i ajudar els sistemes de salut a tota la Unió Europea a ser, segons la Comissió, més eficaços, accessibles i resistents? Aquests són difícils demana donats els sistemes d'atenció de la salut estridents a Europa, que estan a la vora de l'col·lapse sota el pes d'una població que envelleix amb més comorbiditats i condicions cròniques, mentre que furgant per diners en efectiu i altres recursos en els esforços per fer tot el possible per als seus ciutadans .

Mentrestant, donada la competència dels Estats membres per a la salut, hi ha una clara manca de cooperació en determinades parts del que, evidentment, no hi ha igualtat de condicions per als pacients de la UE.

Potser la resolució d’any nou a l’amplada de les parts interessades de la Unió Europea, els estats membres i els regionals, per incloure totes les disciplines i sectors, podria ser d’acord amb el fet que es necessita un nivell de cooperació molt més gran que mai a mesura que s’arriba a més complex?

Només es pot somiar ...

anunci

Però una cosa és certa és que diversos estudis han demostrat que "la salut és igual a la riquesa". Entre les raons d’aquest fet, hi ha una societat més productiva que passa més temps sumant-se al PIB en lloc d’obstruir recursos com els llits d’hospital.

Hem tingut addicions relativament noves en l’atenció sanitària, com ara dispositius intel·ligents de salut electrònica, registres mèdics electrònics (encara que només es coneix el temps quan s’utilitzaran de manera òptima, juntament amb l’assistència transfronterera) i l’explosió de Big Data.

Aquest últim, quan s’utilitza, pot ajudar enormement amb el diagnòstic i conduir al millor tractament per a cada pacient.

La informació preventiva, un millor diàleg metge-pacient i un augment dels programes de cribratge, mentrestant, també poden reduir l’ús del temps dels professionals de la salut, alhora que permeten obtenir millors resultats i, per tant, estalviar diners i recursos valuosos en el paisatge de la salut.

Les noves tècniques de seqüenciació de gens poden ajudar a aquells amb predisposició a una determinada malaltia o malalties, i fins i tot poden ajudar les famílies properes (encara que aquí hi ha problemes ètics i, òbviament, no tothom "vol saber" que probablement patirà de una certa malaltia en la línia).

Per descomptat, tota aquesta innovació ja ha costat i seguirà costant diners. Però les eines ja hi són i, si s’utilitzen correctament, sens dubte podrien provocar aquests tan venerats “sistemes de salut efectius, accessibles i resistents”. Des del seu punt de vista, i és difícil d’argumentar, la Comissió parla d’eficàcia referint-se a la capacitat d’un sistema de salut de produir resultats positius (que significa millorar la salut de la població).

L'accés es descriu com el resultat de les interaccions entre diferents factors, incloent la cobertura del sistema de salut, la profunditat de la cobertura, la disponibilitat econòmica i la disponibilitat de serveis assistencials. I la capacitat de recuperació en aquest context és la capacitat del sistema sanitari d’adaptar-se eficaçment als entorns canviants i aplicar solucions innovadores per afrontar reptes significatius amb recursos limitats. L'executiu de la UE ha assenyalat que cada vegada és més "important que els sistemes de salut gastin els recursos que tenen amb prudència i eficiència". De fet ho és.

Tot això podria basar-se en tenir una visió a llarg termini de la correlació entre la salut i la riquesa, seguint les línies d'aquells que defensen tractaments més específics, com ara l'EAPM, que ha buscat a través de moltes reunions, conferències i congressos per definir el valor a l’escenari florent de la medicina personalitzada, tenint en compte els nombrosos costats i dominis que intenten clavar una definició.

Com totes les formes d’atenció sanitària actual, els enfocaments de medicina personalitzada han experimentat ells mateixos canvis dramàtics en la manera d’abordar les condicions i les patologies. Sobretot, ha estat degut al llançament i aplicació de les noves tecnologies i solucions esmentades anteriorment, com ara la genètica, la millora de la gravació de dades clíniques, ambientals i d’estil de vida i la capacitat dels sistemes per integrar totes aquestes dades i proporcionar perfils de diagnòstic i pronòstic dirigits a pacients individuals.

Aquest prometedor panorama genera un canvi en la forma en què els professionals de la salut diagnostiquen, tracten i fan un seguiment dels pacients i, clarament, té un impacte en la gestió de cada pacient. També ha tingut un impacte en l'organització, els pressupostos i els resultats dels sistemes de salut. Una qüestió en aquesta etapa és determinar fins a quin punt els marcs existents dissenyats per captar valor de les tecnologies es poden aplicar directament a solucions innovadores.

Per la seva banda, la Comissió ha assenyalat també que, en general, fins i tot avui, davant de tots els problemes de sostenibilitat, els sistemes de salut segueixen pagant per productes i serveis mèdics en termes d’input. Això en llenguatge senzill significa els procediments realitzats o el volum de productes mèdics adquirits. No obstant això, admet que "hi ha alguns exemples de proveïdors que adopten un enfocament més holístic i que consideren els resultats dels tractaments, en lloc de costos purament d'entrada, per informar les seves decisions de despesa". Al·leluia.

Hi ha diverses maneres en què es pot ajudar: menys pensament basat en silo, més medicaments genèrics que expiren les patents de llarga data, incentius per a la investigació, noves propostes sobre avaluacions conjuntes de tecnologies de la salut, la compartició de dades mèdiques (controlades acuradament) institucions i fronteres ... la llista continua.

Però les anteriors representen grans i grans canvis en l’estatus quo que ha existit fins fa molt poc temps i pràcticament cap d’ells no funciona correctament en l’hora actual. Això no és ajudar els pacients d'avui o de demà tan a prop com hauria de ser.

Molts han dit, inclosa la Comissió, que alguns sistemes de salut basats en valors són vistos per alguns com un canvi de sistema que podria millorar la qualitat de la cura de la salut dels pacients, alhora que fa que la cura de la salut sigui més rendible.

Però sempre tornem a potser la pregunta més gran de tots. Qui defineix el "valor" en un context de salut? EAPM diu que hauria de ser el pacient, però, com veiem una vegada i una altra, la competència per definir el valor prové de molts angles diferents, sobretot pels pagadors, els proveïdors de salut, les empreses farmacèutiques i els fabricants de dispositius mèdics. Sempre s'ha mostrat difícil aconseguir que tots coincideixin, o fins i tot compromisos, i en aquest context sorgeix molt poc el consens. Hem demostrat que necessitem més treball en equip a tots els nivells.

Com es va assenyalar anteriorment, la Comissió manté que és un prerequisit clau per definir els diferents enfocaments de valor tenint en compte l'objectiu (i gairebé tothom) de construir aquells sistemes de salut efectius, accessibles i resistents. Ningú no discuteix amb això. Tots hem de tenir en compte, però, com posar el valor "pilota" a la part posterior de la xarxa i ràpidament, abans que el temps toqui el xiulet final dels nostres sistemes de salut.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències