Connecteu-vos amb nosaltres

Brexit

#Brexit: L'Imperi Contraataca

COMPARTIR:

publicat

on

Caminar al voltant de maig-1024x298Mentre la Gran Bretanya es prepara per sortir de la Unió Europea, ha tornat la memòria gloriosa de l’Imperi. Ja saps, aquell on el sol no es va posar?

La narrativa proimperial del Brexiteers és senzilla, escriu Shada Islam. Alliberat de les "cadenes" de la UE, Gran Bretanya es converteix en una superpotència autònoma i autònoma, especialment en el comerç. No escoltarem més instruccions de Brussel·les; no més seguint normes i regulacions de la UE rigoroses.

Just London and the Commonwealth: una aventura amorosa.

Ah, la Mancomunitat. Els ministres londinencs parlen de valors compartits, un llenguatge comú, institucions familiars i sistemes legals i reguladors similars a tots els països membres de 52. Es calcula que 2.4 milions de persones miraven enrere amb gran afecte en un moment en què Gran Bretanya era el líder indiscutible. Aquells van ser els dies.

Només això no va passar gaire. 13 March potser va ser el Dia de la Commonwealth i el Brexit Britain pot estar prenent el relleu de la brillantor daurada del nacionalisme nostàlgic. Però per a molts dels antics ciutadans de l'Imperi, el passat no era bonic.

Pregunteu-li a Shashi Tharoor, un diputat indi, autor de Imperi Inglorious i ex-secretari general de les Nacions Unides.

Recentment va assenyalar: "No hi ha consciència real de les atrocitats, del fet que Gran Bretanya finançés la seva revolució industrial i la seva prosperitat amb les depredacions de l'Imperi, el fet que el Regne Unit arribés a un dels països més rics del món al segle 18 i la va reduir, després de dos segles de saqueig, a un dels més pobres ".

anunci

La nova "Gran Bretanya" post-Brexit serà diferent. Un cop s’iniciï l’article 50 i els procediments de divorci de Brexit comencin seriosament, Gran Bretanya estarà tractant amb membres del Commonwealth com a iguals.

Llavors, per què alguns ja estan marcant els plans britànics de vincles més forts, inclosos els acords de lliure comerç, amb la Mancomunitat com a "Imperi 2.0"?

Per ser justos, Londres avança ràpidament per consolidar els vincles fins ara fràgils amb la Mancomunitat. Els ministres del comerç, la indústria i les inversions del bloc es van reunir a Londres la setmana passada per avalar una ambiciosa "Agenda per al creixement". Una cimera de la Commonwealth es durà a terme just abans que s'espera que la Gran Bretanya deixi formalment la UE el març 2019 amb l'objectiu de revitalitzar i dinamitzar la Mancomunitat.

Es preveu que el comerç sigui la peça central de la relació, amb Londres buscant el seu antic Imperi per substituir els lucratius mercats de la UE que perdrà després del Brexit.

Mentre el president dels Estats Units, Donald Trump, es posava el nas al lliure comerç i els temors de proteccionisme perseguissin el món, qualsevol esforç per liberalitzar el comerç mundial és una bona notícia. És important implicar-se amb els mercats emergents.

Però anem a descansar amb el mite imperial que els governs de la Mancomunitat estiguin desesperats per aconseguir pactes comercials amb Londres. O, de fet, que Gran Bretanya trobarà més fàcil, més senzill i més llis, negociar acords de lliure comerç amb els seus amics de la Mancomunitat que la UE.

Simplement no és tan senzill. Shashi Tharoor probablement té raó: l’oferta britànica d’un acord de lliure comerç amb l’Índia és més probable que caigui com "un globus de plom".

Les negociacions comercials són assumptes complicats. Austràlia, Nova Zelanda i l'Índia se centren a negociar pactes de lliure comerç amb la UE i no poden iniciar converses oficials amb Gran Bretanya fins que no hagi abandonat la UE.

Molts dels obstacles que han sorgit en les converses comercials de la UE amb, per exemple, la Índia (que, entre altres coses, volen unes regles més fàcils sobre la migració temporal dels treballadors), també sorgiran a les negociacions comercials britàniques.

Alguns països africans es mostren temptats per acords comercials amb Gran Bretanya perquè els Acords d'Associació Econòmica de la UE (EPA) es mostren tan complicats de negociar. Però, com el mercat més gran del món, la UE continuarà sent important per als estats africans.

També val la pena assenyalar que Gran Bretanya ven més béns i serveis a la UE que a la Mancomunitat. Una vegada que la Gran Bretanya abandoni la UE, els béns de molts països asiàtics i africans estaran subjectes a tarifes més elevades al mercat britànic.

La nostàlgia de l'Imperi i de la Mancomunitat fa bones pel·lícules i una excel·lent televisió. Però un camí de memòria no és cap manera de fer negocis al segle 21st. La recuperació de la Mancomunitat no compensarà la sortida de la UE.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències