Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

Consell examina els progressos i es compromet a millorar el suport a les missions #military

COMPARTIR:

publicat

on

helicòpter militarEn un entorn geopolític difícil, es reforçarà la cooperació de la UE en matèria de seguretat i defensa exteriors.

El 6 de març, el Consell va adoptar unes conclusions en què s'exposen els avenços aconseguits en l'aplicació de l'estratègia global de la UE en l'àmbit de la seguretat i la defensa. Les conclusions avaluen què s'ha fet per implementar les diferents línies d'actuació acordades pel Consell Europeu el 15 de desembre de 2016. Són la base d'un informe per al Consell Europeu del 9 i 10 de març de 2017.

"Els ministres d'Afers Exteriors i de Defensa de la UE reunits conjuntament avui han donat un missatge molt clar: estem avançant de manera constant cap a l'enfortiment de la cooperació en defensa i seguirem fent més. Es tracta de protegir els nostres ciutadans. La Unió Europea té eines úniques per ajudar els europeus a assumir més responsabilitat per la seva pròpia seguretat i a fer-ho amb més eficàcia. Això és el que estem fent amb la nostra feina en seguretat i defensa", va dir Federica Mogherini, l'alta representant per a Afers Exteriors i Política de Seguretat.

El Consell també va aprovar una nota conceptual sobre la planificació operativa i les capacitats de conducta per a les missions i operacions de la PSDC, que conté mesures per millorar la capacitat de la UE per reaccionar d'una manera més ràpida, més eficaç i més fluida, basant-se en les estructures existents i amb l'objectiu de millorar sinergies civil-militars, com a part de l'enfocament integral de la UE.

Aquestes mesures inclouen l'establiment d'una capacitat de planificació i conducta militar (MPCC), dins de l'estat major de la UE existent del Servei Europeu d'Acció Exterior, per a la planificació i la realització de missions militars no executives. El director general de l'Estat Major de la UE serà el director del MPCC i en aquesta qualitat assumirà el comandament de missions militars no executives de la PSDC (actualment, les missions d'entrenament militar de la UE a Somàlia, a l'Àfrica Central i a Mali). Això permetrà als comandants de la missió sobre el terreny concentrar-se en les activitats específiques de la seva missió, amb un millor suport des de Brussel·les.

"La capacitat de planificació i conducta militars augmentarà la cooperació fluida entre les institucions de la UE, el comandament de les forces nacionals i el comandant al teatre. Hem de ser ràpids a l'hora de transferir la responsabilitat a la seu de la UE per a totes les operacions militars per tal d'augmentar la qualitat de la Política de Seguretat i Defensa Comuna", va dir Michael Gahler, eurodiputat, portaveu del Grup PPE sobre seguretat i defensa.

El MPCC treballarà sota el control polític i la guia estratègica del Comitè Polític i de Seguretat (PSC), que està format pels ambaixadors dels estats membres de la UE i té la seu a Brussel·les. El MPCC treballarà estretament amb el seu homòleg civil existent, la Capacitat de Planificació i Conducta Civil (CPCC) a través d'una cèl·lula de coordinació de suport conjunta. Aquesta cèl·lula podrà compartir coneixements, coneixements i bones pràctiques sobre qüestions rellevants tant per a missions militars com civils, així com capacitats quan les missions civils i militars es despleguen simultàniament a la mateixa àrea, incloent suport mèdic o mesures de protecció.

anunci

“La creació de la Unió Europea de Defensa és en l'interès final de la Unió Europea. En el camí cap a una Unió Europea de Defensa, hem de transferir les illes aïllades actuals de cooperació militar ad-hoc a l'anomenada Cooperació Estructurada Permanent (PESCO). Els estats membres poden fer-ho ara, amb un vot de majoria qualificada, sense canviar el Tractat de la UE. PESCO té el valor afegit europeu que podem utilitzar els fons de la UE per finançar la cooperació en temps de pau de les unitats militars i la seu", va dir Gahler.

Les conclusions del Consell destaquen l'establiment del MPCC. També prenen nota dels avenços en altres àmbits de la seguretat i la defensa i proporcionen més orientació. Les àrees cobertes inclouen:

  •  la possibilitat de cooperació estructurada permanent (PESCO). El Tractat de Lisboa preveu que un grup d'estats membres de la UE pugui reforçar la seva cooperació en qüestions militars (articles 42 i 6 TUE). L'establiment d'un sistema modular i inclusiu de cooperació estructurada permanent permetria als estats membres col·laborar més en l'àmbit de la seguretat i la defensa de manera voluntària.
  •  la possibilitat d'una revisió anual coordinada sobre defensa (CARD) impulsada pels estats membres, que establiria un procés per obtenir una millor visió general a nivell de la UE de qüestions com ara la despesa en defensa i la inversió nacional, així com els esforços de recerca en defensa. En aportar una major transparència i visibilitat política a les capacitats de defensa europees, una CARD permetria una millor identificació de les mancances i permetria abordar-les mitjançant una cooperació en defensa més profunda i un enfocament millor i més coherent de la planificació de la despesa de defensa.
  • treballs en curs en altres àmbits, com ara l'enfortiment de la caixa d'eines de resposta ràpida de la UE, inclosos els grups de batalla de la UE i les capacitats civils, la creació de capacitats en suport a la seguretat i el desenvolupament, la consciència de la situació i el desenvolupament de la capacitat de defensa.

El Consell també constata els avenços aconseguits en l'aplicació del conjunt comú de propostes per a la cooperació UE-OTAN i del pla d'acció de defensa europeu de la Comissió.

Fons 

El 14 de novembre de 2016, el Consell va adoptar conclusions sobre l'aplicació de l'estratègia global de la UE en l'àmbit de la seguretat i la defensa. Aquestes conclusions estableixen el nivell d'ambició, és a dir, els principals objectius que la UE i els seus estats membres pretenen assolir en l'àmbit de la seguretat i la defensa. El Consell va establir tres prioritats estratègiques: respondre als conflictes i crisis externs, construir les capacitats dels socis i protegir la Unió Europea i els seus ciutadans.

El pla d'aplicació en matèria de seguretat i defensa va ser presentat per l'Alta Representant, actuant també en les seves funcions de vicepresidenta de la Comissió Europea i cap de l'Agència Europea de Defensa, als estats membres. Forma part del seguiment de l'estratègia global de la UE en política exterior i de seguretat, que va ser presentada per l'Alt Representant al Consell Europeu el 28 de juny. El Consell va adoptar conclusions sobre l'estratègia global el 17 d'octubre de 2016.

La implementació de l'estratègia global de la UE també inclou més treballs per construir la resiliència i un enfocament integrat dels conflictes i les crisis, enfortir el nexe entre les polítiques internes i externes, actualitzar o preparar noves estratègies regionals i temàtiques i intensificar els esforços de diplomàcia pública.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències