Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Canvi climàtic: noves normes per a les empreses per ajudar a limitar la desforestació global  

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Per lluitar contra el canvi climàtic global i la pèrdua de biodiversitat, el Parlament demana a les empreses que s'assegurin que els productes venuts a la UE no provinguin de terres desforestades o degradades. sessió plenària.

El Ple ha adoptat avui la seva posició sobre la Comissió proposta de reglament sobre productes lliures de desforestació amb 453 vots a favor, 57 a favor i 123 abstencions.

La nova llei obligaria a les empreses a verificar (l'anomenada "due diligence") que els béns venuts a la UE no s'han produït en terrenys desforestats o degradats a cap part del món. Això garantiria als consumidors que els productes que compren no contribueixen a la destrucció dels boscos, inclosos els boscos tropicals insubstituïbles, i, per tant, reduiria la contribució de la UE al canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

Els eurodiputats també volen que les empreses verifiquen que els béns es produeixen d'acord amb les disposicions de drets humans del dret internacional i respectin els drets dels indígenes.

Ampliació de l'abast

La proposta de la Comissió inclou el bestiar boví, el cacau, el cafè, l'oli de palma, la soja i la fusta, inclosos els productes que contenen, s'han alimentat o s'han elaborat amb aquests productes bàsics (com ara pell, xocolata i mobles). El Parlament també vol incloure la carn de porc, ovella i cabra, l'aviram, el blat de moro i el cautxú, així com els productes de carbó vegetal i paper imprès. Els eurodiputats també insisteixen que els productes no s'han d'haver produït en terres desforestades després del 31 de desembre de 2019, un any abans del que proposava la Comissió.

El Parlament també vol que les institucions financeres estiguin subjectes a requisits addicionals per garantir que les seves activitats no contribueixin a la desforestació.

anunci

Due diligence i control

Tot i que no es prohibirà cap país ni mercaderia, les empreses que col·loquin productes al mercat de la UE estarien obligades a exercir la diligència deguda per avaluar els riscos de la seva cadena de subministrament. Per exemple, poden utilitzar eines de monitorització per satèl·lit, auditories de camp, desenvolupament de capacitats dels proveïdors o proves d'isòtops per comprovar d'on provenen els productes. Les autoritats de la UE tindrien accés a la informació rellevant, com ara les coordenades geogràfiques. Les dades anònimes estarien disponibles per al públic.

A partir d'una avaluació transparent, la Comissió hauria de classificar els països, o una part d'ells, en risc baix, estàndard o alt en el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquest reglament. Els productes de països de baix risc estaran subjectes a menys obligacions.

Després de la votació, ponent Christophe Hansen (PPE, LU) va dir: "Ens prenem seriosament la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Reconeixent que la UE és responsable d'aproximadament el 10% de la desforestació mundial, no tenim més remei que intensificar els nostres esforços per aturar la desforestació mundial. Si aconseguim l'equilibri correcte entre l'ambició, l'aplicabilitat i la compatibilitat amb l'OMC, aquesta nova eina té el potencial d'obrir el camí cap a cadenes de subministrament lliures de desforestació".

Propers passos

Ara el Parlament està preparat per iniciar les negociacions sobre la llei final amb els estats membres de la UE.

Fons

Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) estimacions que 420 milions d'hectàrees de bosc, una superfície més gran que la UE, es van perdre a causa de la desforestació entre 1990 i 2020. El consum de la UE representa al voltant del 10% de la desforestació mundial. L'oli de palma i la soja en representen més dos terços d'aquesta.

L'octubre de 2020, el Parlament va fer ús del seu prerrogativa del Tractat demanar a la Comissió presentar una legislació per aturar la desforestació global impulsada per la UE.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències