Connecteu-vos amb nosaltres

Servei Europeu d'Acció Exterior (EAAs)

Borrell escriu la descripció de la seva feina

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La feina de l'Alt Representant de la UE per a Afers Exteriors no és fàcil. D'una banda, Josip Borrell s'ha enfrontat a la determinació dels estats membres de quedar-se amb la competència. D'altra banda, els presidents de la Comissió i del Consell estan ansiosos d'intervenir i reclamar el mèrit de qualsevol èxit important de la UE en política exterior. Però en el que probablement sigui un missatge de commemoració, l'Alt Representant ha escrit una entrada al blog on s'exposen els reptes globals als quals s'enfronta la UE i com hauria de respondre.

El meu nou llibre Europa entre dues guerres està fora. Recopila articles d'opinió, publicacions de blog i discursos de l'any 2023. Aquest llibre permet fer un balanç de les lliçons apreses des de fa quatre anys per a la política exterior i de seguretat de la UE, però també mirar endavant i definir els principals eixos de treball per a la UE els propers mesos en una moment en què les guerres contra Ucraïna i l'Orient Mitjà amenacen el seu futur.

L'any 2019, quan vaig començar la meva feina com a alt representant, vaig dir que "Europa ha d'aprendre a parlar la llengua del poder". Ja estava convençut que la seguretat havia de convertir-se en una prioritat important per a Europa. Però en aquell moment no tenia una idea precisa de quant seria Europa en perill en els anys vinents.

Vivim en un món cada cop més multipolar on el multilateralisme està en declivi. La política de poder torna a dominar les relacions internacionals. Totes les formes d'interacció estan armades, ja sigui el comerç, la inversió, les finances, la informació o la migració. Això implica un canvi de paradigma en la manera de pensar sobre la integració europea i les nostres relacions amb la resta del món. Concretament, requereix actuar de manera decidida en tres eixos de treball:

1 Enfortir la seguretat econòmica europea

En primer lloc, la seguretat d'Europa s'ha d'entendre en un sentit més ampli. Durant la pandèmia de la COVID-19 vam descobrir que Europa ja no produïa mascaretes mèdiques ni paracetamol. I la nostra gran dependència de l'energia russa va reforçar la creença de Putin que Europa no seria capaç de respondre a la seva invasió a gran escala d'Ucraïna.

La nostra excessiva dependència d'uns quants països per a molts béns crítics ens posa en perill. Durant massa temps, els europeus, hem viscut en la il·lusió que el Doux Comerç hauria de ser suficient per portar la pau a tot el món. Hem descobert de la manera difícil que el món no funciona així.

anunci

És per això que hem decidit “reduir el risc” de la nostra economia limitant les dependències excessives i prenent mesures, en particular, sobre matèries primeres i components crítics per a la transició verda i digital.

Es tracta de "desarriscar", no de "desacoblament". La Unió Europea sempre ha estat oberta al comerç i a la inversió i ho vol continuar. Amb la eliminació de riscos ens referim, per exemple, a reforçar els vincles comercials i d'inversió amb Amèrica Llatina o Àfrica per diversificar les nostres cadenes de subministrament.

Pel que fa a la Xina, en particular, hem de reduir les nostres dependències excessives en dominis específics, especialment els que estan al centre de la transició verda i digital, i hem de reequilibrar les nostres relacions comercials. Aquest reequilibri és urgent. L'any passat, el nostre dèficit comercial amb la Xina va ser de 291 milions d'euros, que representaven l'1.7% del PIB de la UE.

El mes passat, el govern xinès va revelar plans per invertir massivament en la fabricació d'alta tecnologia. Això significa que la nostra indústria tecnològica s'enfrontarà a una competència encara més ferotge en els propers anys. És crucial que protegim la nostra indústria contra la competència deslleial. Ja hem començat a fer-ho per al nostre vehicle elèctric, el nostre panell solar i altres indústries de zero net.

Els nostres valors i sistemes polítics difereixen significativament i tenim opinions oposades respecte a la universalitat dels drets humans, però siguem clars: no volem tornar a una confrontació bloc a bloc. Ens hem tornat massa interdependents per això. I la cooperació amb la Xina és essencial per resoldre els principals reptes globals del nostre temps com el canvi climàtic.

2 Portar la defensa al cor de les polítiques europees

Tot i que la seguretat és més que defensa, no hi ha dubte que la defensa continua i continuarà sent el nucli de qualsevol estratègia de seguretat. Amb la guerra d'agressió que Rússia està fent contra Ucraïna, vam veure el retorn de les rivalitats territorials i l'ús de la força militar violenta a Europa que havíem descartat intel·lectualment.

En un moment en què la implicació nord-americana a Europa és cada cop menys segura, aquesta guerra suposa una amenaça existencial per a la UE. Si Putin aconsegueix destruir la independència d'Ucraïna, no s'aturarà aquí. Si s'imposa, malgrat el suport clar a Ucraïna per part dels europeus i dels Estats Units, això envia un senyal perillós sobre la nostra capacitat de defensar allò en què creiem.

Necessitem un canvi de paradigma en la defensa europea. La nostra Unió es va construir al voltant del mercat interior i de l'economia. I això ha funcionat bé per portar la pau entre els pobles de la Unió. Però no podem continuar per aquest camí. Durant massa temps hem delegat la nostra seguretat als EUA i en els últims 30 anys, després de la caiguda del mur de Berlín, hem permès un desarmament silenciós.

Hem d'assumir la nostra responsabilitat estratègica i ser capaços de defensar Europa per nosaltres mateixos, construint un pilar europeu fort dins de l'OTAN. I hem de fer aquest salt endavant en un període de temps molt curt. No perquè pretenem anar a la guerra. Al contrari: volem prevenir-ho tenint els mitjans per dissuadir de manera creïble qualsevol agressor.

Això no vol dir crear un exèrcit europeu. La defensa és i seguirà sent en un futur previsible competència exclusiva dels nostres Estats membres. Primer es tracta de gastar més a nivell nacional. L'any 2023 hem invertit de mitjana un 1.7% del nostre PIB en defensa, aquest percentatge ha d'augmentar fins a més del 2%.

Però, encara més important, es tracta de gastar junts per omplir els buits, evitar duplicacions i augmentar la interoperabilitat. Actualment només el 18% de les compres d'equips dels nostres exèrcits es fan de manera cooperativa. Tot i que vam establir un punt de referència del 35% el 2007.

També necessitem urgentment un salt endavant per a la nostra indústria de defensa. Des de l'inici de la guerra contra Ucraïna, els exèrcits europeus van comprar el 78% dels nous equips fora de la UE. Hem avançat molt en els últims mesos, però encara tenim dificultats per enviar prou municions per donar suport a Ucraïna. A més, ens enfrontem a importants reptes qualitatius en noves tecnologies militars com els drons o la intel·ligència artificial.

Una lliçó important de la guerra contra Ucraïna és que la superioritat tecnològica és clau. Sobretot quan s'enfronta a un adversari per a qui la vida és barata. Hem de tenir una indústria de defensa pròpia per satisfer les nostres necessitats.

Per aconseguir-ho, hem d'invertir massivament. Les vies més prometedores per assolir aquest objectiu són: en primer lloc, canviar la política de préstecs del Banc Europeu d'Inversions per permetre invertir en el sector de la defensa i, en segon lloc, l'emissió de deute comú, tal com vam fer amb èxit per fer front a la pandèmia de la COVID-19. No obstant això, aquestes discussions estan en les seves primeres etapes entre els nostres Estats membres, i és fonamental que tothom hi participi.

El salt endavant en defensa també requereix un canvi de mentalitat. Els productors d'armes m'han dit que lluiten per reclutar el talent d'enginyeria més brillant. De la mateixa manera, els inversors privats sovint es veuen dissuadits d'invertir en empreses de defensa. Tots els europeus han d'entendre que una defensa eficaç és un requisit previ per a la supervivència del nostre model social, mediambiental i democràtic. 

3 Treballant per prevenir la "resta contra Occident"

Ucraïna no és l'única guerra al nostre veïnat immediat. L'atac terrorista brutal de Hamàs a Israel i la resposta desproporcionada d'Israel estan en curs i corren el risc d'estendre la guerra a tota la regió de l'Orient Mitjà, com hem presenciat amb l'atac iranià a Israel durant l'últim cap de setmana. En aquest conflicte, la nostra reacció ha posat en dubte la capacitat d'Europa per ser un actor geopolític eficaç. 

A Ucraïna hem demostrat que podem respondre de manera decidida perquè estàvem units. Però davant desenes de milers de morts, principalment dones i nens, i 2 milions de persones morint de fam, fins ara no vam poder aturar els combats a Gaza, posar fi al desastre humanitari, alliberar els ostatges i començar a implementar amb eficàcia els dos solució estatal, l'única manera d'aconseguir una pau sostenible a la regió. 

La nostra influència limitada en aquest conflicte, que tan directament afecta el nostre futur, no es deu a la manca de mitjans. Som el soci líder d'Israel en comerç, inversió i intercanvi de persones i el nostre acord d'associació amb aquest país és el més complet de tots. També som el principal suport financer internacional del poble palestí. 

Però fins ara érem bastant ineficients perquè, com a Unió -obligada per unanimitat- estàvem dividits. La nostra posició comuna ha estat de vegades per darrere de la dels Estats Units, per exemple sobre la sanció de colons violents a Cisjordània. A més, hem enviat senyals contradictoris, per exemple, pel que fa al nostre suport a UNRWA. 

La nostra divisió ens ha costat molt al món àrab però també a un gran nombre de països d'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia. La diferència en les nostres respostes a les guerres a Ucraïna i Palestina ha estat utilitzada àmpliament per la propaganda russa. I aquesta propaganda va tenir força èxit, com hem vist especialment al Sahel, perquè s'ha afegit a greuges existents com la distribució desigual de vacunes durant la COVID-19, les polítiques migratòries massa restrictives, la manca de finançament per fer front al canvi climàtic. o organitzacions internacionals que reflecteixen el món de 1945 i no el d'avui. 

Hem d'actuar amb decisió en els propers mesos per evitar la consolidació d'una aliança de 'la resta contra Occident', fins i tot com a conseqüència del conflicte de l'Orient Mitjà. Per contrarestar aquesta amenaça de manera efectiva, hem de mantenir-nos fidels als nostres principis. A tot arreu. No només amb paraules, sinó també utilitzant les nostres eines quan es vulneren aquests principis. La decisió que vam demostrar a Ucraïna ens hauria de guiar a qualsevol altra part del món. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències