Connecteu-vos amb nosaltres

Bèlgica

Belt & Road i "La governança de la Xina" del president Xi Jinping

COMPARTIR:

publicat

on

Malgrat algunes "sospitas" inicials, la molt publicitada Iniciativa de la Franja i la Ruta de la Xina s'ha convertit en un gran èxit, es va dir un debat a Brussel·les. La política insígnia, un desenvolupament global d'infraestructures, ha estat un motor d'ocupació i també promourà el "creixement verd", va escoltar l'acte al Club de Premsa de la ciutat.

L'estratègia iniciada per la República Popular de la Xina pretén connectar Àsia amb Àfrica i Europa a través de xarxes terrestres i marítimes amb l'objectiu de millorar la integració regional, augmentar el comerç i estimular el creixement econòmic.

La idea era crear una vasta xarxa de ferrocarrils, gasoductes energètics, autopistes i passos fronterers simplificats, tant cap a l'oest —a través de les muntanyeses antigues repúbliques soviètiques— com cap al sud, fins al Pakistan, l'Índia i la resta del sud-est asiàtic.

Bernard Dewit, president de la Cambra de Comerç belga-xinesa (BCECC),

El projecte ha suposat la creació de 420,000 nous llocs de treball i ara comprèn 150 països, es va dir en el " simposi del 10è aniversari " a Brussel·les.

El missatge optimista que va sorgir de l'esdeveniment va ser oportú, ja que l'esquema celebra aquest any el seu desè aniversari.

El projecte es va anomenar primer la iniciativa 'One Belt, One Road', i finalment la Belt and Road Initiative. La idea va ser proposada per primera vegada pel president xinès Xi Jinping durant una visita a Kazakhstan el 2013.

anunci

L'acte del club de premsa també va ser l'oportunitat de llançar el quart volum d'un llibre del president xinès Xi Jinping, en el qual exposa les seves esperances d'una "millor comprensió" de la Xina que, diu, ara entra en una "nova era".

Wu Gang, ministre conseller de l'ambaixada xinesa a Bèlgica

 Diversos ponents, del món de la diplomàcia, la política, els negocis i l'acadèmia, van elogiar la iniciativa de la Franja i la Ruta alhora que van acceptar que hi havia hagut alguns "dubtes" i "sospita" inicials, especialment a Occident, sobre els possibles motius darrere de la esquema.

La Ruta de la Seda original va sorgir durant l'expansió cap a l'oest de la dinastia Han de la Xina (206 aC–220 dC), que va forjar xarxes comercials al llarg del que avui són els països de l'Àsia Central d'Afganistan, Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, així com l'Índia actual i el Pakistan al sud.

Wu Gang, ministre conseller de l'ambaixada xinesa a Bèlgica

Un ponent principal de l'acte, Wu Gang, ministre conseller de l'ambaixada xinesa a Bèlgica, va dir a l'audiència (28 de novembre) que el seu país ja no estava afectat per la pobresa sinó, més aviat, una "societat moderna i pròspera".

Hi havia hagut una "gran transformació" i la Xina, va assenyalar, ara estava a punt d'entrar en una "etapa crítica" del seu desenvolupament.

Referent al llibre del president xinès, "La governació de la Xina", va dir que pretenia abordar "quatre preguntes" sobre la Xina, el món, els seus pobles i "els temps" en què vivim.

L'esperança és que un llibre exhaustiu "ajudi a crear una millor comprensió de la Xina" i afavoreixi més cooperació.

Va dir: "No hi ha un model universal per a la modernització, però, tenint en compte que la Xina és enorme, el nostre es basa en la prosperitat i l'harmonia comuns".

La Iniciativa Belt & Road, va dir, va ser un "pas important" en aquesta ruta i va ser la "plataforma de cooperació més gran" del món que busca fomentar "la unitat i la cooperació".

Va afegir: "Esperem una cooperació similar durant la propera dècada".

Un altre ponent va ser Vincent De Saedeleer, director general adjunt de CSP Zeebrugge Terminal i vicepresident de Cosco Belgium, una empresa marítima xinesa.

Va dir al debat que el projecte Belt & Road, un mecanisme paraigua cada cop més important per al comerç bilateral de la Xina amb els socis de la BRI, havia sobreviscut a diversos "obstacles", incloses les crisis econòmiques i sanitàries i que ara ajudava a promoure el comerç mundial.

Vincent De Saedeleer, director general adjunt de CSP Zeebrugge Terminal

Va admetre: "Sí, es necessita temps i no es pot aconseguir tot alhora, però hi ha hagut un gran esforç per part de la Xina per obrir-se més i fer que els seus mercats siguin més transparents".

El belga va afegir: "Hi ha una voluntat de la Xina de ser un actor del mercat i hi ha hagut moltes millores en la dècada des que es va iniciar el pla".

Al advertir d'una "rivalitat creixent" entre els EUA i la Xina, va dir: "El món s'enfronta a problemes enormes, per la qual cosa no hauríem de mirar d'escalar això".

 L'acadèmic Bart Dessein, professor de la Universitat de Gant, va ser un altre ponent convidat i va descriure el que va anomenar alguns dels assoliments directes de la Iniciativa Belt & Road, dient que els seus 3,000 projectes havien donat lloc a la creació de 420,000 llocs de treball a tot el món.

El món, va dir, va veure originalment l'esquema com una "gran estratègia" de la Xina i l'havia vist al principi amb "alguna sospita".

"De fet", va assenyalar, "l'esquema és només una continuació de la mateixa política que la Xina ha estat desenvolupant des dels anys setanta".

 Va dir: "No és cap mena de 'pla director' que cal témer, sinó que és, de fet, una iniciativa molt, molt local i està directament relacionada amb 'la gent', com esmenta el president en el seu nou llibre".

"Hi ha una tendència per part d'alguns a posar la Xina al 'camp enemic', però el món és més complex que això i crec que la Xina vol ser un actor responsable".

Colin Stevens, editor d'EUReporter, que va ajudar a organitzar l'esdeveniment, va recordar al públic que la Iniciativa Belt & Road pretenia reviure les antigues rutes de la Ruta de la Seda a Àsia i "millorar" el comerç mundial.

També va assenyalar una nova associació que la seva empresa havia posat en marxa amb CMG, un conglomerat estatal xinès que, segons va dir, també ajudaria a "superar les llacunes culturals" entre Occident i la Xina.

Nick Powell, editor polític d'EUReporter

En un altre lloc, Nick Powell, editor polític d'EUReporter, va assenyalar que el llibre del president xinès s'havia publicat en un moment en què "les relacions amb la Xina estan especialment enfocades".

També va dir que, si bé la Iniciativa Belt & Road, un dels projectes d'infraestructures més ambiciosos mai concebuts, s'havia rebut inicialment amb cert escepticisme en alguns sectors, fins ara havia estat un èxit.

Bernard Dewit, president de la Cambra de Comerç belga-xinesa (BCECC), que va obrir i tancar l'animada discussió de dues hores, va elogiar el pla per ajudar els països de la regió a "desenvolupar-se més ràpidament".

"Ha estat un èxit i aquesta és la realitat", va dir.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències