Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Previsions econòmiques d'hivern de 2024: un repunt retardat del creixement enmig d'un alleujament més ràpid de la inflació

COMPARTIR:

publicat

on

Després d'un creixement moderat l'any passat, l'economia de la UE ha entrat l'any 2024 amb una base més feble del que s'esperava. El pronòstic provisional d'hivern de la Comissió Europea revisa el creixement tant a la UE com a la zona de l'euro fins al 0.5% el 2023, des del 0.6% previst a les previsions de tardor, i al 0.9% (de l'1.3%) a la UE i al 0.8% (des de l'1.2). %) a la zona de l'euro el 2024. El 2025, encara s'espera que l'activitat econòmica creixi un 1.7% a la UE i un 1.5% a la zona de l'euro.

Es preveu que la inflació s'alentiri més ràpidament del previst a la tardor. A la UE, es preveu que la inflació de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) baixi del 6.3% el 2023 al 3.0% el 2024 i al 2.5% el 2025. A la zona de l'euro, es preveu que es desacceleri del 5.4% el 2023 al 2.7%. % el 2024 i al 2.2% el 2025. 

Creixement per recuperar tracció el 2024 després d'un inici d'any feble

El 2023, el creixement es va veure frenat per l'erosió del poder adquisitiu de les llars, el fort enduriment monetari, la retirada parcial del suport fiscal i la caiguda de la demanda externa. Després d'evitar per poc una recessió tècnica a la segona meitat de l'any passat, les perspectives per a l'economia de la UE durant el primer trimestre del 2024 segueixen sent febles.

No obstant això, encara es preveu que l'activitat econòmica s'acceleri gradualment aquest any. A mesura que la inflació segueixi disminuint, el creixement dels salaris reals i un mercat laboral resistent haurien de donar suport a un repunt del consum. Malgrat la caiguda dels marges de beneficis, la inversió es beneficiarà d'un alleujament gradual de les condicions de crèdit i de la continuïtat de la implementació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. A més, s'espera que el comerç amb socis estrangers es normalitzi, després d'un comportament feble l'any passat.

Es preveu que el ritme de creixement s'estabilitzi a partir de la segona meitat del 2024 fins a finals del 2025.

Un descens de la inflació més ràpid del que s'esperava

anunci

La caiguda de la inflació general el 2023 va ser més ràpida del que s'esperava, en gran part impulsada per la caiguda dels preus de l'energia. Amb l'estancament de l'activitat, la disminució de les pressions dels preus durant la segona meitat de l'any passat es va ampliar a altres béns i serveis.

Els resultats d'inflació més baixos del que s'esperava en els darrers mesos, els preus més baixos de les matèries primeres energètiques i l'impuls econòmic més feble van situar la inflació en un camí més pronunciat a la baixa del que s'esperava a les previsions de tardor. A curt termini, però, l'expiració de les mesures de suport energètic als Estats membres i l'augment dels costos d'enviament després de les interrupcions comercials al Mar Roig s'espera que exerceixin algunes pressions a l'alça dels preus, sense descarrilar el procés de descens de la inflació. Al final de l'horitzó de previsió, es preveu que la inflació general de la zona de l'euro se situï just per sobre de l'objectiu del BCE, amb la inflació de la UE un grapat més alta.   

Increment de la incertesa enmig de les tensions geopolítiques

Aquesta previsió està envoltada d'incertesa enmig de tensions geopolítiques prolongades i el risc d'ampliar encara més el conflicte a l'Orient Mitjà. S'espera que l'augment dels costos d'enviament arran de les interrupcions comercials del Mar Roig només tingui un impacte marginal sobre la inflació. No obstant això, més interrupcions podrien donar lloc a colls d'ampolla de subministrament renovats que podrien sufocar la producció i fer pujar els preus.

A nivell nacional, els riscos per a les projeccions de referència de creixement i inflació estan relacionats amb si el consum, el creixement salarial i els marges de benefici tenen un rendiment inferior o superior a les expectatives, i amb com es mantenen els tipus d'interès alts durant quant de temps. Els riscos climàtics i la freqüència creixent d'esdeveniments meteorològics extrems també continuen suposant amenaces. 

Fons

La previsió econòmica d'hivern de 2024 ofereix una actualització de la previsió econòmica de tardor de 2023, centrada en l'evolució del PIB i de la inflació a tots els estats membres de la UE.

El pronòstic d'hivern es basa en un conjunt d'hipòtesis tècniques relacionades amb els tipus de canvi, els tipus d'interès i els preus de les matèries primeres amb una data de tall el 29 de gener de 2024. Per a totes les altres dades entrants, incloses les hipòtesis sobre polítiques governamentals, aquesta previsió té en compte la informació a dalt. fins a l'1 de febrer de 2024 inclòs.

La Comissió Europea publica cada any dues previsions globals (primavera i tardor) i dues previsions provisionals (hivern i estiu). Les previsions provisionals cobreixen el PIB i la inflació anuals i trimestrals per a l'any actual i següent per a tots els estats membres, així com els agregats de la UE i la zona de l'euro.

La propera previsió de la Comissió serà la Previsió Econòmica de Primavera de 2024, que es publicarà al maig.

Per obtenir més informació

Document complet: Previsió econòmica hivern 2024

Seguiu vicepresident Dombrovskis a Twitter: @VDombrovskis

Seguiu el comissari Gentiloni a Twitter: @PaoloGentiloni

Segueix la DG ECFIN a Twitter: @ecfin

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències