Connecteu-vos amb nosaltres

Disruptors endocrins (EDC)

La Comissió celebra l'acord provisional sobre la millora de la classificació, l'etiquetatge i l'envasament de productes químics perillosos

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió celebra l'acord provisional assolit avui entre el Parlament Europeu i el Consell sobre la revisió del Reglament de classificació, etiquetatge i envasament de productes químics (CLP). Tot i que milloren el funcionament del mercat de la UE pel que fa als productes que contenen productes químics perillosos, les noves mesures protegiran millor els consumidors, els treballadors i el medi ambient. El text revisat també accelerarà la identificació de substàncies i mescles perilloses a nivell de la UE. La revisió millorarà la comunicació sobre productes químics perillosos, inclosos els productes químics venuts en línia. També estableix normes sobre les vendes de recanvi i ofereix més flexibilitat sobre com utilitzar les etiquetes.

Normes i etiquetes més clares sobre productes químics perillosos per protegir millor els consumidors i el medi ambient

La revisió del Reglament CLP comportarà les millores següents:

  • Normes actualitzades per classificar substàncies complexes (substàncies que contenen més d'un constituent, conegudes com a "MOCS"). El Parlament i el Consell van acordar una excepció específica per als extractes de plantes, inclosos els olis essencials, amb una revisió de cinc anys de l'evidència científica per part de la Comissió.
  • Millor protecció dels consumidors en comprar productes químics perillosos en línia. Els llocs web hauran de mostrar les propietats perilloses dels productes.
  • Etiquetatge més clar de productes químics perillosos, inclosa la venda en línia. Per exemple, la revisió introdueix requisits publicitaris i una mida mínima de lletra per als productes químics perillosos.
  • La possibilitat que les empreses utilitzin etiquetes desplegables i etiquetatge digital, mentre que la informació de seguretat important i els pictogrames de perill també es mantindran a l'embalatge. 
  • A més dels estats membres i la indústria, el La Comissió també tindrà dret a elaborar propostes de classificació sobre substàncies potencialment perilloses. Aquesta voluntat accelerar el ritme en què s'identifiquen les substàncies perilloses.
  • Les primeres normes per a productes químics recarregables, per donar suport a la venda segura de productes químics per a la llar a granel. Això també reduirà els envasos i, per tant, els residus d'envasos.
  • Centres de verí rebrà informació millor i més ràpida per a emergències mèdiques.

La revisió del CLP fomentarà la transició de la indústria europea, incloses les pimes, cap a productes químics sostenibles, i els donarà suport perquè es converteixin en líders mundials per a la química a prova de futur. La revisió del CLP és un resultat important del Estratègia química per a la sostenibilitat, que és un element clau de la construcció Acord Verd Europeu.

Propers passos

Ara el Parlament Europeu i el Consell adoptaran formalment el nou Reglament. Un cop adoptat formalment, entrarà en vigor als 20 dies de la seva publicació al Diari Oficial de la UE.

Fons

Els objectius del Reglament CLP són protegir les persones i el medi ambient contra els productes químics perillosos i garantir la lliure circulació de substàncies i mescles al mercat únic. El Reglament CLP obliga els fabricants, importadors o altres empreses de la cadena de valor a classificar, etiquetar i empaquetar adequadament els seus productes químics perillosos abans de vendre-los. Mitjançant pictogrames i declaracions a les etiquetes, el Reglament CLP informa els consumidors i professionals sobre els perills d'aquests productes químics perquè estiguin ben informats a l'hora de comprar o manipular productes químics perillosos i quines mesures de precaució han de seguir a l'hora d'utilitzar-los. La lliure circulació al mercat únic està assegurada ja que les normes són les mateixes a tota la UE.

El CLP proporciona la base per a moltes disposicions legals de la legislació de la UE sobre la gestió del risc dels productes químics. El CLP determina sobre una base científica si una substància o barreja s'ha de classificar i etiquetar com a perillós. Implementa a la UE el Sistema Globalment Harmonitzat (GHS) de les Nacions Unides.

Un cop adoptats, els canvis acordats en la normativa d'avui, així com els nous criteris de perillositat per als disruptors endocrins i els productes químics persistents i tòxics al medi ambient que ja s'apliquen des de l'abril d'enguany, garantiran una millor comunicació i identificació dels perills químics. 

anunci

Més informació

Proposta de revisió del Reglament de classificació, etiquetatge i envasament de productes químics (CLP)
Acte delegat establint noves classes de perill
Preguntes i Respostes sobre la revisió del CLP (a partir del 19 de desembre de 2022)
Estratègia química per a la sostenibilitat

"L'acord d'avui és una molt bona notícia per als nostres ciutadans, ja que suposa un pas més cap a una Europa de contaminació zero i un medi ambient lliure de tòxics. Una informació més i més clara sobre productes químics perillosos permetrà als ciutadans prendre decisions més segures i una millor prevenció i tractament en cas que d'emergències mèdiques. Una classificació més ràpida de les substàncies químiques com a perilloses permetrà la seva correcta gestió, de manera que es minimitzi el risc en utilitzar-los". Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca - 04/12/2023

"La indústria química és d'una importància cabdal per al futur industrial d'Europa. Necessita un mercat únic fluid que ofereixi certesa i escala per a les nostres empreses. Amb aquesta revisió, millorem com es classifiquen els productes químics perillosos al mercat únic, tot preservant les especificitats. d'extractes vegetals, inclosos els olis essencials. Al mateix temps, ens assegurem que les etiquetes siguin més clares per a tothom, fins i tot mitjançant un millor ús de les eines digitals, per protegir la salut dels nostres ciutadans". Thierry Breton, comissari de Mercat Interior - 04/12/2023

"La indústria química és d'una importància cabdal per al futur industrial d'Europa. Necessita un mercat únic fluid que ofereixi certesa i escala per a les nostres empreses. Amb aquesta revisió, millorem com es classifiquen els productes químics perillosos al mercat únic, tot preservant les especificitats. d'extractes vegetals, inclosos els olis essencials. Al mateix temps, ens assegurem que les etiquetes siguin més clares per a tothom, fins i tot mitjançant un millor ús de les eines digitals, per protegir la salut dels nostres ciutadans". Thierry Breton, comissari de Mercat Interior - 04/12/2023

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències