Connecteu-vos amb nosaltres

Alimentació

Davant de les tensions creixents, la UE ha de trobar respostes ràpides als problemes agroalimentaris divisors

COMPARTIR:

publicat

on

El 5 de setembre, pagesos espanyols de la regió sud d'Andalusia convocats per una protesta massiva a Còrdova per expressar la seva frustració amb les estrictes polítiques climàtiques de la UE. Els agricultors ibèrics, que ja estan enfrontant-se a dos anys de càstig de la inflació, els costos de producció i les pèrdues induïdes pel canvi climàtic, han denunciat recentment l'enfocament de l'agricultura verda de Brussel·les com "totalment fora de contacte” amb realitats sobre el terreny.

Coincidint amb a reunió dels ministres d'Agricultura del bloc a la mateixa ciutat, és poc probable que la seva manifestació caigui en orella sorda. A més, aquest aixecament andalús és l'últim d'una sèrie de protestes que han arrasat el bloc els darrers mesos, amb agricultors políticament conseqüents al Països Baixos, Polònia, I el regió més àmplia CEE aixecar-se contra els fracassos de la política interna i de la UE.

Davant de les dures decisions de final d'any en diversos fronts agrícoles polaritzadors, Brussel·les ha de trobar compromisos ràpids que funcionin tant per als seus agricultors com per al medi ambient alhora que conreu una unitat més àmplia a tot el bloc.

L'exempció d'agricultura verda fa onades

Durant l'estiu, agricultura sostenible exempcions han emergit com un punt de discussió molt sensible. Tot i que la Comissió Europea va concedir als agricultors flexibilitat temporal sobre determinades regulacions mediambientals el 2022 i el 2023 enmig de la guerra d'Ucraïna i els temors a la seguretat alimentària, el futur d'aquestes derogacions ara penja en la balança.

Una coalició liderada per Letònia d'estats membres com Lituània, Txeca, Estònia, Finlàndia, Hongria i Polònia va llançar un cabildeo esforç a finals de juny per impulsar una pròrroga per al 2024, sobretot a la llum del "pèrdues de cultius notables” resultant de la sequera impulsada pel canvi climàtic.

Però el comissari d'Agricultura de la UE, Janusz Wojciechowski, té altres idees, narració els eurodiputats el 31 d'agost que la Comissió "no ha pensat ampliar perquè la situació del mercat ha canviat". Tenint en compte el clima extrem de l'estiu, així com el juliol de Rússia sortir de del tracte de cereals del Mar Negre i avions no tripulats Sobre els ports de cereals d'Ucraïna, la perspectiva aparentment optimista de Brussel·les és desconcertant.

Com ha fet un funcionari de la Comissió reconegut, "es tanca la finestra per prendre la decisió", abans de la crucial temporada de sembra d'hivern. Amb una decisió final esperat en les properes setmanes, la UE ha de prendre la decisió correcta per a la seguretat alimentària i la viabilitat dels agricultors.

anunci

L'etiqueta d'aliments de tot el bloc colpeja la paret

Més enllà de l'extensió de les exempcions verdes, el rellotge també avança per al Front-of-Package (FOP) nutricional de la Comissió. etiqueta. Originalment previst per a finals de 2022, la proposta de l'executiu de la UE era retardat fins al 2023 enmig de la manca de consens entre els estats membres.

El recolzat per França puntuació de Nutri ha estat el més controvertit, trobant una forta resistència d'un grup que inclou Txeca, Grècia i Hongria, mentre que les autoritats nacionals de competència en Romania i Itàlia han prohibit l'etiqueta. Polònia aviat pot seguir el mateix; a finals d'agost, el president de l'associació comercial agrícola polonesa, Jacek Zarzecki, sol·licitat formalment una investigació de la competència sobre l'impacte de Nutri-Score en els consumidors i els productes locals.

Al centre del debat hi ha l'algoritme de Nutri-Score, que classifica les qualificacions dels productes alimentaris i begudes en una escala "verda A" a "E vermella" en funció del contingut de sucre, sal i greixos, deixant molts productes lactis i carnis tradicionals europeus amb injustícia. puntuacions negatives. Zarzecki té raó destacar que l'algoritme no "tinga en compte" els macronutrients i els beneficis dietètics més amplis d'aquests productes naturals d'un sol ingredient, alhora que promou "aliments ultraprocessats" com la "A verda" Xocàpic cereal.

L'1 de setembre, enmig de l'evidència científica creixent sobre els riscos per a la salut dels aliments ultraprocessats, l'equip d'investigació darrere de Nutri-Score va proposar un Nou disseny amb un avís de "aliments ultra processats". No obstant això, aquesta addició cosmètica no resol els defectes fonamentals de l'algoritme: si un producte amb la marca "ultra-processat" encara rep una "A" o "B" mentre que els productes naturals reben puntuacions "D" i "E", com se suposa que han de fer els consumidors? eleccions ben informades?

Amb la viabilitat financera dels seus agricultors i la salut dels ciutadans en joc, Brussel·les no ha de deixar que la pressió creixent per publicar la seva proposta FOP jugui a favor de Nutri-Score.

La saga de gra d'Ucraïna s'escampa

Mentrestant, augmenta la pressió sobre la Comissió per resoldre el conflicte entre els agricultors entre Ucraïna i els països fronterers de la UE.

Al maig, Brussel·les va acceptar-ho prohibicions temporals sobre gra d'Ucraïna a Polònia, Hongria, Eslovàquia, Romania i Bulgària, després que aquests països haguessin bloquejat unilateralment els torrents d'exportacions agrícoles barates de Kíev que fluïen al bloc a través de les "carres de solidaritat" sense aranzels de la UE a causa del seu impacte devastador en els preus locals. Ja prorrogats al juny, les prohibicions expiraran ara el 15 de setembre, que la Comissió insisteix que és el punt d'eliminació definitiva.

No obstant això, els països d'Europa central i oriental (CEE) ho són empenyent fort una pròrroga de cap d'any per protegir els seus assetjats agricultors del probable augment imminent de les exportacions de cereals d'Ucraïna després de l'enfonsament de l'acord del Mar Negre, una perspectiva que Kíev té amb vehemència. rebutjat. Enfangant les aigües, els pesos pesants de la UE tenen Alemanya i França expressar preocupacions del mercat únic per qualsevol extensió de la prohibició de la CEE, mentre que el comissari d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, de nacionalitat polonesa, es va allunyar de la línia oficial de la Comissió el 31 d'agost, convertint-se en un canalla. cridar per a la pròrroga de final d'any.

De manera crucial, la Comissió ha de resoldre aquesta saga agrícola d'una manera que proporcioni un alleujament immediat als seus estats membres de primera línia, mantenint la solidaritat amb els agricultors ucraïnesos.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències