Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

L'Azerbaidjan es prepara per acollir la Cimera del Clima de la COP29

COMPARTIR:

publicat

on

Acollir esdeveniments internacionals i donar suport a importants projectes interregionals d'energia i connectivitat es va convertir en un element clau de la visió de l'Azerbaidjan per al creixement econòmic i la cooperació regional. Bakú, la capital de l'Azerbaidjan, acollirà per primera vegada a la regió, de l'2024 al 29 de novembre de 11, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 22 (COP 2024 de la CMNUCC), escriu Shahmar Hajiyev..

És una oportunitat enorme per reunir caps d'estat i de govern, organitzacions de la societat civil, empreses i institucions internacionals al sud del Caucas per discutir el canvi climàtic, les mesures per accelerar l'aplicació de l'Acord de París i centrar-se en estratègies climàtiques a llarg termini. i objectius.  

Parlant d'esdeveniments internacionals, val la pena assenyalar que Bakú ja té una valuosa experiència en acollir esdeveniments internacionals importants. Bakú, la ciutat més gran de l'Azerbaidjan i el centre de transport més important amb un aeroport internacional ben comunicat, i la seva ubicació estratègica a la cruïlla d'Europa i Àsia la converteixen en un punt de trobada ideal per acollir aquest tipus d'esdeveniments. Bakú va acollir el 57è Festival de la Cançó d'Eurovisió l'any 2012, els primers Jocs Olímpics europeus del 12 al 28 de juny de 2015, la Copa del Món d'escacs 2015, l'Olimpíada d'escacs 2016, la quartath Els Jocs Islàmics 2017, alguns jocs de la UEFA Euro 2020 i la Conferència de la Xarxa Parlamentaria del Moviment dels No Alineats (NAM PN) dedicats al tema "Impulsar el paper dels parlaments nacionals en la promoció de la pau global i el desenvolupament sostenible" del 30 de juny al juliol 1 de 2022. Tots els esdeveniments internacionals esmentats anteriorment van contribuir al desenvolupament i millora de les infraestructures, així com la ciutat va adquirir una valuosa experiència en com oferir seguretat, millora de les infraestructures de comunicació, dotar de tecnologia digital, dissenyar esdeveniments culturals i, finalment, però no menys important, donar suport a la sector turístic.

 En essència, el turisme és un dels sectors prioritaris de l'economia no petroliera de l'Azerbaidjan, i l'acollida d'esdeveniments internacionals i el desenvolupament de projectes d'infraestructura augmenta l'atractiu del país com a destinació turística i garanteix un desenvolupament econòmic i social positiu. Per exemple, durant el Jocs europeus, més de 28,000 turistes estrangers havien visitat l'Azerbaidjan per veure l'esdeveniment esportiu. La majoria de turistes estrangers eren ciutadans de la Federació Russa, el Regne Unit, Alemanya, els Països Baixos, Itàlia, Suïssa, Espanya, els EUA i els Emirats Àrabs Units. El NAM La Conferència de la PN a Bakú també va comptar amb la presència de parlamentaris de més de 40 estats membres del NAM, inclosos presidents i vicepresidents dels seus respectius parlaments nacionals, així com 8 organitzacions interparlamentàries. A més, després de l'alliberament de Garabagh de l'ocupació armènia, els participants de la Conferència de Bakú van visitar la ciutat de Shusha.

El 2024 va ser declarat "Any Verd de la Solidaritat Mundial" a l'Azerbaidjan, i és una mesura important per demostrar el compromís de l'Azerbaidjan amb la protecció del medi ambient i l'acció climàtica. El paper destacat de Bakú com a país amb experiència a l'hora d'acollir esdeveniments internacionals dóna suport a l'objectiu final de l'Azerbaidjan d'acollir la COP29 a Bakú. A més, l'Azerbaidjan ha demostrat ser un soci energètic fiable i un membre responsable de la comunitat internacional en la lluita contra l'escalfament global. Tot i que el país és ric en combustibles fòssils i la seva combinació energètica està molt concentrada en combustibles fòssils (petroli i gas natural), l'Azerbaidjan dóna suport a un futur energètic sostenible i una economia verda. L'estratègia de creixement verd de l'Azerbaidjan i els projectes d'energia verda transformaran el país en un "centre d'energia verda" a la regió per subministrar fonts d'energia renovables des del Caucas del Sud a Europa. Amb aquest objectiu, el projecte de cable elèctric submarí del Mar Negre signat entre Azerbaidjan, Geòrgia, Romania i Hongria dóna suport a la transició regional d'energia verda i els objectius del Pacte Verd Europeu. 

Per descomptat, la cimera de la COP29 és un esdeveniment molt més gran, i no es pot comparar la COP29 amb cap dels esdeveniments organitzats al país. Per planificar i organitzar amb èxit aquest important esdeveniment, el president de la República de l'Azerbaidjan, Ilham Aliyev, va signar un decret sobre l'establiment del Comitè d'Organització en relació amb la 29a sessió de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP29), la 19a sessió de la Reunió de les Parts del Protocol de Kyoto i la 6a sessió de la Reunió de les Parts de l'Acord de París. La tasca clau del Comitè d'Organització és preparar i implementar un Pla d'Acció relacionat amb l'organització i la realització de la COP29, la 19a sessió de la Reunió de les Parts del Protocol de Kyoto i la 6a sessió de la Reunió de les Parts l'Acord de París. A més, per prendre mesures per establir una empresa operativa, es va encarregar al Consell de Ministres de l'Azerbaidjan que garanteixi el finançament en relació amb l'aplicació del Pla d'Acció.

Cal tenir en compte que a Dubai COP28, que va ser la cimera climàtica més gran de l'ONU mai amb al voltant de 200 nacions, representades a les converses i 80,000 assistents, la pregunta clau era la necessitat que els països abordessin els combustibles fòssils com a fonts clau d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. A més, durant la COP28, les parts van acordar el fons de "pèrdues i danys" que podria començar a repartir diners. A més, es van continuar les discussions per establir un "nou objectiu quantificat col·lectiu sobre el finançament del clima" el 2024, tenint en compte les necessitats i prioritats dels països en desenvolupament. El nou objectiu, que partirà d'una línia de base de 100 milions de dòlars anuals, serà un element bàsic per al disseny i la posterior implementació dels plans nacionals climàtics que s'hauran de lliurar el 2025. Tenint en compte això, sembla que la qüestió clau durant la COP29 de Bakú serà financer i com centrar-se en objectius i estratègies a llarg termini.

anunci

La COP29 serà un dels esdeveniments internacionals més grans i importants el 2024, i com que s'ha observat menys progrés en la reducció de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle, el progrés va ser massa lent en totes les àrees de l'acció climàtica i l'obtenció de suport financer i tecnològic a les nacions vulnerables. la COP29 de Bakú serà una plataforma important per donar suport a la cooperació internacional en aquestes àrees, implementar els compromisos de París i, finalment, centrar-se en qüestions financeres. A més, Bakú pot incloure temes importants com les amenaces ambientals de guerra i les amenaces de mines terrestres a l'agenda de la COP29, ja que el país pateix la degradació ambiental i la contaminació de les mines terrestres. Amb el temps, la COP29 pot resultar una oportunitat important per a l'Azerbaidjan per donar suport a un ús més ampli de les fonts d'energia renovables a tota l'economia i accelerar la transició verda.  

Autor: Shahmar Hajiyev ,Assessor sènior del Centre d'Anàlisi de Relacions Internacionals

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències