Connecteu-vos amb nosaltres

Delictes d’odi

La Comissió proposa ampliar la llista de "delictes de la UE" al discurs de l'odi i als delictes d'odi

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (9 de desembre), la Comissió Europea presenta un iniciativa ampliar la llista de "crims de la UE" al discurs de l'odi i als delictes d'odi, tal com va anunciar la presidenta von der Leyen a la seva Discurs d'estat de la Unió 2020.

El discurs d'odi i els crims d'odi han experimentat un fort augment a tot Europa i s'han convertit en un fenomen especialment greu i preocupant, tant fora de línia com en línia. Cal una acció comuna de la UE per fer front a aquest repte de tota la UE. Tanmateix, actualment no hi ha cap base legal per criminalitzar el discurs d'odi i els delictes d'odi a nivell de la UE. Cal ampliar la llista existent de delictes de la UE al Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) per garantir unes normes comunes mínimes sobre com definir els delictes i les sancions penals aplicables a tots els estats membres de la UE. La iniciativa d'avui és el primer pas en el procés d'ampliació de la llista de delictes de la UE. El següent pas seria que els estats membres aprovissin la iniciativa, abans que la Comissió pugui presentar una proposta legislativa. 

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, va dir: “L'odi no té cabuda a Europa. Va en contra dels nostres valors i principis fonamentals. Necessitem l'acció de la UE per assegurar-nos que l'odi es criminalitzi de la mateixa manera a tot Europa".

El comissari de Justícia, Didier Reynders, va dir: "Necessitem una resposta contundent als reptes que plantegen el discurs d'odi i els crims d'odi a tota la UE: ara i en el futur. La iniciativa d'avui és un pas important cap a una resposta europea més eficaç a aquestes amenaces contra el pluralisme i la inclusió. No permetrem que aquest fenomen debiliti les nostres democràcies”.

Elements clau de la comunicació:

La iniciativa d'avui estableix proves per ampliar la llista de delictes de la UE al discurs d'odi i als delictes d'odi a la llum dels criteris establerts a l'article 83, apartat 1, del TFUE:

  • La dimensió transfronterera del discurs d'odi i el crim d'odi: El discurs de l'odi en línia s'estén ràpidament i és accessible per a tothom a qualsevol lloc. Les ideologies darrere del discurs d'odi i el crim d'odi es poden desenvolupar a nivell internacional i es poden compartir ràpidament en línia. Els delictes d'odi poden ser comesos per xarxes amb membres de diversos països.
  • El discurs de l'odi i el crim d'odi com a àrea de crim: La Comissió considera que el discurs d'odi i el crim d'odi són una àrea de delinqüència, ja que comparteixen una característica especial intrínseca, és a dir, "l'odi" dirigit a persones o grups de persones que comparteixen (o es percep com a compartint) les mateixes característiques protegides.
  • El discurs de l'odi i el crim d'odi com a àrea de delicte especialment greu: el discurs de l'odi i els delictes d'odi són delictes especialment greus, ja que soscaven els valors comuns i els drets fonamentals de la UE, tal com es recullen als articles 2 i 6. Tractat de la Unió Europea, així com a la Carta. Tenen impactes nocius sobre les persones, les seves comunitats i la societat en general.
  • Evolució de la delinqüència: S'ha produït un augment constant dels dos fenòmens a causa de diversos canvis i desenvolupaments econòmics, socials i tecnològics. La pandèmia de la COVID-19 ha estat un dels factors que ha contribuït a aquest augment.
  • No hi ha alternatives per ampliar la llista de delictes de la UE: El discurs d'odi i els delictes d'odi estan criminalitzats en diferents graus als estats membres de la UE. Només l'ampliació de la llista de delictes de la UE al discurs de l'odi i als delictes d'odi pot permetre un enfocament penal eficaç i complet d'aquests fenòmens a nivell de la UE, juntament amb una protecció coherent de les víctimes d'aquests actes.

Propers passos

anunci

El Consell ha d'adoptar per unanimitat, després d'obtenir el consentiment del Parlament Europeu, una decisió que identifiqui el discurs d'odi i el delicte d'odi com un altre àmbit de delicte que compleixi els criteris establerts a l'article 83, apartat 1, del TFUE.

Després d'això, la Comissió pot proposar l'adopció d'una legislació que estableixi normes mínimes sobre les definicions i les sancions de discurs d'odi i delicte d'odi que han d'adoptar el Parlament Europeu i el Consell d'acord amb el procediment legislatiu ordinari.

Fons

L'estudi extern publicat avui confirma l'envergadura i la tendència preocupant del discurs d'odi i els delictes d'odi. L'augment del nivell d'odi manifestat contra, per exemple, els gitanos, els jueus, els musulmans i les persones d'origen asiàtic, o aquells que es consideren d'aquest origen, inclosos els atacs i pallisses racistes, l'assetjament violent, les amenaces i els abusos racistes ha augmentat durant la pandèmia. . Les fonts van trobar que el 52% de les dones i nenes joves han patit violència en línia, incloses amenaces i assetjament sexual, mentre que les persones amb discapacitat corren més risc de ser víctimes de delictes violents, inclosos delictes d'odi, que altres persones, i d'enfrontar-se a l'assetjament.

Els delictes d'odi i el discurs d'odi van en contra dels valors europeus fonamentals establerts a l'article 2 del Tractat de la UE. D'acord amb Article 83 (1) del Tractat de Funcionament de la UE («TFUE»), el Parlament Europeu i el Consell poden establir normes mínimes sobre la definició de delictes i sancions penals en àmbits de delicte especialment greu amb una dimensió transfronterera. Aquestes àrees són, per exemple, el terrorisme, el tràfic d'éssers humans i l'explotació sexual de dones i nens. Basat en desenvolupaments En matèria de delinqüència, el Consell pot adoptar una decisió que identifiqui altres àmbits, com aquests, que permeti a la Comissió, en un segon pas, proposar un marc sòlid per abordar el discurs d'odi i els delictes d'odi a nivell de la UE.

A nivell de la UE, ja hi ha un marc per a una resposta comuna ferma al discurs d'odi racista i xenòfob i als crims d'odi mitjançant la Decisió marc del Consell sobre la lluita contra determinades formes i expressions de racisme i xenofòbia mitjançant el dret penal. La decisió marc té com a objectiu garantir que les manifestacions greus de racisme i xenofòbia siguin castigades amb sancions penals efectives, proporcionades i dissuasives a tota la UE. Exigeix ​​als Estats membres que criminalitzin el discurs de l'odi, és a dir, la incitació pública a la violència o l'odi, per motius de raça, color, religió, ascendència o origen nacional o ètnic. També exigeix ​​als estats membres que garanteixin, per a delictes diferents del discurs d'odi, que aquesta motivació racista i xenòfoba es consideri una circumstància agreujant o, alternativament, que aquesta motivació es pugui tenir en compte en la determinació de les sancions.

La Comissió dóna suport als esforços dels Estats membres per aplicar efectivament la Decisió marc mitjançant el treball del Grup d'alt nivell sobre la lluita contra el racisme i la xenofòbia i altres formes d'intolerància.

La iniciativa d'avui forma part d'un conjunt més ampli d'accions de la UE per combatre el discurs il·legal d'odi i les ideologies extremistes violentes i el terrorisme en línia, com ara el Codi de conducta de la UE per combatre el discurs il·legal d'odi en línia, el proposat Llei de serveis digitals, El Reglament per abordar els continguts terroristes en línia i el Fòrum d'Internet de la UE.

Aquesta iniciativa donarà suport al Pla d'acció contra el racisme de la UE 2020-2025 i l'Estratègia de lluita contra l'antisemitisme i foment de la vida jueva a la UE, Així com l'Estratègia d'Igualtat de Gènere 2020-2025.

Més informació

Comunicació - Una Europa més inclusiva i protectora: ampliant la llista de delictes de la UE al discurs de l'odi i als delictes d'odi

Annex de la Comunicació de la Comissió sobre l'ampliació de la llista de delictes de la UE al discurs de l'odi i als delictes d'odi

Fitxa informativa - Com ampliar la llista de delictes de la UE: pas a pas

Webpage

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències