Connecteu-vos amb nosaltres

COP27

La COP27 no pot implementar l'Acord de París mentre els bancs amplien el finançament dels combustibles fòssils

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El passat dimecres (9 de novembre) es va proclamar el "Dia de les finances" a la Cimera del Clima COP27 a Egipte. No obstant això, és literalment una dissonància cognitiva, a nivell global, escoltar els líders mundials parlar sobre la necessitat urgent de reduir les emissions i els perillosos impactes del canvi climàtic mentre es continuen impulsant quantitats massives de finançament públic i privat per expandir el sector dels combustibles fòssils. escriu Aditi Sen, director del programa de clima i energia de Rainforest Action Network.

Un dels principals temes de la COP d'enguany ha estat la implementació de l'Acord de París sobre el Clima. No obstant això, les noves dades mostren que des que aquest acord es va adoptar fa set anys, els bancs més grans del món han invertit més d'un bilió de dòlars en empreses que realment estan expandint el sector dels combustibles fòssils.

Els científics del clima i l'energia del món han tingut clar: per mantenir un planeta habitable hem de reduir ràpidament i dràsticament les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Per assolir aquest objectiu, la gran majoria del petroli, el gas i el carbó han de romandre a terra. No podem continuar extraient reserves de petroli i gas. I simplement hem de deixar de construir noves infraestructures que es basen en combustibles fòssils.

En els sectors de petroli i gas, l'expansió significa l'exploració de nous jaciments de petroli i gas mitjançant l'obertura de reserves de petroli i gas actualment no desenvolupades per a l'extracció, la construcció de gasoductes nous o ampliats, la construcció de terminals de GNL i refineries d'energia de petroli o gas noves o ampliades. 

El fet flagrant i irrefutable és que durant els últims cinc anys, els 60 principals bancs del món han injectat 1.3 bilions de dòlars a les empreses més grans responsables d'aquesta expansió continuada dels combustibles fòssils. Només els sis bancs més grans dels Estats Units van proporcionar el 33% d'aquest finançament, aproximadament 445 milions de dòlars. Això inclou Bank of America, JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo, Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Les nacions i les comunitats que menys han fet per contribuir a la crisi climàtica suporten ara els costos humans i monetaris més alts dels desastres relacionats amb el clima. I aquestes nacions no han pogut obtenir el finançament necessari per fer front a aquests impactes o la transició a una economia d'energia regenerativa.

El finançament de pèrdues i danys, que són els costos associats als desastres climàtics, s'ha convertit en un altre tema fort de la COP27. Correspon als països rics responsables de les majors emissions assumir la responsabilitat tant de reduir les emissions com de proporcionar el suport financer que necessiten els països vulnerables. Tanmateix, el sector privat també ha de ser responsable. Concretament, els bancs més grans i rendibles del món que ens estan portant a la vora de la catàstrofe gràcies al seu finançament de combustibles fòssils. 

Evidentment, no hi falten diners en aquest àmbit, sobretot tenint en compte el finançament públic subvencionat per a aquests projectes. S'ha d'establir un mecanisme financer per ajudar les nacions a recuperar-se de desastres cada cop més grans i donar suport a les seves estructures energètiques sostenibles. Aquestes són les iniciatives que han de ser una prioritat global, creades amb la justícia ambiental i una transició justa cap a una economia regenerativa com a principis rectors.

anunci

El 2021, més de 100 bancs es van signar a la Net Zero Banking Alliance, comprometent-se així a aconseguir zero emissions netes per al 2050, amb informes transparents d'emissions i objectius provisionals per a una transició cap a un futur baix en carboni. Però pràcticament tots els bancs més importants del món per actius continuen finançant l'expansió dels combustibles fòssils.n.

Cada nou projecte d'infraestructures de petroli, gas o carbó no només té implicacions massives per a la capacitat de limitar l'escalfament a menys d'1.5 graus, sinó que també perpetua el dany ambiental i dels drets humans a les comunitats de Frontline. Des de fa una dècada, les comunitats indígenes i de primera línia demanen el final de l'expansió dels combustibles fòssilss. Aquests projectes causen un dany irreparable la majoria de les vegades se senten més aviat i amb més intensitat per les comunitats de baixos ingressos i les persones de color.

La realitat és que per aconseguir qualsevol cosa propera als objectius de l'Acord de París caldrà un enfocament integral tant dels governs com del sector privat. Cap dels dos pot utilitzar l'excusa d'esperar que l'altre actuï. També demana un canvi massiu de les finances, tant públiques com privades, lluny del sector fòssil i cap a les comunitats per donar suport a una transició justa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències