Connecteu-vos amb nosaltres

Marítim

Seguretat marítima: el Consell i el Parlament arriben a un acord per garantir un transport més net a la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Per garantir un transport marítim més segur i net a la UE, la presidència del Consell i els negociadors del Parlament Europeu van arribar a un acord provisional sobre una directiva revisada sobre la contaminació causada pels vaixells, com a part del paquet legislatiu "seguretat marítima".

“Els mars i els oceans són el nostre bé comú. Aquestes noves normes posaran la UE al capdavant pel que fa a l'enviament net. Vam trobar un compromís que garantirà uns mars més nets a Europa i alhora proporcionarà condicions equitatives per a una indústria naviliera dinàmica".
Paul Van Tigchelt, viceprimer ministre i ministre de Justícia i Mar del Nord belga

La directiva revisada incorpora estàndards internacionals a la legislació de la UE, garantint que els responsables dels abocaments il·legals de substàncies contaminants estiguin subjectes a mesures dissuasives, efectives i proporcionades. sancions millorar la seguretat marítima i protegir millor el medi marí de la contaminació dels vaixells.

En general, dotarà la UE d'eines modernes per donar suport enviament net alineant les normes de la UE amb els estàndards internacionals i garantint unes condicions de joc equitatives per al sector marítim, alhora que millora la implementació i el compliment mitjançant un marc de cooperació millorat entre les autoritats europees i nacionals.

Objectius principals de la directiva revisada

La legislació revisada té com a objectiu principal:

  • estendre el abast de l'actual directiva per cobrir els abocaments il·legals de substàncies nocives envasades, aigües residuals, escombraries i aigües i residus abocats
  • establir un marc legal reforçat per sancions i la seva aplicació efectiva, permetent a les autoritats nacionals garantir una imposició dissuassiva i coherent de sancions als incidents de contaminació causada per vaixells a tots els mars europeus.
  • separeu el sancions administratives règim del règim de sancions penals recollit en el nou projecte de directiva sobre delictes mediambientals.

Elements clau de la nova legislació

Els colegisladors van mantenir l'eix general de la proposta de la Comissió. No obstant això, l'acord provisional introdueix diversos canvis per garantir claredat i coherència amb normes i procediments internacionals, en particular els del conveni internacional per a la prevenció de la contaminació dels vaixells (MARPOL), en interès de la protecció del medi marí.

Tenint en compte els diferents ordenaments jurídics dels estats membres, l'acord provisional també indica amb més claredat que la legislació en qüestió es refereix a sancions administratives només, traçant així una línia clara entre l'àmbit d'aplicació d'aquesta directiva i el del nou projecte de llei sobre delictes mediambientals.

anunci

En fi, adequat flexibilitat es va introduir pel que fa a les obligacions dels estats membres de verificar i notificar incidents de contaminació, per evitar imposar una càrrega administrativa excessiva i en reconeixement de les diverses situacions dels estats membres pel que fa a la ubicació geogràfica, els recursos i les capacitats.

Propers passos

L'acord provisional d'avui ha de ser aprovat pels dos colegisladors abans de l'adopció formal de l'acte legislatiu pel Parlament Europeu i el Consell. Els estats membres tindran 30 mesos després de l'entrada en vigor de la directiva revisada per transposar les seves disposicions a la seva legislació nacional.

La informació d'antecedents

La proposta forma part del paquet de seguretat marítima presentat per la Comissió l'1 de juny de 2023. Les cinc propostes legislatives, incloses les sobre la investigació d'accidents marítims, el compliment dels requisits de l'estat de bandera, el control de l'estat portuari i l'Agència Europea de Seguretat Marítima (EMSA), L'objectiu és modernitzar les normes de la UE sobre seguretat marítima i reduir la contaminació de l'aigua dels vaixells. Amb el 75% del comerç exterior de la UE per via marítima, el transport marítim no només és l'artèria d'una economia globalitzada, sinó també una línia de vida per a les illes de la UE i les regions marítimes perifèriques i remotes. Tot i que la seguretat marítima a les aigües de la UE és actualment molt elevada, amb poques víctimes mortals i cap vessament important recent de petroli, encara es registren més de 2 000 accidents i incidents marítims cada any. L'adopció i l'aplicació del paquet legislatiu de seguretat marítima serà un resultat concret del compromís de la UE amb una mobilitat sostenible i intel·ligent. Marian-Jean Marinescu (PPE/RO) és el ponent del Parlament Europeu per a aquest expedient, mentre que la comissària encarregada del transport, Adina Vălean, va estar representada a les converses interinstitucionals pel director ai de la DG MOVE, Fotini Ioannidou.

Directiva revisada sobre la contaminació causada pels vaixells, enfocament general del Consell, 4 de desembre de 2023

Directiva revisada sobre la contaminació causada pels vaixells, proposta de la Comissió, 1 de juny de 2023

Acord verd europeu (informació de fons)

Seguretat marítima (informació de fons)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències