Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Estalvi d'energia: acció de la UE per reduir el consum d'energia 

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Estalviar energia és clau per lluitar contra el canvi climàtic i reduir la dependència energètica de la UE. Descobriu què estan fent els eurodiputats per reduir el consum, Societat.

L'eficiència energètica significa utilitzar menys energia per produir el mateix resultat. Permet estalviar energia i reduir les emissions de les centrals elèctriques.

Les lleis sobre eficiència energètica del 2018 s'estan revisant per ajudar la UE a assolir els nous objectius climàtics ambiciosos establerts en el marc del 2021. Acord Verd Europeu. També contribuiran a reduir la dependència d'Europa de les importacions de combustibles fòssils que provenen en gran part de Rússia, tal com estableix el pla RepowerEU.

La UE treballa en paral·lel normes per augmentar les energies renovables.

Llegiu més sobre la Acció de la UE per reduir les emissions.

Nous objectius d'eficiència energètica

Les millores de l'eficiència energètica podrien reduir no només les emissions de CO2, sinó també la factura anual de 330 milions d'euros de la UE per a les importacions d'energia.

Nous objectius adoptats pel Parlament el juliol de 2023 establir una reducció col·lectiva del consum d'energia d'almenys un 11.7% a nivell de la UE per a l'any 2030 (en comparació amb les projeccions del Escenari de referència 2020).

Els països de la UE han d'estalviar de mitjana un 1.5% anual. L'estalvi energètic hauria de començar amb un 1.3% anual fins a finals de 2025, i arribarà progressivament a l'1.9% a finals de 2030.

Per assolir aquests objectius, les mesures locals, regionals i nacionals abastaran diferents sectors: administració pública, edificis, empreses, centres de dades, etc. Els eurodiputats van insistir en objectius concrets i assolibles:

  • El sector públic hauria de reduir el seu consum final d'energia un 1.9% cada any
  • Els països de la UE haurien d'assegurar que almenys el 3% dels edificis públics es renovin cada any en edificis d'energia gairebé zero o edificis d'emissions zero.
  • Hi ha nous requisits per a sistemes eficients de calefacció urbana

Un sòlid mecanisme de control i aplicació garantirà que els països de la UE assoleixin els seus objectius.

Les noves normes encara han de ser adoptades pel Consell abans que puguin entrar en vigor.

anunci

Reducció del consum energètic dels edificis

Els edificis a la UE són responsables del 40% del consum d'energia i del 36% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Una àrea important de millora és la calefacció i la refrigeració dels edificis i l'aigua calenta sanitària que representen el 80% de consum energètic de les llars.

LA proposat per la Comissió Europea an Actualització de la Directiva d'eficiència energètica dels edificis en 2021.

Al març 2023, El Parlament va recolzar els plans per a un sector de la construcció climàticament neutre per al 2050. Les normes per augmentar el rendiment dels edificis europeus inclouen mesures per ajudar a reduir les factures energètiques i la pobresa energètica, especialment entre les dones, i augmentar els entorns interiors saludables.

Tots els edificis nous haurien de tenir zero emissions a partir del 2028. La data límit per als nous edificis ocupats, operats o propietat de les autoritats públiques és el 2026.

Fer que els edificis de la UE siguin més eficients energèticament i menys dependents dels combustibles fòssils, invertint en renovació permetria reduir el consum energètic final dels edificis i reduir les emissions del sector per al 2030. Estratègia d'onada de renovació proposat per la Comissió el 2020, té com a objectiu, almenys, duplicar la renovació energètica anual dels edificis per al 2030, fomentar les renovacions en més de 35 milions d'edificis i crear fins a 160,000 llocs de treball en el sector de la construcció.

El rendiment energètic dels edificis no sigui inferior a D

A una escala del millor al pitjor rendiment energètic (A a G), els edificis residencials haurien d'actualitzar-se a D el 2033 amb un termini de 2030 per als edificis públics i no residencials. Això es pot fer mitjançant un aïllament o sistemes de calefacció millorats.

S'hauria de compartir més informació dins del sector de la construcció. L'actualització de la legislació preveu també compartir informació sobre rendiment energètic amb propietaris i ocupants d'edificis, entitats financeres i autoritats públiques.

Edificis per produir la seva pròpia energia solar

L'actualització també obligaria als països de la UE a garantir que els nous edificis tinguin tecnologies solars per al 2028, quan sigui tècnicament i econòmicament possible. Per als edificis residencials, la data límit hauria de ser el 2032.

Al desembre 2022, El Parlament va donar suport a les propostes fer que els països de la UE siguin obligatoris garantir que els permisos per instal·lar equips d'energia solar als edificis es lliuren en el termini d'un mes.

Mesures per ajudar a reduir la factura energètica

Els edificis ineficients sovint estan relacionats amb la pobresa energètica i els problemes socials. Les llars vulnerables tendeixen a gastar proporcionalment més en energia, per la qual cosa estan més exposades a l'augment dels preus.

Les renovacions poden ajudar a reduir les factures energètiques i contribuir a treure la gent de la pobresa energètica, però com que les obres de construcció són costoses, el Parlament vol garantir que l'impacte d'aquests costos sigui limitat per a les llars vulnerables.

Les noves normes sobre l'eficiència energètica dels edificis inclouen propostes de plans nacionals de renovació que proporcionin accés al finançament a les llars vulnerables.

Els monuments queden exclosos de les normes sobre rendiment energètic dels edificis i els països poden ampliar l'exempció a altres edificis (arquitectònics, històrics, llocs de culte). També es poden excloure els habitatges socials de propietat pública quan les reformes comportarien augments de lloguer superiors a l'estalvi de la factura energètica.

Finançament dels esforços nacionals per fer front a la dependència energètica

El desembre de 2022, els negociadors del Parlament va arribar a un acord provisional amb els països de la UE això requeriria que els països rebin fons addicionals mitjançant plans de recuperació i resiliència actualitzats, per incloure mesures per estalviar energia, produir energia neta i diversificar els subministraments.

L'objectiu d'aquests plans de recuperació nacional és donar suport a la independència dels combustibles fòssils russos i la transició verda. Altres mesures afavoririen:

  • Inversió per fer front a la pobresa energètica de les llars vulnerables, les petites i mitjanes empreses i les microempreses, i;
  • més fons dels estats membres per a projectes energètics transfronterers i multinacionals.

Aquest acord provisional encara ha de ser aprovat formalment pel Parlament i el Consell per entrar en vigor.

Eficiència energètica dels electrodomèstics

El 2017 el Parlament ho va aprovar Etiquetes d'energia simplificades per a electrodomèstics, com ara làmpades, televisors i aspiradores, per facilitar el consumidor comparar la seva eficiència energètica.

Revisió de la Directiva d'eficiència energètica 

Revisió de la Directiva d'eficiència energètica dels edificis 

infografia 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències