Connecteu-vos amb nosaltres

normes de l'impost de societats

#Tax: Evasió fiscal de les empreses: el Consell adopta normes sobre l’intercanvi d’informació tributària sobre multinacionals

COMPARTIR:

publicat

on

tax_127111El 25 de maig, el Consell va adoptar normes sobre la comunicació per part de les empreses multinacionals d'informació fiscal i l'intercanvi d'aquesta informació entre els estats membres. 

La directiva és el primer element d'un paquet de propostes de la Comissió de gener de 2016 per reforçar les normes contra l'elusió de l'impost de societats. La directiva es basa en les recomanacions de l'OCDE de 2015 per abordar l'erosió de la base fiscal i el trasllat de beneficis (BEPS).

La directiva implementarà l'acció anti-BEPS 13 de l'OCDE, sobre els informes país per país per part de les multinacionals, en un instrument legalment vinculant de la UE. Cobreix grups d'empreses amb un ingressos total consolidat del grup d'almenys 750 milions d'euros.

L'objectiu principal de la directiva és evitar que les multinacionals explotin els aspectes tècnics d'un sistema fiscal, o els desajustos entre els diferents sistemes fiscals, per tal de reduir o evitar les seves obligacions fiscals.

Informació que han de comunicar les multinacionals 

Amb l'augment de la transparència, la directiva obliga a les multinacionals a informar-ne informació detallada, país per país, sobre els ingressos, els beneficis, els impostos pagats, el capital, els guanys, els actius tangibles i el nombre d'empleats.

Aquesta informació s'ha de comunicar, ja per a l'exercici 2016, a les autoritats fiscals de l'estat membre on sigui resident fiscal la societat matriu del grup.

Si l'empresa matriu no és resident fiscal a la UE i no presenta un informe, ho ha de fer a través de les seves filials a la UE. Aquest "informe secundari" serà opcional per a l'exercici 2016, però obligatori a partir de l'exercici 2017.

anunci

Intercanvi d'informació 

La directiva obliga a les autoritats fiscals a intercanviar aquests informes de manera automàtica, de manera que els riscos d'elusió fiscal relacionats amb els preus de transferència[1] es pot avaluar. Per a això, es basa en el marc existent de la UE per a l'intercanvi automàtic entre autoritats fiscals, establert per la Directiva 2011/16/UE. S'utilitzarà una xarxa de comunicacions comuna existent, estalviant així els costos d'implementació.

La directiva estableix uns terminis de:

  • 12 mesos després de la finalització de l'exercici fiscal perquè les empreses presentin la informació;
  • tres mesos més perquè les administracions tributàries intercanviïn automàticament la informació.

També exigeix ​​que els estats membres estableixin normes sobre les sancions aplicables a les infraccions.

Un enfocament comú de la UE 

La directiva garantirà l'aplicació harmonitzada a la UE de la recomanació de l'OCDE sobre la presentació d'informes país per país.

La directiva es va adoptar sense discussió en una reunió del Consell Econòmic i Financer, després d'un acord assolit el 8 de març de 2016.

Altres iniciatives 

El paquet contra l'evasió fiscal de gener de 2016 segueix una sèrie d'iniciatives de la UE el 2015. Aquestes inclouen una directiva, aprovada el desembre de 2015, sobre decisions fiscals transfrontereres.

El desembre de 2014, el Consell Europeu va citar "la necessitat urgent d'avançar en els esforços en la lluita contra l'elusió fiscal i la planificació fiscal agressiva, tant a nivell mundial com de la UE".


[1] Els preus de transferència són el preu pagat per béns i serveis intercanviats entre entitats que formen un grup empresarial.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències