Connecteu-vos amb nosaltres

Ocupació

L'estudi apunta cap a la futura dependència d'Alemanya de la immigració

COMPARTIR:

publicat

on

Immigració-AlemanyaEn les properes dècades, Alemanya serà "més dependent que mai" de la immigració, ha conclòs un nou estudi.

Diu que sense immigrants, el nombre de persones en edat de treballar al país baixaria d'aproximadament 45 milions actuals a menys de 29 milions. Això representaria un descens del 36%.

Diu que aquesta bretxa "no es pot tancar sense la immigració".

Fins i tot si les dones s’ocupessin al mateix ritme que els homes i l’edat de jubilació augmentés a 70 anys, el nombre de treballadors potencials al país augmentaria només uns 4.4 milions.

Aquests són els principals descobriments d’un nou estudi de Bertelsmann Stiftung.

L'informe també preveu que l'alta taxa actual d'immigració procedent d'altres països de la UE disminuirà significativament en un futur proper.

Això exigeix ​​"esforços més forts", diu Bertelsmann Stiftung, per atraure treballadors qualificats de països no comunitaris.

anunci

El 2013, van venir a Alemanya un total de 429,000 persones més que no van sortir del país.

L’Oficina Federal d’Estadística calcula que l’any passat van arribar un total net de 470,000 immigrants.

Segons l'estudi, la immigració neta a aquest nivell seria suficient almenys durant els propers deu anys per mantenir la força laboral potencial del país a un nivell constant.

A partir d’aquest moment, però, la necessitat d’immigrants creixerà, perquè la generació de baby-boom entrarà en la jubilació. Un de cada dos dels treballadors qualificats actuals amb formació professional haurà abandonat la plantilla el 2030.

Els experts de l’Institut per a la Recerca de l’Ocupació (IAB) i de la Universitat de Ciències Aplicades de Coburg que van dur a terme l’estudi en nom del Bertelsmann Stiftung apunten a un repte addicional: els nivells rècord actuals d’immigració dels països de la UE (2013: una xarxa d’uns 300,000) no continuaran.

"Una de les raons", afirma, és el canvi demogràfic, que reduirà les poblacions de tota la Unió Europea.

"A més, a mesura que els països afectats per la crisi experimentin una recuperació econòmica, disminuirà l'incentiu per emigrar".

Els autors preveuen una mitjana anual de només 70,000 immigrants o menys dels comtats de la UE per al 2050. Aquesta continuaria sent una taxa d’immigració significativament superior a la dels 35 anys anteriors al 2010; en aquest període, la migració neta en relació amb la resta de la Unió Europea va ser generalment equilibrada.

Sobre la base de diversos escenaris possibles, els investigadors migratoris calculen que per al 2050, Alemanya necessitarà una mitjana neta d’entre 276,000 i 491,000 immigrants a l’any procedents de països no comunitaris.

Tanmateix, el 2013 aquest grup representava en total només 140,000 immigrants i, per tant, només un terç del total de la immigració neta.

A més, la majoria de nacionals de tercers països que arribaven a Alemanya van venir per motius humanitaris o de reunificació familiar, per estudiar o per formar-se.

Per contra, menys de 25,000 treballadors qualificats van arribar al país sobre la base de la targeta blava de la UE o altres permisos de residència relacionats amb l’ocupació.

El membre del consell executiu de Stiftung, Jörg Dräger, va comentar que "Alemanya no pot confiar en la continuïtat de la immigració des de la Unió Europea. Ara hem d’establir un rumb que faci Alemanya més atractiva com a país de destinació també per a ciutadans de tercers països ".

Segons Dräger, això hauria d’incloure un sistema d’immigració fàcilment comprensible que deixi clar que la immigració entre els especialitzats de fora de la Unió Europea no només es permet, sinó que es desitja ”.

Va afegir: "Aquest senyal de benvinguda s'hauria de basar en una nova llei d'immigració que faci que les normes d'immigració siguin transparents i senzilles i ofereixi als immigrants una estada a llarg termini i una naturalització ràpida.

"La investigació migratòria mostra que els països són més atractius per als treballadors estrangers qualificats si ofereixen oportunitats sòlides de participació. Això inclou suport lingüístic, integració al mercat laboral, igualtat social i protecció contra la discriminació".

Els autors de l'estudi reconeixen que la demanda real de mà d'obra és difícil de preveure donat el caràcter canviant dels entorns de treball.

Per exemple, la digitalització podria reduir "significativament" la demanda de mà d'obra. No obstant això, els investigadors argumenten que l'envelliment social representa un problema insoluble per al pressupost estatal i els sistemes de protecció social si la immigració neta disminueix significativament.

El reclutament més fort d’immigrants procedents de tercers països augmentaria al mateix temps la responsabilitat d’Alemanya sobre l’estabilitat dels mercats laborals als països d’origen, va dir Dräger.

"Alemanya s'ha de comprometre amb més força a la creació de sistemes de migració internacional justos".

L'estudi diu que el "concepte d'equitat" també és important per a la població d'Alemanya: en una enquesta representativa recent d'Emnid realitzada per al Bertelsmann Stiftung, el 43% dels enquestats va dir que Alemanya hauria de reclutar immigrants qualificats dels països en desenvolupament només si aquests països no es veuen afectats a el seu desenvolupament com a conseqüència.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències