Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Els agents socials i la societat civil europeus demanen als caps d'Estat de la UE que tapin el dèficit democràtic de la Unió Econòmica i Monetària

COMPARTIR:

publicat

on

Henri_Malosse_EESC_0026El president del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), Henri Malosse (a la foto), ha escrit a tots els caps d'Estat de cara al Consell Europeu del 25 de juny per instar-los a abordar la manca de legitimitat democràtica i millorar el conjunt institucional i polític -Punt de la Unió Econòmica i Monetària (UEM). 

La carta del president del CESE presenta el dictamen del Comitè sobre el pilar polític de la UEM com a contribució al proper debat al Consell Europeu sobre l'anomenat informe dels cinc presidents sobre una millor governança econòmica a la zona euro, previst a finals d'aquest mes. Davant d'una UEM fràgil i incompleta i del grau d'incertesa econòmica consegüent, el Comitè insta el Consell a fomentar una bona governança democràtica i posar en marxa els instruments institucionals necessaris per construir un marc polític sòlid per a la zona de l'euro i, així, garantir una inversió estable. el clima i el progrés econòmic a llarg termini en el conjunt de la UE.

L'opinió del CESE, adoptada a finals de maig, assenyala que la governança econòmica a la UE està actualment dominada per la presa de decisions intergovernamentals i les estructures tecnocràtiques, cosa que condueix a la manca de legitimitat democràtica, rendició de comptes, transparència i propietat del procés. Per abordar-ho, el CESE ha presentat recomanacions senzilles i clares: per garantir la supervisió parlamentària sobre qüestions de la UEM, tant a nivell nacional com de la UE; establir progressivament un executiu de la UEM que combina els poders actuals del Consell i de la Comissió i compta amb un president a temps complet de l'Eurogrup; i allunyar-se de la votació unànime paralitzant.

Algunes d'aquestes mesures es poden aplicar immediatament en virtut dels tractats existents, mentre que d'altres es podrien aconseguir mitjançant un ús més extens del procediment de cooperació reforçada, previst també en els tractats actuals. A la llarga, però, caldria una reforma dels tractats, adverteix el Comitè.

El CESE pot jugar un paper molt solidari en aquest procés: els agents socials i les organitzacions de la societat civil haurien de ser consultats i implicats en les discussions, ja que són actors importants dels diferents sectors de l’economia que es veuen directament afectats per la presa de decisions de la UEM. El CESE pot facilitar activament la participació de la societat civil i ajudar a construir una estructura de governança econòmica més eficaç per a la zona euro i per a tota la UE.

Els ponents de l'opinió del CESE, Joost van Iersel (president de la secció ECO, Grup d'Empresaris) i Carmelo Cedrone (Grup de Treballadors), ja han exposat les recomanacions del CESE als principals actors de la UE en aquest àmbit, reunint-se especialment amb els comissaris. Katainen, Dombrovskis i Moscovici, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, el vicepresident del BCE, Vítor Constâncio, el president de la comissió ECON, Roberto Gualtieri, i altres membres del Parlament Europeu, així com representants dels estats membres.

En una declaració al ple del CESE al maig, Joost van Iersel va dir que “ha quedat clar que no es poden aconseguir resultats sostenibles només amb la presa de decisions intergovernamental. Cal més integració política de la zona euro”. Carmelo Cedrone va advertir que “hem construït una casa a la qual li falta el sostre: és el moment de completar la UEM amb una estructura política molt necessària. El futur de la UE com a actor global està en joc", i va instar tots els responsables polítics a prendre mesures ràpides.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències