Connecteu-vos amb nosaltres

Deal Green

Les bombes de calor són crucials per a la transició verda per a l'acer i altres indústries

COMPARTIR:

publicat

on

La producció d'acer és una indústria pesant tradicional però també és pionera de les solucions necessàries per a un món més verd i menys danyat pel medi ambient. L'acer és 100% reciclable i bona part de la indústria converteix la ferralla en nous productes. Però l'energia necessària és enorme, fins i tot si es pot subministrar com a electricitat verda, per la qual cosa hi ha un enfocament creixent a captar la calor generada pel procés d'elaboració d'acer i reciclar-la o redistribuir-la. La gran tecnologia de bomba de calor implicada també ofereix a altres indústries solucions energètiques més ecològiques, escriu Nick Powell.

La planta siderúrgica ORI Martin de Brescia, al nord d'Itàlia, es compromet a ser un bon veí. Situat a prop de l'habitatge, forma part molt de la comunitat i ofereix molt més que ocupació als voltants. La calor que abans es va escapar a través d'una torre de refrigeració s'envia ara a un sistema de calefacció de districte, mantenint 2,000 llars calentes a l'hivern. Quan la demanda cau a l'estiu, la calor es converteix en electricitat, suficient per a 700 habitatges.

Al cor d'aquest projecte de "salt de calor", llançat el 2020, hi ha una gran bomba de calor, subministrada per una altra empresa de Brescia, Turboden. És una empresa pionera que va sorgir l'any 1980 a partir de la investigació del Politècnic de Milà sobre sistemes energètics de circuit tancat. Ara, amb el suport d'un accionista majoritari, Mitsubishi Heavy Industries, l'empresa es troba a l'avantguarda de la tecnologia de bombes de calor grans.

Combinat amb un compressor, proporciona calor a la temperatura requerida al sistema de calefacció urbana i envia aigua més freda de nou a l'acer per refredar els seus productes una vegada més, completant el cercle i estalviant aigua i electricitat. Està ajudant el pla de 12 anys d'ORI Martin a reduir les seves emissions en gairebé un terç el 2030.

Allà on l'acer ha liderat, hi poden seguir altres indústries, ja que busquen reduir el malbaratament energètic per raons mediambientals i econòmiques. L'últim projecte de Turboden implica una bomba de calor encara més gran, que permetrà que una fàbrica de paper finlandesa deixi d'utilitzar gas i així millorar la seva seguretat energètica i reduir la seva petjada de carboni. La calor residual a baixa temperatura de l'aire d'escapament i les aigües residuals es sobreescalfarà a 170 graus, per produir vapor per al procés de fabricació de paper.

Andrea Magalini, director general de la unitat de negoci de generació de calor de Turboden, espera que el mercat dels sistemes que utilitzen bombes de calor grans s'expandeixi ràpidament, amb la companyia treballant en 10 projectes a l'any en cinc anys. Cadascun requerirà un disseny específic per satisfer les necessitats i requisits individuals del client. 

Es comercialitza com la tecnologia més competitiva per produir calor verd i promet una fiabilitat del 99%. Una aplicació proporcionarà el vapor necessari per a la captura de carboni i una altra perspectiva interessant és utilitzar-lo en l'extracció de liti, un mineral vital per a les bateries necessàries en els vehicles elèctrics.

anunci

Però Luca Rigoni, director executiu d'A2A Heat and Services, que gestiona el sistema de calefacció de districte de Brescia, la calefacció és l'"elefant a l'habitació" en el debat sobre la descarbonització. La manera com escalfem les nostres llars és una de les principals causes de les emissions que entren a l'atmosfera i la tecnologia de la bomba de calor ofereix la solució. Només a Brescia, l'aprofitament de la calor de la siderúrgia està impedint l'abocament de 917 quilotones anuals de CO2. 

El director de màrqueting de Turboden, Marco Baresi, diu que està content de veure que la política industrial adquireix més importància en l'enfocament de la Unió Europea sobre el canvi climàtic i la implementació del Green Deal. Ell veu el treball de la seva empresa en el desenvolupament de tecnologia de bombes de calor grans com una resposta positiva i pràctica a la iniciativa RepowerEU. Es tracta d'una tecnologia estratègica clau que s'identifica a la Net Zero Industry Act com que requereix desenvolupament a Europa. 

També és una oportunitat extraordinària per exportar als països emergents i en desenvolupament. Marco Baresi identifica que Turboden és un exemple perfecte d'una empresa europea de tecnologia neta d'èxit, que ajuda a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i promou el desenvolupament sostenible.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències