Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

La seguretat és alguna cosa més que #MilitarySpending

COMPARTIR:

publicat

on

ridícula-despesa-militar-12-fets-que-mostre-que-Amèrica-no-no-permet-per-a-poiciar-el-món-jaLa seguretat no es tracta només d'exèrcits forts, portaavions i botes a terra. La pau i l'estabilitat al segle XXI exigeixen que abordem els reptes de seguretat anomenats "tous" o no tradicionals, com ara el desenvolupament, la governança i la degradació ambiental, writus Shada Islam.

El nou president dels Estats Units, Donald Trump, és clarament un home de seguretat dur. Parla i piula amb duresa. Els homes que l'envolten són exoficials militars endurits, i fins i tot els que no pensen clarament que portar un uniforme és el millor del món.

No en va, el pressupost de Trump per al 2018 pretén augmentar la despesa en defensa en un deu per cent, o 54 milions de dòlars. L'augment anirà a costa dels programes d'ajuda i medi ambient.

El president dels EUA gairebé no està sol. La seguretat dura també és el nom del joc a moltes parts del món. La despesa en armes està augmentant a tot el món, ja que els països busquen amb ansietat flexionar el seu múscul militar.

Però alguns estan adoptant un enfocament més ampli. Tot i que encara gasten diners en defensa clàssica, els membres de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) estan analitzant els reptes no militars als pobles i estats que plantegen una sèrie de problemes: canvi climàtic, danys ambientals transfronterers i esgotament de recursos, contagi malalties i catàstrofes naturals. També estan examinant el vincle entre la seguretat i la migració irregular, l'escassetat d'aliments, el tràfic de persones, el tràfic de drogues i altres formes de delinqüència transnacional.

A mesura que el debat sobre seguretat "dur" i "suau" s'enfila a l'agenda transatlàntica, amb Washington advertint que el seu suport a l'OTAN depèn de l'augment de la despesa europea en defensa, escoltem les recents advertències del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i de la cancellera alemanya, Angela Merkel. que la seguretat no es pot "reduir" a la despesa militar. L'ajuda al desenvolupament i l'assistència humanitària també compten com a contribucions a la seguretat global.

Invertir en desenvolupament i en la lluita contra el canvi climàtic no és caritat. Com ha insistit recentment Federica Mogherini, cap de política exterior de la UE, també és "una inversió, una inversió egoista, en la nostra seguretat". A més, l'estabilitat a llarg termini és el resultat de societats fortes, no d'homes forts.

anunci

Juncker, Merkel i Mogherini tenen raó. La seguretat i el desenvolupament estan íntimament lligats: no hi pot haver desenvolupament sostenible sense pau i seguretat, mentre que el desenvolupament i l'eradicació de la pobresa són crucials per a una pau viable. Per això és important implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Els soldats poden defensar les fronteres contra els exèrcits invasors, o els refugiats i els migrants no desitjats, però no poden lluitar contra el canvi climàtic o les pandèmies. Els que demanen asil a Europa no només fugen de la guerra i els conflictes, sinó de la devastació causada pel canvi climàtic, el mal govern i la manca d'oportunitats econòmiques. Els grups terroristes com l'autodenominat "Estat Islàmic" (o Daesh) i Al-Qaeda no poden ser derrotats només amb l'acció militar.

Però Europa ha de practicar el que predica. La definició d'ajuda al desenvolupament s'està fent més àmplia i més fluida que a molts els agrada. Les organitzacions d'ajuda europees critiquen els governs de la UE per l'ús creixent dels pressupostos d'ajuda exterior per fer front als costos dels refugiats a casa seva. Molts països de la UE estan retrocedint en els seus compromisos de despesa en ajuda.

Mentrestant, el Comitè d'Ajuda al Desenvolupament de l'OCDE ha ampliat la definició d'ajuda a l'estranger per incloure formes limitades d'antiterrorisme i activitats o entrenament militars. Segons els informes, els ministres britànics estan ansiosos de desviar l'ajuda de projectes "malbaratadors" a l'Àfrica i Àsia als aliats d'Europa de l'Est per intentar aconseguir un millor acord sobre el Brexit.

La seguretat és una prioritat important per als ciutadans europeus i continuarà pujant més amunt de l'agenda a mesura que el món sigui encara més volàtil, impredictible i interconnectat.

Europa, amb el seu pressupost de desenvolupament encara gran, està ben situada per combinar el poder dur i el suau per afrontar una sèrie de reptes nous i antics. Hauria de continuar fent-ho de manera intel·ligent i sense disculpes.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències