Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Els problemes de subministrament del Mar Roig fan que la idea de prohibició de l'alumini rus sigui encara més perjudicial per a l'economia de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

La crisi militar del Mar Roig que ja està afectant les rutes de transport globals, augmentant els terminis de lliurament i els costos a les cadenes de producció podria ser un clàssic "cigne negre": un esdeveniment inesperat amb greus implicacions mundials. Ja ha provocat importants interrupcions de la cadena de subministrament per als productors de la UE i, juntament amb les imminents sancions contra l'alumini rus, està a punt de remodelar la dinàmica industrial europea.

La interrupció d'una de les rutes de transport més transitades del món, que representa al voltant del 12 per cent del trànsit internacional de contenidors, ha provocat un augment dels temps i costos de transport (la ruta alternativa per Àfrica afegeix uns 10 dies a la durada del viatge) i una major incertesa en el subministrament de productes bàsics. Per a Europa, això es tradueix en retards importants i costos addicionals d'importació de materials clau, des del petroli fins a l'alumini. La naturalesa d'aquesta crisi també suggereix que pot tenir un impacte prolongat, la qual cosa requereix ajustos estratègics en la gestió de la cadena de subministrament.

Mentre Europa lluita amb la crisi logística del Mar Roig i la perspectiva de sancions a l'alumini primari rus, els interessos per a la seva economia són alts. Aquesta convergència d'esdeveniments està a punt de remodelar el panorama industrial, amb implicacions per a la inflació, la producció i l'ocupació. Les complicacions de la cadena de subministrament ja han obligat a Tesla, Suzuki i Volvo a suspendre les seves filials europees. Les interrupcions logístiques i l'augment dels costos d'enviament de contenidors afectaran centenars d'altres empreses, sobretot en els sectors minoristes, amb IKEA de Suècia i Next del Regne Unit advertint de possibles retards en el lliurament de mercaderies.

El mercat de l'alumini a Europa, en particular, està mostrant signes de tensió, evidenciat per l'augment de les primes d'alumini primari a Rotterdam que han augmentat entre un 10 i un 15% des de principis de desembre després d'un llarg període de caiguda. Aquest augment, resposta directa a les incerteses de l'oferta i l'augment de la demanda, posa de manifest la sensibilitat del mercat. Complicant el problema són els intents constants d'imposar sancions a l'alumini rus. Tot i que les repetides crides dels responsables polítics de la UE i els experts en sancions per imposar la prohibició de l'alumini primari de fabricació russa com a font important d'ingressos d'exportació del país s'han aturat fins ara, continuen sobre la taula com a opció d'"últim recurs".

Segons ING Think, les noves interrupcions de lliurament no podrien haver arribat en pitjor moment, ja que la producció d'alumini de la Unió Europea és actualment la més baixa d'aquest segle. Mentre que el consum d'alumini a la UE va augmentar un 13 per cent des de l'any 2000, la capacitat de producció durant el mateix període es va reduir en dos terços: de 3 milions de tones a poc menys d'1 milió de tones. Les principals causes d'aquesta davallada espectacular van ser els elevats costos de l'electricitat i la mà d'obra, així com l'augment de les càrregues ambientals. A més, l'augment dels preus de l'energia després de l'esclat del conflicte a Ucraïna a principis de 2022 va reprimir encara més els marges dels productors, en particular dels metalls sensibles a l'energia com l'alumini.

No cal dir que els dobles reptes de la crisi del Mar Roig i les possibles sancions russes contra l'alumini podrien tenir un efecte en cascada sobre l'economia europea. L'augment dels costos de l'alumini contribuirà a la inflació, ja que les indústries lluiten amb l'augment de les despeses de producció. Aquesta situació també podria provocar una desacceleració de les activitats industrials, impactant en l'ocupació i en el creixement econòmic que ja està a la vora de la recessió a la Unió Europea.

La decisió d'imposar més sancions a l'alumini rus està plena de complexitat. Els governs europeus han d'equilibrar els riscos econòmics amb les consideracions geopolítiques, en un context en què el seu capital polític ja s'estén i Rússia segueix sent un proveïdor clau d'alumini per al mercat de la UE, en particular la varietat d'alta qualitat i baixes emissions de carboni necessària per a l'eco- cadenes de subministrament.

anunci

Reflexionant sobre les sancions de 2018 a Rusal, ens recordem la volatilitat del mercat com a resposta a les tensions geopolítiques. Les sancions mal pensades van provocar un augment mundial dels preus i interrupcions del subministrament, amb impactes significatius en les indústries europees. Avui, la possibilitat de noves sancions a l'alumini rus posa en relleu preocupacions similars, amb greus implicacions potencials per a l'estabilitat del subministrament i les estructures de costos.

Per afrontar aquests reptes, el camí a seguir d'Europa exigeix ​​agilitat estratègica. Els responsables polítics i els líders de la indústria han de col·laborar per navegar en aquests temps turbulents, equilibrant les necessitats econòmiques immediates amb objectius geopolítics i de sostenibilitat més amplis. Els propers mesos seran crítics per configurar no només el mercat de l'alumini, sinó la trajectòria econòmica més àmplia del continent.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències