Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Qualitat de l'aire: acord de vaga del Consell i el Parlament per reforçar els estàndards a la UE

COMPARTIR:

publicat

on

La presidència del Consell i els representants del Parlament Europeu van arribar a un acord polític provisional sobre una proposta per establir els estàndards de qualitat de l'aire de la UE que s'han d'assolir amb l'objectiu d'assolir un objectiu de zero contaminació, contribuint així a un entorn lliure de tòxics a la UE l'any 2050. També pretén alinear els estàndards de qualitat de l'aire de la UE amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'acord encara ha de ser confirmat per ambdues institucions abans de passar pel procediment formal d'adopció.

“Per a la UE, la salut dels seus ciutadans és una prioritat. Això és el que hem demostrat avui amb aquest acord crucial que contribuirà a assolir l'ambició de contaminació zero de la UE per a l'any 2050. Les noves normes milloraran dràsticament la qualitat de l'aire que respirem i ens ajudaran a combatre eficaçment la contaminació de l'aire, reduint així les morts prematures. i riscos relacionats amb la salut”.
Alain Maron, ministre del Govern de la Regió de Brussel·les-Capital, responsable de canvi climàtic, medi ambient, energia i democràcia participativa

Elements principals de l’acord

Reforç dels estàndards de qualitat de l'aire

Amb les noves normes, els colegisladors van acordar establir estàndards de qualitat de l'aire millorats de la UE per al 2030 en forma de valors límit i objectiu que s'acosten més a les directrius de l'OMS i que es revisaran periòdicament. La directiva revisada cobreix una gran quantitat de substàncies contaminants de l'aire, incloses les partícules fines i les partícules (PM2.5 i PM10), diòxid de nitrogen (NO2), diòxid de sofre (SO2), benzo(a)pirè, arsènic, plom i níquel, entre d'altres, i estableix normes específiques per a cadascun d'ells. Per exemple, els valors límit anuals per als contaminants amb més impacte documentat sobre la salut humana, PM2.5 i NO2, es reduiria de 25 µg/m³ a 10 µg/m³ i de 40 µg/m³ a 20 µg/m³ respectivament.

L'acord provisional ofereix als estats membres la possibilitat de sol·licitar, abans del 31 de gener de 2029 i per motius específics i sota condicions estrictes, un ajornament del termini per assolir els valors límit de qualitat de l'aire:

  • fins a l'1 de gener de 2040 com a màxim per a zones on el compliment de la directiva abans de la data límit seria inassolible a causa de condicions climàtiques i orogràfiques específiques o on les reduccions necessàries només es poden aconseguir amb un impacte significatiu en els sistemes de calefacció domèstics existents.
  • fins a l'1 de gener de 2035 com a màxim (amb possibilitat de prorrogar-lo dos anys més) si les projeccions mostren que els valors límit no es poden assolir en el termini d'assoliment.

Per sol·licitar aquests ajornaments, els estats membres hauran d'incloure projeccions de la qualitat de l'aire en els seus fulls de ruta de qualitat de l'aire (que s'establiran el 2028) que demostrin que la superació es mantindrà el més breu possible i que el valor límit s'aconseguirà al final del període termini d'ajornament com a molt tard. Durant el període d'ajornament, els estats membres també hauran d'actualitzar periòdicament els seus fulls de ruta i informar sobre la seva implementació.

anunci

Fulls de ruta, plans i plans d'acció a curt termini per a la qualitat de l'aire

En els casos en què es superi un valor límit o objectiu o hi hagi un risc concret de superar els llindars d'alerta o d'informació per a determinats contaminants, el text exigeix ​​als estats membres que estableixin:

  • an full de ruta de la qualitat de l'aire abans de la data límit si entre el 2026 i el 2029 el nivell de contaminants supera el límit o valor objectiu que s'ha d'assolir el 2030
  • plans de qualitat de l'aire per a zones on els nivells de contaminants superen els valors límit i objectiu establerts a la directiva després de la data límit
  • plans d'acció a curt termini establir mesures d'emergència (per exemple, restringir la circulació de vehicles, suspensió de les obres, etc.) per reduir el risc immediat per a la salut humana en zones on es superin els llindars d'alerta.

Els colegisladors van acordar incloure requisits més suaus per establir la qualitat de l'aire i plans d'acció a curt termini en els casos en què el potencial de reduir determinades concentracions de contaminants està molt limitat a causa de les condicions geogràfiques i meteorològiques locals. Pel que fa a l'ozó, en els casos en què no hi ha un potencial significatiu per reduir les concentracions d'ozó a nivell local o regional, els colegisladors van acordar eximir els estats membres d'establir plans de qualitat de l'aire, a condició que proporcionin a la Comissió i al públic. amb una justificació detallada d'aquesta exempció.

Clàusula de revisió

El text acordat provisionalment demana a la Comissió Europea que revisi els estàndards de qualitat de l'aire per 2030 i cada cinc anys després, per tal d'avaluar les opcions d'alineació amb les recents directrius de l'OMS i les darreres evidències científiques. En la seva revisió, la Comissió també hauria d'avaluar altres disposicions de la directiva, incloses les sobre l'ajornament dels terminis d'assoliment i sobre la contaminació transfronterera.

A partir de la seva revisió, la Comissió hauria de presentar propostes per revisar els estàndards de qualitat de l'aire, incloure altres contaminants i/o proposar noves accions a escala de la UE.

Accés a la justícia i dret a indemnització

La proposta de directiva estableix disposicions per garantir l'accés a la justícia per a aquells que tinguin un interès suficient i volen impugnar la seva implementació, incloses les ONG de salut pública i mediambientals. Qualsevol procediment de revisió administrativa o judicial hauria de ser fira, oportuna i no és prohibitivament car, i la informació pràctica sobre aquest procediment s'hauria de posar a disposició del públic.

Segons les noves normes, els estats membres haurien de garantir-ho els ciutadans tenen dret a reclamar i obtenir una indemnització quan s'hagi produït un dany a la seva salut com a conseqüència d'una infracció intencionada o negligent de les normes nacionals que transposen determinades disposicions de la directiva.

El text modificat pels colegisladors també aclareix i amplia els requisits dels estats membres per establir sancions efectives, proporcionades i dissuasives per a aquells que infringeixin les mesures adoptades per aplicar la directiva. Si escau, hauran de tenir en compte la gravetat i la durada de la infracció, ja sigui recurrent, i les persones i l'entorn afectats per aquesta, així com els beneficis econòmics reals o estimats derivats de la infracció.

Foto: Frédéric Paulussen on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències