Connecteu-vos amb nosaltres

La tecnologia digital

Llei d'infraestructures Gigabit: el Consell i el Parlament arriben a un acord per a un desplegament més ràpid de xarxes d'alta velocitat a la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Per accelerar el desplegament de la infraestructura de xarxa gigabit a Europa, la presidència del Consell i els negociadors del Parlament Europeu han arribat avui a un acord provisional sobre una proposta per substituir la directiva de reducció de costos de banda ampla de 2014 (BCRD) per la llei d'infraestructura gigabit (GIA).

El GIA és una llei essencial per assolir la d'Europa objectius de connectivitat i objectius, tal com s'estableix a la brúixola digital de la UE per a aquesta dècada, i desplegar el propera generació xarxes de comunicacions electròniques a la UE.

“In Europe, the roll-out of fibre and 5G could be a lot easier with less administration. We are tackling that administrative burden through the so-called Gigabit Infrastructure Act. We have struck a preliminary agreement with the European Parliament now. This would allow European citizens to surf faster using fibre or 5G.”
Petra de Sutter, vicepresidenta belga i ministra d'empreses públiques, administració pública, correus i telecomunicacions

“With the conclusion of the trilogue, Belgium demonstrates its firm commitment to fast and optimal internet access for all. By unifying the network across the whole territory, we are building bridges into a wider European ecosystem, demonstrating our interest in Europe-wide harmonisation. This initiative will not only promote fast connectivity for our fellow citizens, but also economies of scale for the operators and businesses involved.”
Mathieu Michel, secretari d'estat belga de digitalització, simplificació administrativa, protecció de la privadesa i regulació de l'edificació

Objectius principals de la nova legislació

La nova llei pretén reduir els costos innecessàriament elevats del desplegament de la infraestructura de comunicacions electròniques, parcialment causada pels procediments de concessió de permisos abans del desplegament o actualització de les xarxes. Aquests procediments encara són complexos, de vegades llargs i diferents entre els estats membres.

El reglament també pretén accelerar el desplegament de les xarxes, proporcionar seguretat jurídica i transparència per a tots els actors econòmics implicats, i preveure processos de planificació i desplegament més eficients per als operadors de xarxes públiques de comunicacions electròniques.

Aquesta llei de harmonització mínima la naturalesa també aborda el desplegament i accés a la infraestructura física de l'edifici. Es preveu que faciliti les aplicacions transfrontereres i permeti a les parts interessades, operadors de comunicacions electròniques, fabricants d'equips o empreses d'enginyeria civil, aconseguir millors economies d'escala.

anunci

Les esmenes dels colegisladors

L'acord provisional manté l'eix general de la proposta de la Comissió. No obstant això, els colegisladors van modificar parts de la proposta, principalment pel que fa als aspectes següents:

  • una obligatòria mecanisme de conciliació entre els organismes del sector públic i els operadors de telecomunicacions es va introduir com a pas intermedi per facilitar el procediment de concessió de llicències
  • una excepció per a un període transitori per municipis més petits s'incloïa, així com disposicions específiques per promoure la connectivitat rural i remot àrees
  • factors a l'hora de calcular condicions justes i raonables per a l'accés es van aclarir
  • una disposició específica per abordar la presència de intermediaris es va introduir entre terratinents i operadors d'infraestructures
  • es van acordar disposicions específiques a voluntari etiqueta 'fibre-ready' per a edificis
  • diverses retallades per infraestructura nacional crítica es van incloure al text.

Finalment, tenint en compte que el preu de venda actual és regulat comunicacions intracomunitaries caducarà el 14 de maig de 2024, l'acord provisional preveu la continuïtat de protecció del consumidor, especialment per a usuaris vulnerables, per ampliant els límits de preus, que actualment són 0,19 € per minut per a trucades i 0,06 € per missatge SMS.

L'acord provisional garanteix, en general, que els estats membres disposen d'una àmplia autonomia en l'emissió de normes més estrictes i detallades sobre diversos elements importants d'aquesta nova regulació. S'aplicarà la nova llei 18 mes després de la seva entrada en vigor amb algunes disposicions específiques aplicables en una fase posterior.

Propers passos

Després de l'acord provisional d'avui, es continuarà el treball tècnic d'experts d'ambdues institucions amb l'objectiu de presentar un text de compromís als colegisladors per a la seva aprovació. Des del costat del Consell, la presidència belga pretén presentar el text als representants dels estats membres (Coreper) perquè l'aprovin tan aviat com sigui possible. Després de la seva aprovació, el projecte d'acte legislatiu se sotmetrà a una revisió jurídica/lingüística abans de ser adoptat formalment per ambdues institucions, publicat al Diari Oficial de la UE i entrar en vigor 20 dies després d'aquesta publicació.

La informació d'antecedents

La directiva de reducció de costos de banda ampla (BCRD, 2014/61/UE), actualment en vigor, pretenia facilitar el desplegament de xarxes de comunicacions electròniques d'alta velocitat reduint els costos de desplegament amb un conjunt de mesures harmonitzades. Els objectius digitals, en els quals es basava el BCRD, s'han assolit o han quedat obsolets des del 2014. Per exemple, tot i que la proporció de llars europees que tenen accés a una xarxa d'Internet de 30 Mbps ha augmentat del 58,1% el 2013 al 90,1. % el 2021, aquesta velocitat ja no és una prova de futur, donada la creixent necessitat d'empreses i ciutadans d'accedir a xarxes amb una capacitat molt superior.

A més dels avenços de les tecnologies digitals des del 2014, altres factors també han fet necessària la revisió del BCRD. Els baixos rendiments del capital i els elevats costos d'inversió que predominen a la indústria de les telecomunicacions han començat a fer descarrilar el progrés per assolir els objectius digitals de 2030 establerts al Programa de polítiques de la dècada digital. La Comissió estima que la bretxa d'inversió entre el nivell actual i el que seria necessari per assolir aquests objectius de connectivitat és d'uns 65 milions d'euros anuals.

El 23 de febrer de 2023, la Comissió va presentar una proposta sobre mesures per reduir el cost del desplegament de xarxes de comunicacions electròniques gigabit i derogant la Directiva 2014/61/UE (llei d'infraestructures gigabit). El 3 de juny de 2023, el Consell de Telecomunicacions va prendre nota d'un informe de progrés i el 5 de desembre de 2023 va arribar a un plantejament general d'aquest expedient.

Llei d'infraestructures Gigabit: el Consell adopta una posició per a un desplegament més ràpid de xarxes d'alta velocitat a la UE (comunicat de premsa, 5 de desembre de 2023)

Llei d'infraestructura Gigabit, informe de progrés del Consell, 3 de juny de 2023

Llei d'infraestructures Gigabit, proposta de la Comissió, 23 de febrer de 2023

Directiva de reducció de costos de banda ampla (BCRD), 23 de maig de 2014

Foto: Marc-Olivier Jodoin on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències