Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Ampliació de la UE: el camí a seguir

COMPARTIR:

publicat

on

El divendres 6 d'octubreth, els líders de la UE van declarar el seu suport a un nou compromís cap a l'ampliació de la Unió. En total, nou candidats potencials estan esperant que s'iniciï o finalitzi el seu procediment d'adhesió. Això constitueix un greu problema per a la UE i, el que és més important, per al seu lloc de poder - escriu Leander Papagianneas, Màster en Conflictes i Desenvolupament i Màster en Estudis del Sud-est d'Europa.

Sembla que Europa s'enfronta a un enigma similar al de 1989. L'agressió russa i l'ascens de l'extrema dreta han provocat respostes crucials tant de la UE com de l'OTAN. La semblança amb el final de la Guerra Freda és doble.

En primer lloc, Brussel·les ha d'afrontar una situació d'expansió. Els països de l'Est s'enfronten a una greu amenaça existencial de Rússia. Tant la UE com l'OTAN s'estan ampliant. Més països volen unir-se a aquestes organitzacions, principalment per raons de seguretat externa. La juxtaposició d'Orient i Occident s'ha tornat insuperable.

A més, l'ampliació canvia l'equilibri de poder geopolític des d'Europa occidental cap a Europa de l'Est i més enllà. De manera anàloga a la dècada dels noranta i principis de la dècada del 2000, la UE espera acollir de sis a nou nous estats membres (els Balcans occidentals i els països del voltant del mar Negre). La UE ha de garantir que altres actors com Rússia, la Xina o l'Aràbia Saudita no guanyin influència en aquesta regió.

La UE hauria d'estar preparada per a un canvi cap a l'Est. Les cinc àrees següents requereixen una atenció i una reforma exhaustives.

El pressupost de la UE

Gairebé tots els països candidats són pobres. Estats rics com França, Alemanya i els Països Baixos hauran d'aconseguir els diners per augmentar el pressupost. La reassignació pressupostària cap als nous estats membres provocarà conflictes. Els antics membres es veuran en desavantatge a causa del baix PIB dels nous beneficiaris i de la seva incapacitat per contribuir al pressupost de la UE. Una discussió delicada: o el pressupost augmenta amb els diners dels estats membres rics, o el pressupost es manté igual, i tots els estats membres reben menys.

El procés de presa de decisions

Institucions com el Parlament i la Comissió han de reconsiderar els seus poders de veto i com s'apliquen les decisions. Els nous estats membres voldran intervenir en aquests procediments.

anunci

Malauradament, els estats membres encara no han arribat a un consens sobre com procedir amb la presa de decisions i la implementació de polítiques. Legalment, els tractats ho fan tot possible, la qual cosa ofereix possibilitats de reforma constitucional. Tanmateix, això podria provocar procediments polítics més complexos, com ara referèndums i altres procediments de ratificació arriscats i que consumeixen molt de temps.

Alternativament, també és probable un canvi informal en la governança política, a més de modificacions formals. Per exemple, l'ampliació comportarà la fragmentació dels òrgans polítics representatius dels governs nacionals. Aleshores, la presa de decisions, l'aplicació de polítiques i el poder d'elaboració d'agenda es centralitzaran en el paper de la presidència de la Comissió.

El mercat únic, la lliure circulació i l'ocupació.

Els nous estats membres també signifiquen noves oportunitats, nous llocs de treball. Almenys, en teoria. La competència dels nous mercats probablement afectarà les economies locals i crearà tensions significatives entre els antics i els nous estats membres. Tal és el cas de Polònia i Ucraïna pel que fa al gra. A més, l'escassetat de mà d'obra es podria cobrir amb mà d'obra barata dels nous estats membres, però provocarà una fuga de cervells i una caiguda de salaris. En aquest sentit, cada guany de benestar degut a l'ampliació conduirà automàticament a un desenvolupament econòmic desigual.

L'estat de dret i la democràcia.

S'espera que els estats membres compleixin plenament els estàndards normatius de la democràcia i l'estat de dret. Si no és així, tota la UE es veu malament. Aquest aspecte de l'ampliació és probablement el més difícil, ja que tots els països candidats (potencials) són propensos a la corrupció ia l'autoritarisme rampant i el retrocés democràtic.

seguretat de la UE.

Des de la Segona Guerra Mundial, la dependència dels Estats Units ha augmentat i ho continuarà fent. A menys que els estats membres de la UE facin alguna cosa al respecte. No obstant això, això sembla poc probable, i els vincles estratègics entre l'OTAN i els estats membres de la UE continuen sent crucials i tensos.

Tenint en compte tot, la UE té molt poc temps per garantir que els nous estats membres estiguin fermament integrats en l'esfera de seguretat i prosperitat de la Unió. La Unió no pot, en cap cas, abaixar el llistó: la cohesió interna és la primera prioritat. Els interessos geopolítics no poden anul·lar-ho. O la UE guanya més temps o redefineix el significat de la seva pertinença perquè la Unió es pugui preparar millor per a l'ampliació.

Per descomptat, hi ha molts arguments en contra de l'ampliació. Molta gent pensa que la UE està totalment saturada i ha superat la seva capacitat d'absorció. És necessari un lideratge polític fort perquè una altra ronda d'ampliació tingui èxit. Tot s'ha de pensar des de zero.

Són possibles solucions alternatives, però requereixen una enorme creativitat i un pensament fora de la caixa. En aquesta discussió s'han de considerar conceptes com ara la integració gradual, l'adhesió accelerada i la integració sectorial. La política d'ampliació és molt volàtil i encara no s'ha decidit res. Només quan els responsables polítics i els polítics estan disposats a traçar totes les possibilitats i camins disponibles, l'ampliació pot tenir èxit.

Leander Papagianneas és un analista especialitzat al sud-est d'Europa. Es va graduar en Conflictes i Desenvolupament (MSc, Universitat de Gant, Bèlgica) i en Estudis del Sud-est d'Europa (MA, Universitat de Graz, Àustria). Va ser guardonat amb el Premi Marte-Versichelen del Departament de Conflictes i Desenvolupament de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat de Gant. Parla grec, anglès, francès, holandès i serbocroat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències