Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La riquesa dels cinc homes més rics de la UE augmenta gairebé 6 milions d'euros cada hora des del 2020

COMPARTIR:

publicat

on

 • La fortuna dels cinc homes més rics de la UE va assolir gairebé 430 milions d'euros l'any passat, més de la meitat del pressupost educatiu dels països de la UE. 
 • Oxfam prediu que el món podria tenir el seu primer bilionari en només una dècada, mentre que trigarien més de dos segles a acabar amb la pobresa.
 • Un impost sobre el patrimoni dels multimilionaris i multimilionaris de la UE podria recaptar 390 milions d'euros cada any, més de la meitat del fons de recuperació de la UE.

Els cinc multimilionaris més rics de la UE van augmentar la seva riquesa un 76% des del 2020, de 244 milions d'euros a 429 milions, a un ritme de 5.7 milions d'euros per hora, revela avui Oxfam. Al mateix temps, el 99% de la població de la UE s'ha fet més pobre. Aquestes troballes es basen en el nou informe d'Oxfam sobre desigualtat i poder corporatiu global. L'informe també revela que si les tendències actuals continuen, el món tindrà el seu primer bilionari d'aquí a una dècada, però la pobresa no s'eradicarà durant 229 anys més.

"Inequality Inc.”, publicat avui mentre les elits empresarials es reuneixen a la localitat turística suïssa de Davos, revela que set de cada deu de les corporacions més grans del món tenen un multimilionari com a conseller delegat o accionista principal. Aquestes corporacions tenen un valor de 9.3 bilions d'euros, equivalent a més del PIB combinat de tots els països d'Àfrica i Amèrica Llatina.

"Estem presenciant l'inici d'una dècada de divisió, amb milers de milions de persones suportant les ones de xoc econòmiques de la pandèmia, la inflació i la guerra, mentre la fortuna dels multimilionaris augmenta. Aquesta desigualtat no és casual; la classe multimilionària s'assegura que les corporacions els proporcionen més riquesa a costa de tots els altres ". va dir el director executiu interí d'Oxfam International, Amitabh Behar.

Tot i que representa menys del 6% de la població mundial, la UE acull el 15% dels multimilionaris del món i el 16% de la riquesa multimilionària mundial. Des del 2020, els multimilionaris de la UE van augmentar la seva riquesa acumulada en un terç, fins a arribar als 1.9 bilions d'euros l'any passat.

Un impost progressiu sobre el patrimoni de multimilionaris i multimilionaris de la UE entre el 2 i el 5% podria recaptar 390 milions d'euros cada any. Això podria pagar més de la meitat del fons de recuperació de la UE.

“Literalment, cada hora que els governs no actuen val milions, i la UE no és una excepció. Un impost europeu sobre el patrimoni és vital per evitar que caiem en una nova era de supremacia multimilionària. Mitjançant un impostos just als més rics d'Europa, la UE té la clau per començar a reduir l'abisme entre ells i la resta de nosaltres". va dir Chiara Putaturo, experta fiscal d'Oxfam a la UE.

Simultàniament a la fortuna dels súper rics, 22 d'algunes de les empreses més grans de la UE van obtenir un benefici net de 172 milions d'euros des del juliol del 2022 fins al juny del 2023. Això és un 66 per cent més que el seu benefici mitjà per al període 2018-2021. 

anunci

"El poder corporatiu i monopolístic fugitiu és una màquina generadora de desigualtats: mitjançant l'extrem dels treballadors, eludir impostos, la privatització de l'estat i l'estímul climàtic, les corporacions estan canalitzant riquesa infinita als seus propietaris ultrarics. Però també estan canalitzant el poder, soscavant les nostres democràcies i els nostres drets. Cap corporació o individu hauria de tenir tant poder sobre les nostres economies i les nostres vides; per ser clar, ningú hauria de tenir mil milions de dòlars". va dir Behar.

Un exemple d'home monopolista modern a la UE és el segon home més ric del món, el multimilionari francès Bernard Arnault. Presideix l'imperi de productes de luxe LVMH, un paraigua de marques com Christian Dior, Louis Vuitton i Chandon. El grup ha estat multat per l'organisme antimonopoli de França. També és propietari del mitjà de comunicació més gran de França, Les Échos, Així com Le Parisien.

L'informe d'Oxfam també mostra una "guerra contra la fiscalitat" per part de les corporacions. A la UE, el tipus de l'impost de societats va baixar del 32.2% el 2000 al 21.5% el 2023. A nivell mundial, només el 4% de les 1,600 empreses més grans revelen públicament la seva estratègia fiscal global i els impostos sobre la renda de les societats pagats a tots els països.

La gent de tot el món està treballant més durament i més hores, sovint per salaris de pobresa en feines precàries i insegures. Els salaris de prop de 800 milions de treballadors no han pogut mantenir-se al dia amb la inflació i han perdut 1.4 bilions d'euros en els últims dos anys, equivalent a gairebé un mes (25 dies) de salari perdut per cada treballador.  

“Totes les corporacions tenen la responsabilitat d'actuar, però molt poques ho són. Els governs han de fer un pas. Hi ha accions de les quals els legisladors poden aprendre, des dels agents del govern antimonopoli dels Estats Units que demanen Amazon en un cas històric, fins a la Comissió Europea que vol que Google trenqui el seu negoci de publicitat en línia i la lluita històrica d'Àfrica per remodelar les normes fiscals internacionals ". va dir Behar.

Notes als editors

Descarrega l'informe d'Oxfam "Inequality Inc". i la nota de metodologia.

Chiara Putaturo està disponible per a entrevista i comentari.

A partir de la mateixa metodologia que l'informe, Oxfam va calcular que:

 • Els cinc multimilionaris més rics de la UE han augmentat la seva riquesa en més de tres quartes parts (75.9%): dels 244.2 milions d'euros del març del 2020, ajustats per la inflació, als 429.43 milions d'euros el novembre del 2023. Això equival al 57% de la UE. pressupost d'educació dels països (760 milions d'euros). Es tracta d'un increment de 185 milions d'euros, equivalent a 5.7 milions d'euros cada hora del 18 de març de 2020 al 30 de març de 2023. Els càlculs d'Oxfam per al pressupost d'educació es basen en el Índex de Compromís d'Oxfam per reduir la desigualtat 2022 i utilitzeu les últimes dades disponibles dels països, en la majoria dels casos del 2020 o del 2021.
 • La riquesa dels multimilionaris a la UE ha augmentat un 33 per cent des del 2020 fins al novembre del 2023 (d'1.44 bilions d'euros, ajustats per la inflació, a 1.92 bilions d'euros). Les dades no inclouen Croàcia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta i Eslovènia.
 • Un impost progressiu sobre la riquesa als multimilionaris i multimilionaris de la UE a una taxa del 2 per cent sobre la riquesa neta per sobre 4.6 milions d’euros, el 3 per cent de la riquesa neta superior a 45.7 milions d'euros i el 5 per cent de la riquesa superior als 913 milions d'euros podria generar 390 milions d'euros cada any, suficient per cobrir més de la meitat del Facilitat de recuperació i resiliència de la UE (723.8 milions d'euros). Les dades no inclouen Croàcia, Xipre, Estònia, Letònia, Lituània, Malta i Eslovàquia.
 • El 99% de la població de la UE (uns 443 milions de persones) tenia un 5.6% menys de riquesa en termes reals el 2022 en comparació amb el 2019, de 57 milions d'euros a 54 milions d'euros.
 • Tot i representar menys de 6 per cent de la població mundial, la UE acull el 15 per cent dels multimilionaris del món (391 de 2,566) i el 16 per cent de la riquesa dels multimilionaris mundials (1.9 bilions d'euros d'11.7 bilions). Les dades sobre multimilionaris i riquesa no inclouen Croàcia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta i Eslovènia.
 • L'1% més ric té el 56% de la riquesa financera total d'Europa. La riquesa/actius financers inclou dipòsits bancaris, accions, bons i préstecs i la xifra es refereix a Europa, segons la definició de les Nacions Unides, que també inclou països com Rússia, Noruega i el Regne Unit.
 • Vint-i-dues de les corporacions més grans del món amb seu a la UE van obtenir beneficis nets de 172 milions d'euros durant l'any fins al juny del 2023, que és un 66 per cent més que els seus beneficis mitjans per al període 2018-2021 (103.6 milions d'euros).
 • Només el 4 per cent de les més de 1,600 empreses més grans i influents que es mostren a tot el món compleixen plenament els Indicador social de World Benchmarking Alliance sobre fiscalitat responsable, disposant d'una estratègia fiscal global pública i divulgant públicament els impostos sobre societats pagats a tots els països.

Tots els càlculs es van fer en dòlars dels EUA i es van convertir OANDA a 9 Gener 2024.

Es necessitaran 229 (gairebé 230) anys per garantir que el nombre de persones que viuen per sota del llindar de pobresa de 6.26 euros del Banc Mundial es redueixi a zero.

D'acord amb el Base de dades de les perspectives de l'economia mundial de l'FMI, el PIB combinat de les economies d'Àfrica el 2023 és de 2.62 bilions d'euros, mentre que el dels països d'Amèrica Llatina i el Carib és de 5.96 bilions d'euros, per un total de 8.58 bilions d'euros.

D'acord amb el OCDE, als països de la UE, la taxa legal de l'impost de societats va caure del 32.2% el 2000 al 21.5% el 2023.

Oxfam demana als governs que redueixin de manera ràpida i radical la bretxa entre els superrics i la resta de la societat mitjançant:

 • Dinamitzar l'estat. Un estat dinàmic i eficaç és el millor baluard contra el poder corporatiu extrem. Els governs haurien de garantir la prestació universal de l'atenció sanitària i l'educació, i explorar béns lliurats públicament i opcions públiques en sectors des de l'energia fins al transport.
 • Reduir el poder corporatiu, fins i tot trencant monopolis i democratitzant les regles de patents. Això també significa legislar per als salaris dignes, limitar el pagament dels consellers delegats i nous impostos sobre els súper rics i les corporacions, inclosos els impostos sobre la riquesa permanent i els beneficis excessius. Oxfam calcula que un impost sobre el patrimoni als milionaris i multimilionaris del món podria generar 2.5 bilions de dòlars a l'any.
 • Reinventant el negoci. Els negocis competitius i rendibles no han de ser encadenats per la cobdícia dels accionistes. Les empreses de propietat democràtica igualen millor els ingressos dels negocis. Si només el 10% de les empreses nord-americanes fossin propietat d'empleats, això podria duplicar la quota de riquesa de la meitat més pobre de la població dels EUA, inclosa duplicar la riquesa mitjana de les llars negres.

Oxfam ha llançat una petició global Feu que els rics contaminants paguin i està donant suport, juntament amb polítics, a economistes com Thomas Piketty i multimilionaris com Marlene Engelhorn, una Iniciativa Ciutadana Europea per a un impost europeu sobre el patrimoni.  

Foto: Markus spiske on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències