Connecteu-vos amb nosaltres

Kazakhstan

OTS en camí de convertir-se en equivalent a la UE

COMPARTIR:

publicat

on

El 3 de novembre de 2023 va començar la 10a Cimera de l'Organització dels Estats Turcs (OTS) a Astana, la capital del Kazakhstan. Aquesta cimera va reunir els caps d'estat i representants oficials dels països membres de ple dret i observadors de l'organització. Durant la cimera, els caps d'estat van signar diversos acords clau, inclosa la Declaració de la desena cimera de l'OTS. A més, es van prendre decisions fonamentals, com ara declarar Astana com el "Centre financer mundial turc" el 2024 i Istanbul com el "Centre financer mundial turc" el 2025. Una altra decisió important va ser la concessió de l'estatus d'observador de l'Organització de Cooperació Econòmica (ECO) abans del OTS, demostrant un compromís amb l'ampliació de la cooperació regional. Durant aquesta cimera també es van signar moltes altres decisions que contribueixen als objectius de l'organització, escriu el Dr. Cavid Veliev, cap de departament del Centre AİR.

Com a resultat de la Cimera d'Astana, els estats membres van adoptar la Declaració integral de la Cimera d'Astana que consta de 156 articles. A la Declaració d'Astana, els líders van expressar el seu suport a la institucionalització continuada de l'OTS i van encoratjar l'enfortiment de la cooperació entre els seus membres sota el paraigua de la Secretaria de l'OTS. Això indica la voluntat de fusionar o coordinar les activitats d'altres filials que abans havien operat amb més independència.

La declaració posa èmfasi en la cooperació en temes polítics, de política exterior i de seguretat. En aquest context, les parts reafirmen el seu compromís de millorar la cooperació integral i la solidaritat entre els estats turcs en el marc de l'OTS. Pel que fa a la cooperació econòmica i sectorial, la declaració elogia la signatura de l'Acord per l'establiment del Fons d'Inversió Turquia (TIF) a Ankara el 16 de març de 2023. Aquest acord va ser signat per Azerbaidjan, Turquia, Kazakhstan i Kirguizistan. En particular, ha rebut l'aprovació dels parlaments de tots els països signants excepte Kirguizistan.

Des de l'enfonsament de la Unió Soviètica, la cooperació entre els estats turcs (Azerbaidjan, Turquia, Kazakhstan, Turkmenistan, Uzbekistan i Kirguizistan) ha passat per diverses etapes i ha arribat al nivell organitzatiu actual. Les llavors inicials es van plantar a la cimera de líders dels estats turcs a Ankara el 1992. Aquesta cooperació primerenca va evolucionar més tard cap al Consell de Cooperació dels països de parla turca (Consell turc), formalitzat mitjançant un acord signat a Nakhtxivan el 2009. Es va produir una fita important. durant la 8a cimera a Istanbul el 2021 quan el consell va experimentar una transformació. Es va canviar de nom com a organització, canviant el seu nom de Consell Turc a Organització d'Estats Turcs (OTS).

La victòria del Karabakh de l'Azerbaidjan el 2020, en què va participar un membre fundador de l'Organització d'Estats Turcs (OTS), va cridar l'atenció a l'organització. En conseqüència, les interaccions entre les Repúbliques Turques d'Àsia Central, l'Azerbaidjan i Turquia van augmentar tant bilateralment com en el marc de l'organització. Es pot dir que després de la victòria, la institucionalització i l'activitat en el marc de l'OTS van augmentar encara més. El panorama geopolític global, marcat per la guerra entre Rússia i Ucraïna i l'escalada de la rivalitat entre els EUA i la Xina, ha augmentat la importància de l'Àsia Central. Les reunions consecutives de 5+1 celebrades el 2023 en què van participar països d'Àsia Central, Rússia, Xina, EUA, UE, Azerbaidjan i Turquia subratllen la importància creixent dels estats turcs d'Àsia Central en la política global.

Els principals temes de l'agenda de l'OTS són l'aprofundiment i l'ampliació de la institucionalització; augmentar la cooperació en matèria de política exterior i seguretat; aprofundir la cooperació en l'àmbit de l'economia i el comerç i augmentar la cooperació en l'àmbit del transport. La cooperació entre els estats membres basada en la cultura i la història comunes, ara ha aconseguit escriure un llibre d'història comú fins al segle XV, i actualment s'estan realitzant estudis sobre el període posterior al segle XV. Actualment s'estan realitzant estudis sobre l'ús de l'alfabet comú.

El "Turkic World Vision-2040", identificat com un document crucial per al futur de l'OTS, pretén articular una visió integral per a l'establiment d'un sistema internacional més eficaç. La visió subratlla la importància de crear una representació cooperativa i equitativa alhora que advoca per la promoció dels valors universals. A la llum de la incertesa internacional imperant, el document reconeix que les organitzacions regionals tenen més responsabilitats. Subratlla la necessitat de millorar la cooperació entre els estats membres per abordar eficaçment aquestes tasques i reptes del panorama geopolític contemporani.

anunci

El document, que defineix les metes i objectius futurs d'OTS, es divideix en quatre apartats. L'objectiu final d'aquest document és crear la integració i, eventualment, la unitat entre els estats turcs. Alguns experts creuen que la intenció és construir una entitat supranacional semblant a la UE. En aquesta perspectiva, és factible veure que les converses i acords assolits recentment demostren unitat i cooperació en molts àmbits.

La visió mundial turca-2040 ha establert objectius en l'àmbit de la cooperació econòmica i sectorial, concretament assegurant la lliure circulació de mercaderies, capitals, serveis, tecnologia i persones entre els estats membres i reforçant la cooperació entre diverses regions econòmiques per fomentar les inversions intraregionals. . Harmonització de les estructures industrials i integració dels mercats de productes entre els estats membres. Es van fer importants acords dins de l'Organització en aquesta direcció per establir condicions favorables i reduir les barreres comercials, com ara l'“Acord de transport de mercaderies”, l'“Acord del corredor duaner simplificat” i el “Document estratègic de facilitació del comerç”. En la reunió ministerial s'ha acordat implementar instruments de nova generació que enforteixin la cooperació econòmica i comercial entre països, com ara la signatura de l'Acord d'Associació per a l'Economia Digital entre els estats membres i la creació de la Zona Econòmica Especial TURANSEZ (Zona Econòmica Especial Turca). . L'objectiu principal aquí és ampliar el volum de comerç regional fins al 10% del volum de comerç global dels estats membres en aquesta fase.

Un dels objectius clau en l'àmbit del transport i les duanes era fer del Corredor Central Internacional Est-Oest a través del Mar Caspi la ruta de transport més ràpida i segura entre l'Est i l'Oest. Hi ha tres raons principals per intentar establir una cooperació en el transport. . En primer lloc, ser una ruta alternativa en les rutes comercials en expansió entre Àsia i Europa; segon, el tancament de la ruta del nord a causa de la guerra Rússia-Ucraïna; i tercer, i el més important, impulsar el comerç i la cooperació entre els estats membres. Perquè sense línies de transport, el comerç no creixeria i no es crearà dependència econòmica. Com a resultat, van començar a treballar al Corredor Mitjà l'any 2012. Inicialment, Azerbaidjan i Turquia van prendre el lideratge d'aquesta iniciativa, finalment Kazakhstan també es va unir a aquest procés.

Tot i que l'OTS es va establir sobre una base comuna de cultura i història, les polítiques exteriors i de seguretat han guanyat importància recentment juntament amb la transformació geopolítica. Té com a objectiu establir una estructura permanent per enfortir la cooperació política. A més, ha desenvolupat mecanismes permanents a nivell del ministeri d'exteriors, consells de seguretat nacional i ministeris d'intel·ligència. A més, a petició de l'Azerbaidjan, es va convocar la primera reunió de caps d'estat a nivell d'assessors de política exterior. Com a resultat, l'organització pot actuar sobre un terreny comú sobre qüestions que afecten els estats turcs. Per exemple, van donar suport a la integritat territorial de l'Azerbaidjan i tenien un enfocament unificat sobre el conflicte israelo-palestí.

En els darrers anys, també ha intentat ampliar la cooperació multidimensional amb organitzacions regionals i globals. El creixement de la cooperació multicapa entre les institucions europees, especialment el Grup de Visegrad, es va establir com a objectiu a la Vision Act 2040. L'objectiu en l'àmbit de la seguretat era establir una xarxa de cooperació i intercanvi de dades entre els estats membres per fer front als riscos de radicalització, extremisme violent, islamofòbia, xenofòbia i terrorisme, així com garantir la seguretat fronterera. En resum, centrant-se en les oportunitats de regionalització global, OTS s'està transformant en un actor regional de creixent importància.

Tal com es descriu a la Turc World Vision-2040, l'objectiu principal dels països membres de l'OTS és la integració. Es pot dir que hi ha una voluntat política seriosa a tots els països membres en aquest tema. La integració abastarà els àmbits cultural, comercial i econòmic. Mentrestant, es va arribar a un acord per adoptar una política exterior i de seguretat comuna en temes relacionats amb els interessos del món turc. Les declaracions de la cimera, les declaracions dels líders i les activitats en el marc de l'OTS indiquen col·lectivament una trajectòria que s'alinea amb la Unió Europea (UE). Igual que el model d'integració de la UE, l'OTS sembla avançar cap a fomentar una cooperació i unitat més estretes entre els seus estats membres, reflectint una visió compartida de futur.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències