Connecteu-vos amb nosaltres

Defensor del Poble Europeu

Un any després de Qatargate, l'ombudsman destaca les preocupacions restants sobre el nou marc ètic del Parlament

COMPARTIR:

publicat

on

Després d'una sèrie d'intercanvis amb el Parlament Europeu sobre les seves reformes ètiques posteriors a Qatargate, la Defensor del Poble Europeu, Emily O'Reilly (A la foto) reconeix els avenços significatius en l'enfortiment de les normes, però encara hi ha preocupacions sobre la seva implementació i compliment. Un marc ètic creïble requereix recursos adequats, una implementació rigorosa i una aplicació forta, però encara no està clar que aquests elements estiguin al seu lloc. El Defensor del Poble insta el Parlament a posar-los en marxa el més aviat possible per tranquil·litzar la ciutadania europea de cara a les eleccions del proper juny.

Com que el model d'autoregulació es manté en gran part intacte, els ciutadans han de confiar que pot funcionar. El paquet de reformes inclou algunes millores benvingudes, com ara una definició més detallada del conflicte d'interessos i l'obligació dels membres de publicar totes les reunions organitzades amb grups de pressió registrats i amb representants diplomàtics de països no membres de la UE.

Tres qüestions segueixen sent una preocupació particular: en primer lloc, no està clar com el Parlament controlarà i farà complir les noves normes, com ara el període de reflexió posterior al mandat per als eurodiputats i l'obligació de registrar reunions amb els grups de pressió. En segon lloc, tot i que el comitè que supervisa el compliment del Codi de Conducta per part dels eurodiputats ha tingut un paper més proactiu, alguns detalls encara no estan clars, com ara com, a la pràctica, el comitè rebrà i actuarà sobre els "senyals" sobre presumptes infraccions dels eurodiputats.

Finalment, el Síndic de Greuges va assenyalar la poca transparència del propi procés de reforma, en particular pel que fa a les decisions adoptades per la seva Mesa, òrgan que estableix les normes del Parlament. En el futur, el públic hauria de poder examinar les decisions internes d'interès públic significatiu.

"L'escàndol de Qatargate va soscavar la reputació del Parlament Europeu als ulls de molts ciutadans de la UE. De cara a les eleccions europees de l'any vinent, ara el Parlament ha de demostrar que està fent tot el que està a les seves mans per protegir la seva integritat i credibilitat. Les noves normes ètiques més sòlides són un bon punt de partida, però les normes només són tan bones com la seva implementació i compliment. El meu objectiu és animar el Parlament a continuar el procés de reforma necessari per garantir una cultura ètica sòlida i un règim d'execució digne de la confiança dels ciutadans”, va dir el Síndic.

Fons

Informat per primera vegada el desembre del 2022, l'escàndol de Qatargate implica acusacions que països no membres de la UE van intentar comprar influència al Parlament. El gener de 2023, el Defensor del Poble va demanar al Parlament més informació sobre com pretenia reformar el seu marc d'ètica i transparència arran d'aquest escàndol. Posteriorment, també ha aportat aportacions sobre la proposta de reforma de 14 punts presentada per la presidenta del Parlament, Roberta Metsola. El Parlament va adoptar diversos canvis, inclosos el seu Reglament i el Codi de conducta dels diputats, el setembre de 2023. Aquests canvis van reforçar les normes sobre la transparència de les declaracions d'interessos privats, els conflictes d'interessos i les declaracions de reunions amb representants d'interessos dels diputats. Ara també hi ha un període de reflexió de sis mesos per als antics eurodiputats i una nova "pàgina web de transparència" al lloc web del Parlament.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències