Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

L'ONU aixeca les alarmes sobre l'escalada de les interrupcions del comerç mundial

COMPARTIR:

publicat

on

La Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) ha expressat profunda preocupació per l'escalada de les interrupcions en el comerç mundial, especialment per frenar les tensions geopolítiques que afecten el transport marítim al Mar Negre, els recents atacs al transport marítim al Mar Roig que afecten el Canal de Suez i l'impacte del canvi climàtic al canal de Panamà

La UNCTAD subratlla el paper crític que juga el transport marítim com a eix vertebrador del comerç internacional, responsable de més del 80% del moviment mundial de mercaderies.

Pertorbació comercial a les rutes del Mar Negre, el Canal de Panamà i el Canal de Suez.

Els recents atacs al transport marítim del Mar Roig, juntament amb els reptes geopolítics i climàtics existents, han donat lloc a una crisi complexa que afecta les principals rutes comercials mundials.

La UNCTAD calcula que els trànsits setmanals que travessen el canal de Suez van disminuir un 42% durant els últims dos mesos.

El conflicte en curs a Ucraïna ha provocat canvis substancials en el comerç de petroli i cereals, remodelant els patrons comercials establerts. Simultàniament, el canal de Panamà, un conducte fonamental per al comerç mundial, està lluitant amb la disminució dels nivells d'aigua, que es tradueix en una reducció sorprenent del 36% en els trànsits totals durant l'últim mes en comparació amb fa un any. Les implicacions a llarg termini del canvi climàtic en la capacitat del canal estan generant preocupacions sobre els impactes duradors en les cadenes de subministrament globals.

La crisi al Mar Roig, marcada pels atacs liderats per Houthi que interrompen les rutes marítimes, ha afegit un altre nivell de complexitat. Els principals actors de la indústria naviliera han suspès temporalment els trànsits de Suez com a resposta. En particular, els trànsits de vaixells portacontenidors per setmana s'han desplomat un 67% en comparació amb fa un any, i la capacitat de transport de contenidors, els trànsits de vaixells cisterna i els transportistes de gas han experimentat descensos significatius.

anunci

L'augment de les tarifes mitjanes de transport puntual de contenidors durant l'última setmana de desembre, més 500 dòlars, en una setmana, va ser l'augment setmanal més alt mai. Les tarifes mitjanes d'enviament de contenidors des de Xangai aquesta setmana han augmentat un 122% en comparació amb principis de desembre. és a dir, han més que duplicat. Les tarifes de Xangai a Europa van pujar un 256%, és a dir, més que es van triplicar. Les tarifes a la costa oest dels Estats Units també van augmentar per sobre de la mitjana, tot i que no passen per Suez. Van augmentar un 162%. Aquí veiem l'impacte global de la crisi, ja que els vaixells busquen rutes alternatives, evitant el Suez i el Canal de Panamà.

L'efecte acumulat d'aquestes interrupcions es tradueix en distàncies de viatge de càrrega allargades, costos comercials creixents i un augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle derivades del transport marítim que ha de recórrer distàncies més grans i a més velocitat. Evitar el canal de Suez i Panamà requereix més dies d'enviament, la qual cosa comporta un augment de les despeses. El preu per dia de les primes d'enviament i d'assegurança ha augmentat, augmentant el cost global del trànsit. A més, els vaixells es veuen obligats a viatjar més ràpid per compensar els desviaments, cremant més combustible per milla i emetent més CO2, agreujant encara més les preocupacions ambientals.

Implicacions globals: augment dels preus dels aliments i de l'energia.

La UNCTAD subratlla les implicacions econòmiques de gran abast d'aquestes interrupcions. Les interrupcions prolongades, especialment en l'enviament de contenidors, representen una amenaça directa per a les cadenes de subministrament globals, que poden provocar retards en els lliuraments i augment dels costos. Tot i que les tarifes actuals dels contenidors són aproximadament la meitat del màxim durant la crisi de Covid, transferir tarifes de transport més altes als consumidors requereix temps, i s'espera que l'impacte total es manifesti en un any.

Els preus de l'energia estan assistint a un augment a mesura que s'interromp el trànsit de gas, afectant directament el subministrament d'energia, especialment a Europa. La crisi també està repercutint en els preus mundials dels aliments, amb distàncies més llargues i tarifes de transport més altes que poden provocar un augment dels costos. Les interrupcions en els enviaments de cereals des d'Europa, Rússia i Ucraïna representen riscos per a la seguretat alimentària mundial, afectant els consumidors i reduint els preus que es paguen als productors.

Impacte en els països en desenvolupament

Els països en desenvolupament són especialment vulnerables a aquestes interrupcions i la UNCTAD continua vigilant per controlar l'evolució de la situació.

L'organització posa èmfasi en la necessitat urgent d'adaptacions ràpides de la indústria naviliera i d'una sòlida cooperació internacional per navegar per la ràpida remodelació de la dinàmica comercial mundial. Els reptes actuals subratllen la vulnerabilitat del comerç davant les tensions geopolítiques i els reptes relacionats amb el clima, i exigeixen esforços col·lectius per a solucions sostenibles, especialment en suport dels països més vulnerables a aquests xocs.

La UNCTAD és l'òrgan de comerç i desenvolupament de les Nacions Unides. Dona suport als països en desenvolupament per accedir als beneficis d'una economia globalitzada de manera més justa i eficaç i els equipa per fer front als inconvenients potencials d'una major integració econòmica.

Proporciona anàlisis, facilita la creació de consens i ofereix assistència tècnica per ajudar els països en desenvolupament a utilitzar el comerç, la inversió, les finances i la tecnologia com a vehicles per a un desenvolupament inclusiu i sostenible.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències