Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

A Itàlia, hi ha un monopoli per governar el mercat de les telecomunicacions

COMPARTIR:

publicat

on

El mercat italià de les telecomunicacions podria esdevenir molt menys competitiu en un futur pròxim amb la creació d’un nou monopoli, si passa un controvertit pla per crear un operador nacional de banda ampla, que veuria com Telecom Italia (TIM) es fusionaria amb Open Fiber, un dels els seus únics rivals al mercat de la banda ampla. Per la seva banda, el conseller delegat de TIM, Luigi Gubitosi, és extraordinari optimista sobre les perspectives i espera que el projecte arribi aviat. Tot i això, aquestes expectatives podrien ser immadures, atès que la resistència contra la fusió creix, escriu Colin Stevens.

A la superfície, però, Gubitosi té una bona raó per ser optimista en aquest moment. El govern italià està més que entusiasmat amb l’acord, ja que ha estat el motor que el va impulsar des del 2018. Després, a l’agost d’aquest any, Roma aprovat el pla de propietat proposat per a l'empresa posterior a la fusió que va ser elaborat per banc d’inversions de propietat estatal Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Segons informes de premsa, CDP és el principal defensor i garant del pla que veuria el aparició d’AccessCo, una xarxa nacional de banda ampla unificada per dominar el mercat.

Els detalls continuen sent negociat a porta tancada pels possibles socis, un grup que també inclou el gegant energètic italià Enel, que controla al voltant del 50% de les accions d’Open Fiber, amb l’altra meitat en mans de CDP. En aquest escenari, TIM acabaria assumint la propietat majoritària de la xarxa unificada, que el govern espera accelerar el lent desenvolupament d’infraestructures d’Internet a Itàlia, un tema que ha patit el país durant anys.

Igual que altres països del sud d’Europa, Itàlia es troba en el costat equivocat de la bretxa digital que travessa Europa, retardat molt per darrere de l 'Europa del Nord i fins i tot de l' Europa ambdós accés i velocitat. El raonament del govern és que la gran escala del nou proveïdor nacional li permetrà fer inversions massives en tecnologia FTTx que el sector necessita desesperadament. Tot i que Telecom Italia serà l’encarregada de la companyia proposada, les autoritats prometen establir un sistema de regulacions i diversos accionistes per mantenir-los sota control. 

El cas contra els monopolis

Però si bé el govern italià podria veure la fusió com la bala de plata per millorar l'accés a Internet del país, altres no estan tan convençuts. Angelo Cardani, aleshores president d 'AGCOM, regulador del mercat italià de la comunicació, el 2019 tancat de cop la fusió com a "pas enrere" per a la indústria, advertint que la manca de competència farà més per sufocar la innovació i el progrés que no pas per promoure-la.

Cardani va deixar clar el seu punt de vista, però poques setmanes després va acabar el seu mandat com a cap d'AGCOM i el nou president, Giacomo Lasorella, ha callat notablement al respecte. Lasorella és vista com un associat de Luigi Di Maio, un polític popular que anteriorment va ser líder del moviment antiestabliment del Cinc Estrelles, que actualment forma la meitat del govern de coalició italià. 

anunci

No obstant això, l'advertència de Cardani que la fusió crearia el resultat contrari del que Roma espera aconseguir no és res esternudar. Durant les dues darreres dècades, poques indústries han demostrat els efectes beneficiosos de la competència més que les telecomunicacions. Els països classificats habitualment entre els millors en termes d’accés a Internet i de qualitat són gairebé sense excepció països amb una forta competència en els seus mercats de telecomunicacions. 

Als Estats Units, les divisions geogràfiques entre empreses han creat un pseudo-monopoli en el qual menys d’un terç de la població pot triar el proveïdor d’Internet. Això ha provocat que els Estats Units hagin caigut dels deu primers en els darrers anys i ara ho sigui final Hongria i Tailàndia gràcies a les velocitats de banda ampla que no eren impressionants fins i tot fa 15 anys. Tot i que la mida i la geografia d’Itàlia no són gaire comparables a les dels Estats Units, el monopoli encara crearia internautes de segona classe a les regions remotes i muntanyoses del país, on la millora de la infraestructura dels usuaris que no tenen altra opció difícilment és una prioritat. 

Voleu coincidir amb les normes antimonopoli?

No obstant això, l’obstacle més gran de la creació d’AccessCo són, sens dubte, els gossos de vigilància antioxidants. El braç antimonopoli de la Unió Europea és conegut rutinàriament oposats fusions tan disruptives, sobretot a la indústria de la tecnologia i les telecomunicacions. I, malgrat les deliberacions actuals que es fan en privat, el missatge transmès per canals no oficials indica fermament que ho farà de nou en aquest cas. Segons funcionaris sense nom, l'opinió de la Comissió al respecte és que evidentment la fusió seria crear un monopoli i una inversió de dues dècades de desregulació. Atès que les normes antimonopoli italianes reflecteixen de prop les de la UE, hi ha poques raons per esperar un resultat diferent si el cas arribi a l'autoritat nacional.

Les revelacions confidencials van eliminar el 7.4% de les accions de Telecom Italia, tot i la precipitació del ministre italià de Finances, Roberto Gualtieri. Assegurances que "no té consciència d'un possible veto de la UE", la decisió de Brussel·les sembla ja predeterminada. En el seu 'Política de connectivitat per a una societat europea de gigabit, la Comissió ho ha fet anteriorment recomanat exactament el contrari del que proposa la fusió AccessCo, fomentant que s'estengui l'estratègia de la "separació" a la indústria de la banda ampla i proposi mesures per afavorir el desenvolupament de mercats de banda ampla majoristes realment competitius. És lògic que és molt poc probable que la Comissió renunciï a aquests principis o concedeixi una excepció a Telecom Italia. 

Raons correctes, execució incorrecta

Els mesos següents seran crucials per al futur del mercat de telecomunicacions italià i del futur digital. El país té raó en fer que Internet sigui una prioritat i, tot i així, adopta un enfocament incorrecte. Fins i tot si tots els socis de la fusió compleixen un acord i fins i tot si el nou consell AGCOM dóna la seva benedicció, la Unió Europea és més probable que no s'oposi a la creació d'AccessCo. L’autoritat italiana de la competència seria prudent si s’adherís també a la UE. Tal com està ara, les persones més importants de la indústria de les telecomunicacions a Itàlia estan treballant dur en un mal pla, l’únic factor de redempció del qual és que probablement està condemnat al fracàs des del principi.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències