Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La posició de la UE en el comerç mundial en xifres

COMPARTIR:

publicat

on

Trobeu dades clau sobre el comerç de la UE amb el món a la nostra infografia: exportacions, importacions, nombre de llocs de treball relacionats a la UE i molt més, Economia.

Infografia que explica el comerç mundial
Exportacions i importacions a escala mundial  

La UE sempre ha estat a prop la promoció del comerç: no només eliminant les barreres al comerç entre països de la UE, sinó també animant altres països a comerciar amb la UE. El 2019, les exportacions de la UE van representar el 15.6% de les exportacions mundials i les importacions de la UE el 13.9%, cosa que la va convertir un dels principals agents comercials del món al costat dels EUA i la Xina.

Els acords comercials

Actualment, la UE en té uns 130 acords comercials al lloc, pendent o en procés d'adopció o negociació.

Els acords comercials no només són una oportunitat per reduir els aranzels, sinó també per aconseguir que els nostres socis reconeguin les normes de qualitat i seguretat de la UE i respectin els productes amb una denominació d’origen protegida, com ara el xampany o el formatge Roquefort. Això és molt important, ja que els productes alimentaris europeus gaudeixen d’una reputació mundial d’excel·lència i tradició.

Infografia que explica el comerç mundial

La UE també utilitza acords comercials per establir normes per al medi ambient i la mà d'obra, per exemple per evitar la importació de productes produïts mitjançant el treball infantil.

L'últim acord comercial de la UE signat va ser amb Vietnam el 2020, que el Parlament va adoptar el febrer de 2020, però se n’estan negociant moltes altres. A més, l’abril de 2021, el Parlament va aprovar el Acord comercial i de cooperació UE-Regne Unit.

Importacions i exportacions de la UE

Infografia que explica el comerç mundial
Infografia sobre les importacions i exportacions de mercaderies de la UE el 2020  

Les empreses europees no només es beneficien de les economies d’escala que formen part del mercat únic més gran del món, sinó també dels acords comercials que permeten a les empreses de la UE exportar molts dels seus serveis i béns. Al mateix temps, les empreses estrangeres que volen exportar a la UE han de complir els mateixos estàndards que les empreses locals, de manera que no hi ha risc de competència deslleial per part de les empreses no comunitàries.

anunci

Les exportacions de la UE van disminuir menys que les importacions i, en conseqüència, la balança comercial va augmentar de 192 milions d'euros el 2019 a 217 milions d'euros el 2020, un augment significatiu. El principal soci de la UE per a les exportacions el 2020 i el 2021 van ser els Estats Units i les importacions de la Xina el 2020 i el Regne Unit el 2021.


El United States va continuar sent la destinació més comuna per a les mercaderies exportades de la UE el 2020 amb una quota del 18.3%. El Regne Unit va ser la segona destinació per a exportacions de la UE (14.4% del total de la UE), seguit de la Xina (10.5%).

Infografia que explica el comerç mundial
Infografia: exportacions dels països de la UE  

El comerç amb països extracomunitaris ha provocat la creació de milions de llocs de treball a Europa. La Comissió Europea va estimar que el 2017 es van relacionar uns 36 milions de llocs de treball amb el comerç amb països de fora de la UE. El fet d’estar al mateix mercat únic també ha comportat un major comerç entre els països de la UE.

A més, la importació de béns i serveis de fora de la UE ha obligat les empreses europees a ser més competitives, alhora que ofereix als consumidors més opcions i preus més baixos. Una cinquena part dels treballs compatibles amb l'exportació es troben en un estat membre diferent del que exporta.

Mapa interactiu: Quantes feines admeten les exportacions al vostre país?

A més, la importació de béns i serveis de fora de la UE ha obligat les empreses europees a ser més competitives, alhora que ofereix als consumidors més opcions i preus més baixos.

Infografia que explica el comerç mundial
Infografia sobre el nombre de llocs de treball de la UE vinculats al comerç  

Més informació sobre la globalització i la UE

Obteniu més informació sobre el comerç mundial 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències