Connecteu-vos amb nosaltres

General

Només nou empreses de moda fan fins i tot el mínim necessari amb el cotó insostenible

COMPARTIR:

publicat

on

Pel que fa al seu ús del cotó, la gran majoria de marques internacionals (89%) són poc transparents, insostenibles i mostren pocs progressos cap a la millora de les condicions laborals. Aquestes són les conclusions del Cotton Ranking 2023, publicat per Solidaridad Europe i Pesticide Action Network UK, escriu l'editor polític Nick Powell.

Un dels missatges principals de l'informe és que el cotó no sostenible és una opció. Sosté que les corporacions disposen d'una àmplia gamma d'accions possibles per ajudar-les a mitigar, abordar o fins i tot revertir els pitjors impactes ambientals i socials de la producció de cotó. S'exposen en un document 'Cotó i Responsabilitat Corporativa', publicat simultàniament al Rànquing de Cotó 2023.

Gran part del cotó comprat per les grans empreses no compleix ni tan sols els requisits de la certificació bàsica, el que significa que no es pot verificar que la seva font compleixi els estàndards mínims. Només nou de les 82 empreses de subministrament de cotó més grans del món s'obtenen almenys el 99% del seu cotó de fonts certificades. Són Decathlon, H&M, Ikea, Adidas, Columbia, Marks & Spencer, C&A, Lojas Renner i Puma.

La resta d'empreses es van quedar curtes, i 30 d'elles van rebre una puntuació zero al rànquing. Moltes marques citen realitats comercials complexes com una barrera per al progrés, però els autors veuen el problema com un problema de responsabilitat social corporativa. Les recomanacions inclouen invertir en l'adaptació al clima dels petits agricultors, actualitzar les pràctiques de compra per garantir una millor remuneració dels productors de cotó i ser transparents en l'aprovisionament de cotó, com a principi. 

“En realitat, tenint en compte els recursos disponibles per a les grans marques, el cotó insostenible és una opció. Un dolent. Però no ha de ser amb el que vivim. Les marques i els minoristes poden prendre noves decisions. Poden optar per ser més transparents en les seves operacions i sobre els seus proveïdors. Poden optar per assumir la complexa qüestió de la paga justa, en lloc d'utilitzar-la com a excusa. I poden optar per involucrar-se amb tots els actors de la seva cadena de subministrament, en lloc d'amagar-se darrere dels intermediaris". diu Tamar Hoek de Solidaridad Europa. 

Actualment, els petits productors de cotó, que constitueixen la majoria dels productors de cotó del món, viuen al límit de la pobresa, ja que no reben uns ingressos justos. Tampoc tenen accés a formació ni suport per a l'adaptació al clima.

Amb l'impacte imminent del canvi climàtic probable que redueixi o destrueixi els rendiments a totes les regions de cultiu de cotó, els petits agricultors no podran garantir una producció fiable i es veuran encara més en la pobresa. Això se sumaria als impactes negatius de les pràctiques corporatives actuals sobre els treballadors del cotó i el medi ambient, amb marges baixos que empenyen els agricultors a treballar per menys diners i a apostar per productes agroquímics perillosos en un esforç per mantenir-se per sobre del llindar de pobresa. 

anunci

“Nearly half of smallholder cotton farmers are poisoned by pesticides every year. Zero pesticide poisoning is possible today if textile & apparel companies choose to take responsibility for their supply chains and deepen investment in supporting a transition to agroecological cotton production” says Rajan Bhopal, of the Pesticide Action Network UK.

El rànquing de cotó 2023 i el document "Cotó i responsabilitat corporativa" marquen les primeres publicacions del recentment llançat Sustainable Cotton Hub. Reunirà experts d'organitzacions que treballen al sector del cotó i al seu voltant. L'objectiu és exposar els reptes de sostenibilitat de la producció de cotó i explorar la multitud de factors econòmics, laborals i ambientals que hi contribueixen.

El centre oferirà recomanacions concretes sobre com les parts interessades poden abordar aquests problemes crítics. Els futurs documents tractaran temes com el canvi climàtic, la natura i la desigualtat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències