Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Taxonomia de la UE: inversions verdes per impulsar les finances sostenibles 

COMPARTIR:

publicat

on

Per impulsar el canvi cap a inversions ecològiques, la UE ha introduït normes per definir què es qualifica com a activitats ecològiques o sostenibles.

Per què la UE necessita una definició comuna d'inversions sostenibles

El desenvolupament sostenible requereix la preservació dels recursos naturals i el respecte dels drets humans i socials. L'acció climàtica és un aspecte important, ja que esdevé la necessitat de limitar i mitigar els efectes del canvi climàtic cada cop més urgent.

La UE es compromet a fer-ho de manera gradual reduint les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle. La Acord Verd Europeu, la iniciativa insígnia de la UE sobre acció climàtica, estableix un objectiu de zero emissions netes per al 2050.

Per aconseguir l'objectiu, la UE ha d'invertir en noves tecnologies.

La inversió pública no serà suficient i els inversors privats hauran d'intervenir per finançar projectes respectuosos amb el clima. Això requereix criteris clars sobre què és exactament sostenible i ecològic; en cas contrari, una part del finançament es podria destinar a projectes de "rentat ecològic" que diuen ser verds, però en realitat no ho són.

Alguns països de la UE ja han començat a desenvolupar sistemes de classificació. Tant les empreses que cerquen finançament com els inversors interessats a donar suport a projectes sostenibles es beneficiaran dels estàndards comuns de la UE.

anunci
Una moderna planta de reciclatge
Un treballador d'una moderna planta de reciclatge classifica les escombraries per ser processades ©Romaset/AdobeStock 

Quines activitats econòmiques es consideren sostenibles?


Al juny de 2020 Els eurodiputats van aprovar el reglament de taxonomia, un marc que determina quines activitats es poden considerar sostenibles. Això estableix un sistema de classificació comú a tota la UE, proporciona claredat a les empreses i als inversors i fomenta un augment del finançament del sector privat per al sector privat. transició cap a la neutralitat climàtica.

El regulació estableix sis objectius ambientals i estableix que una activitat es pot considerar mediambientalment sostenible si contribueix a algun d'ells sense perjudicar significativament cap de les altres.

The “do no harm” principle – which will be further defined by the European Commission – ensures that an economic activity causing more damage to the environment than creating benefits cannot be classified as sustainable. Environmentally sustainable activities should also respect human and labour rights.

Els objectius ambientals són:

  • Mitigació del canvi climàtic (evitar/reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle o augmentar l'eliminació de gasos d'efecte hivernacle)
  • Adaptació al canvi climàtic (reduir o prevenir l'impacte advers sobre el clima actual o futur previst, o els riscos d'aquest impacte advers)
  • Ús sostenible i protecció dels recursos hídrics i marins
  • Transició a a economia circular (centrant-se en la reutilització i el reciclatge de recursos)
  • Prevenció i control de la contaminació
  • Protecció i restauració de la biodiversitat i ecosistemes

Actes de la comissió relacionats amb les normes

El reglament de taxonomia, que es va convertir en llei el juliol de 2020, estableix el marc general per a la classificació d'activitats sostenibles, però deixa a la Comissió Europea l'elaboració dels criteris tècnics que determinaran si els projectes contribueixen a alguns dels objectius ambientals.

La Comissió va plantejar un primer conjunt de criteris a l'abril de 2021, que va entrar en vigor el desembre de 2021.

Un altre conjunt de normes, proposat el febrer de 2022, va permetre inclusió nuclear i el gas com a activitats econòmiques ambientalment sostenibles sota determinades condicions. El Parlament va debatre l'acte de la Comissió i va decidir no oposar-s'hi al juliol 2022.

Regulació de taxonomia, bons verds i més 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències