Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Els eurodiputats demanen la prohibició dels "passaports d'or" i les normes de la UE per als "visats d'or" 

COMPARTIR:

publicat

on

L'esborrany d'informe d'iniciativa legislativa estableix una sèrie de mesures per abordar els problemes relacionats amb "la ciutadania i la residència mitjançant plans d'inversió". LIBE.

La Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors va aprovar el projecte de text dimarts (15 de febrer) amb 61 vots a favor, tres en contra i cinc abstencions.

Prohibir els "passaports daurats"

Els eurodiputats subratllen que els esquemes de "ciutadania per inversió" (CBI), en virtut dels quals els nacionals de tercers països poden obtenir drets de nacionalitat a canvi d'una inversió, són "objetables des del punt de vista ètic, legal i econòmic i comporten diversos riscos greus per a la seguretat". Els anomenats "passaports d'or" soscaven l'essència de la ciutadania de la UE i haurien de ser eliminats, insisteixen.

El text demana que es cobreixi "un percentatge significatiu" sobre les inversions realitzades, que continuaria mentre el CBI s'elimini gradualment, i indefinidament per als esquemes de "residència per inversió" (RBI), els anomenats "visats d'or".

Els eurodiputats deploren la manca de procediments integrals de verificació i que el sistema actual permeti sol·licituds successives en diferents estats membres, basant-se en controls realitzats per actors no estatals.

Normes per a les "vises daurades"

anunci

Destacant la diferència en la gravetat dels riscos que suposen els sistemes de 'residència per inversió' -que atorguen dret de residència als estrangers a canvi d'una contribució financera-, l'esborrany d'informe demana normes comunes de la UE per harmonitzar les normes i reforçar la lluita contra el blanqueig de capitals. corrupció i evasió fiscal. Els eurodiputats demanen:

  • Controls estrictes d'antecedents (inclosos els membres de la família i les fonts de fons), controls obligatoris contra els sistemes de justícia i afers interiors de la UE i procediments de verificació en tercers països;
  • obligacions d'informació per als estats membres, i;
  • requisits de residència física mínima (per als sol·licitants) i implicació activa, qualitat, valor afegit i contribució a l'economia (per a les seves inversions).

Els eurodiputats també preveuen un esquema de "notificació i consulta" per permetre a altres estats membres oposar-se a la concessió d'una "visa d'or".

Advertència sobre el paper dels intermediaris

L'informe subratlla que els intermediaris d'aquests esquemes no són ni transparents ni responsables, i demana la prohibició de la seva participació en els CBI i una "regulació estricta i vinculant" per a les RBI. Els eurodiputats volen posar fi a les pràctiques de màrqueting que utilitzen símbols de la UE o apunten als beneficis de la ciutadania de la UE i demanen un marc de sancions.

El text també demana a la Comissió que pressioni als tercers països que es beneficien dels viatges sense visat a la UE perquè suprimeixin el seu CBI i reformin els seus sistemes RBI.

Relator Sophia in 't Veld (Renew, NL) va dir: “Ser ciutadà o resident de la UE és el nucli del que encarna la Unió: llibertat i drets. La ciutadania és un dret, no una mercaderia per comprar i vendre. Els governs dels estats membres venen allò que no els correspon vendre, aprofitant la reputació de la UE per obtenir beneficis. El seu negoci cínic està posant en perill la nostra seguretat comuna".

Propers passos

Els eurodiputats debatran i votaran l'informe en el proper ple (7-10 de març). Si ho aprova el ple, la Comissió haurà d'elaborar una proposta legislativa o justificar la seva decisió de no fer-ho.

Fons

Almenys 130,000 persones han aprofitat els programes CBI i RBI a la UE entre el 2011 i el 2019, que han generat més de 21.8 milions d'euros d'ingressos per als països afectats. Tres estats membres tenen sistemes de CBI: Bulgària (on el govern ha presentat un projecte de llei per posar fi a l'esquema), Xipre (actualment només processa les sol·licituds presentades abans del novembre de 2020) i Malta. Dotze estats membres tenen esquemes RBI, tots amb quantitats i opcions d'inversió divergents, així com estàndards per a controls i procediments.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències