Connecteu-vos amb nosaltres

Inici

#Coronavirus: ara, més que mai, és necessària la cooperació internacional

COMPARTIR:

publicat

on

Vist els títols actuals, sembla que és possible que el brot de coronavirus no hagi arribat al món en el moment més convenient. Des de fa anys, les sirenes de desglobalització han invocat el retorn a l’aïllamentisme econòmic, polític i social selectiu on els estats són sistemes relativament tancats i gaudeixen d’una autonomia de decisió sense restriccions. En aquest context, el coronavirus ofereix, efectivament, una excusa convenient per a un creixent sentiment anti-Xina i una raó per atacar tant el liberalisme econòmic com el multilateralisme, escriu Arvea Marieni i Corrado Clini.

El comerç i els viatges són els principals mecanismes pels quals els brots virals locals es poden convertir en pandèmies. Mentre que durant el 21 han aparegut i reaparèixer moltes malalties infeccioses a l'Àfricast Segle que no s’han estès per tot el món. Els països africans en general tenen baixos nivells d’integració dins de les cadenes de valor globals i les xarxes intraregionals d’infraestructures físiques (i virtuals) són limitades. La Xina, en canvi, és una central industrial de fabricació al centre de la que Parag Khanna anomena, una civilització de xarxa mundial emergent. Per descomptat, és fàcil arribar a conclusions i cantar els elogis de la retranca.

Tanmateix, mirant atentament, és cert el contrari. La crisi de salut que s’acosta ens mostra com de interdependents ens hem convertit en davant de possibles amenaces mundials. Les solucions consisteixen en la cooperació i coordinació global, l’establiment de protocols sanitaris comuns, l’intercanvi de coneixements i els esforços conjunts i les inversions en materials, laboratoris i activitats de recerca. En el món actual d’ajudar als altres, la Xina en aquest cas significa ajudar-se a un mateix.

Des de la segona guerra mundial, la globalització ha estat una força impulsora del desenvolupament mundial. Fent que les economies del món siguin més interconnectades i més inter-dependents que mai, la globalització ha augmentat els nivells de consum a Occident, ha tret centenars de milions als països pobres de la pobresa, ha ajudat a mantenir la pau entre els actors estatals i ha creat les premisses per a una regla. sistema basat en el govern de les relacions internacionals. Mitjançant la sincronització i la integració dels cicles de producció i consum massiu, la globalització ha fet possible un accés sense precedents a béns i serveis a preus baixos.

L’inconvenient és que la pressió constant sobre els preus ha derivat en salaris reduïts, menors estàndards mediambientals, de salut i seguretat a algunes parts del món i danys devastadors al medi ambient. Ha portat a una competència creixent entre els llocs de producció i a nivell de treballadors. Les classes mitjanes d'Occident, que inicialment van ser persuadides per comerciar amb un major accés dels consumidors amb salaris i proteccions més baixes, ara estan despertant els dolorosos impactes sobre els seus nivells de vida. La causa principal d’aquestes distorsions ha estat una forta creença en el laissez-faire no regulat, al nucli del fonamentalisme de lliure mercat. No és multilateralisme.

Tal com ens ha recordat avui “The Guardian”, la globalització no és ineludible. De fet, la desglobalització s’ha produït abans, sobretot entre 1914 i 1945. Cal destacar que aquest període de trenta anys coincideix amb la més tremenda calamitat que ha tingut la humanitat i la vessament de sang de les dues guerres mundials.

anunci

La causa d’arrel de les crisis

La reducció contínua dels preus no ha solucionat la compensació adequada dels treballadors, les externalitats mediambientals i els costos de reparació. En resum, el pensament econòmic lineal que ha dominat l’economia mundial des de la Tercera Revolució Industrial ha ignorat les limitacions naturals i ha evitat tenir en compte - i encara menys abordar - la realitat de l’escassetat de recursos i la degradació del clima i del medi ambient.

A mesura que s’evidencien les crisis ambientals i climàtiques, la sobirania nacional absoluta es veu fonamentalment obstaculitzada per l’accés compartit a recursos planetaris limitats, les fronteres ecològiques i l’equilibri real de poder entre els agents estatals i no estatals de la comunitat internacional.

Els canvis potencialment irreversibles del clima i dels ecosistemes del planeta estan en marxa i no es pot aturar cap estat. Estem a prop, si no ho hem superat, de punts d'inflexió que suposen "una amenaça existencial per a la civilització". En aquest context, la fusió de les glaceres i el desgel del permafrost podrien alliberar antics virus que han estat bloquejats durant centenars de milers d’anys. La crisi del coronavirus pal·liria en comparació.

Ara més que mai, la cooperació internacional és necessària. Només l’acció coordinada de tots els actors de la comunitat internacional pot assegurar l’intercanvi i la implementació de les intervencions necessàries per fer front a amenaces existencials novedoses, en gran mesura imprevisibles. Si volem tenir èxit, els màxims representants dels governs, les institucions financeres internacionals, les grans multinacionals energètiques i altres sectors industrials estratègics han de responsabilitzar-se conjuntament d’una agenda global d’economia i geopolítica del canvi climàtic, el medi ambient i la salut pública mundial.

La globalització, destinada com a sistema de govern multilateral i compartició global de responsabilitats, forma part de la solució i no la causa fonamental del problema. En aquest sentit, la reacció contra la globalització debilita la pròpia arquitectura de les institucions mundials de les quals depèn la capacitat del món de reaccionar davant les amenaces existencials actuals.

El terme globalització és semànticament ambigu. En termes generals, la globalització ha arribat a significar dos fenòmens diferents: (i) liberalisme econòmic, sovint en el sentit de "fonamentalisme de lliure mercat"; i (ii) el multilateralisme internacional, que és un model cooperatiu de governança de les relacions internacionals.

Per afrontar amb èxit els reptes del futur, hem de revertir la lògica econòmica actual i transformar la matriu energètica i econòmica del món. El 2020 serà un any de conreu. Les decisions que es prendran a la cimera UE-Xina de setembre a Alemanya i a la COP26 de Glasgow configuraran el destí de l’economia mundial, ja sigui prenent o trencant les nostres possibilitats d’afrontar les amenaces del canvi climàtic i la degradació del medi ambient.

La manca d'alineació multilateral en les polítiques energètiques, industrials i comercials ha conduït fins ara al fracàs dels models de la COP, marcant així els límits "estructurals" del format tradicional per a les negociacions climàtiques. Es necessita una planificació estratègica intersectorial sectorial i uns mecanismes estrictes de control per garantir la integració de la política climàtica. La integració d'objectius específics de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en totes les polítiques sectorials clau formaria part d'aquesta agenda. Per a això, una plataforma comuna de polítiques i mesures dissenyada multilateral serà clau en la transició cap a una "economia ecològica", desafiant les arquitectures econòmiques i socials tradicionals. Comença a aparèixer un nou consens econòmic que incorpora variables mediambientals com un paper important en el desenvolupament d’una economia sostenible.

La descarbonització econòmica costaria, durant els pròxims vint-i-cinc anys, entre el 20% i el 60% de les inversions totals que preveu l'AIE seguiran destinades als sectors energètics tradicionals. Parlem de 68 bilions de dòlars. Aquest import només cobreix les inversions necessàries per canviar la matriu energètica del planeta, és a dir, la despesa en infraestructures crítiques i noves tecnologies. No inclou els anomenats costos d'adaptació. Segons les estimacions del Banc Mundial, entre el 2020 i el 2050 es necessitaran entre 70 i 100 milions de dòlars a l'any per a la reparació dels danys i l'adaptació a les condicions ambientals canviants. Això és cert si es té en compte l'escenari més optimista pel qual la temperatura augmenta "només" dos graus. Els costos creixen exponencialment a mesura que es produeixen esdeveniments pitjors derivats de la nostra inacció. La bona notícia és que les tecnologies estan disponibles en gran part i que és possible un desplegament eficaç en el marc d’esforços col·lectius compartits.

L’acord verd (nou) de la UE és un senyal positiu en aquesta direcció. Si s’implementa, comportarà un canvi de sistema. El pla de la UE és un model operatiu integral d’integració de polítiques i mesures sectorials innovadores. Es compromet a dur a terme una reorganització urgent i global del sistema cap a una societat sostenible de carboni zero, eficient en els recursos i sostenible. Dissenyat per integrar-se en el context de la Unió Europea, ofereix un enfocament sistèmic àmpliament coherent amb les polítiques xineses sobre la transició energètica i l'establiment d'una "civilització ecològica".

L’associació UE-Xina, oberta a la resta d’actors internacionals, pot ser un primer marc de presa de decisions i implementació flexible i orientat a una descarbonització efectiva. Això podria proporcionar beneficis recíprocs en termes de desenvolupament, creació de confiança i creació d'ocupació. La cooperació reforçada entre dos actors econòmics mundials reforçaria un enfocament basat en la llei de les relacions internacionals, oferint una resposta concreta i eficaç a la crisi del multilateralisme, alhora que incorporaria els estàndards ambientals i socials en els acords comercials i els mecanismes de control del mercat.

La cimera climàtica UE-Xina del setembre que ve farà un avenç molt necessari per davant de la COP26 a Glasgow i proporcionarà l’esperança d’esforços compartits cap a un model de desenvolupament més equilibrat?

Arvea Marieni és assessora estratègica i consultora en innovació, especialitzada en cooperació ambiental sino-europea

Corrado Clini és un veterà negociador del canvi climàtic i exministre de Medi Ambient d'Itàlia.

 

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències