Connecteu-vos amb nosaltres

Ajuda

#StateAid: La Comissió aprova acord entre Grècia i TAP permetent nou gasoducte per entrar a Europa

COMPARTIR:

publicat

on

foto del gasoducte de la UE de Grècia

La Comissió Europea ha comprovat que l'acord del govern amfitrió entre les autoritats gregues i el gasoducte transadriàtic (TAP) s'ajusta a les normes d'ajuda estatal de la UE. El projecte millorarà la seguretat i la diversitat dels subministraments energètics de la UE sense distorsionar indegudament la competència al mercat únic.

Margrethe Vestager, comissària encarregada de la política de competència, va afirmar: "La decisió d'avui obre el camí per a un projecte d'infraestructures multimilionari a Grècia. El gasoducte transadriàtic aportarà nou gas a la UE i augmentarà la seguretat del subministrament energètic del sud-est d'Europa. Els incentius a la inversió que ofereix el govern grec es limiten al que és necessari per dur a terme el projecte i complint les normes d'ajuts estatals".

Maroš Šefčovič, vicepresident responsable de la Unió de l'Energia, va dir: "L'aprovació d'avui de l'acord TAP és un pas important per completar el Corredor Sud de Gas. L'estratègia marc de la Unió Energètica de febrer de 2015 va identificar aquest projecte com una contribució clau a l'energia de la UE. seguretat, aportant noves rutes i fonts de gas a Europa. Precisament dilluns, la reunió ministerial del Corredor de Gas Sud a Bakú, a la qual vaig assistir, va confirmar la determinació de tots els països i consorcis participants per completar aquest projecte d'infraestructura clau a temps".

El Gasoducte Trans Adriàtic és el tram europeu del Corredor de Gas Sud, que pretén connectar el mercat de la UE amb noves fonts de gas. Amb una capacitat inicial de 10 milions de metres cúbics de gas a l'any, el gasoducte transportarà gas des del jaciment Shah Deniz II a l'Azerbaidjan fins al mercat de la UE a partir del 2020. El gasoducte transadriàtic s'executarà des de la frontera grega passant per Albània fins a Itàlia, sota el mar Adriàtic. El constructor i operador del gasoducte és Trans Adriatic Pipeline AG (TAP), una empresa conjunta de diverses empreses energètiques. TAP invertirà 5.6 milions d'euros durant cinc anys en el projecte, dels quals 2.3 milions d'euros a Grècia.

Les autoritats gregues i TAP van concloure un acord amb el govern amfitrió. Això estableix com TAP construirà i operarà el gasoducte i defineix les obligacions respectives de les parts. En concret, l'acord preveu a TAP un règim fiscal específic durant 25 anys des de l'inici de les operacions comercials. Això pot donar a l'empresa un avantatge econòmic respecte als seus competidors, que no es beneficiaran del règim fiscal específic, i per tant implica ajuts estatals en el sentit de la normativa de la UE.

La Comissió va avaluar la mesura en virtut del seu Directrius 2014 sobre ajuts estatals a l'energia i la protecció del medi ambient (les "Directrius"). Les Directrius estableixen que aquestes ajudes es poden considerar compatibles en determinades condicions quan contribueixen a objectius d'interès comú. La Comissió va constatar que:

anunci
  • el projecte contribuirà a una major diversificació de les fonts i rutes de subministrament d'energia europees: portarà gas de la regió del mar Caspi i, potencialment, de l'Orient Mitjà a la UE;
  • La competència al mercat europeu del gas s'incrementarà gràcies als volums addicionals de gas i la nova ruta de subministrament;
  • La construcció del gasoducte requereix una inversió inicial substancial durant diversos anys abans que es generin ingressos. El projecte es finançarà íntegrament per inversió privada i generarà ingressos a la seva part grega només a partir de les tarifes que paguen els clients que envien gas pel gasoducte. La Comissió va concloure que el projecte no es duria a terme sense l'ajuda;
  • Les ajudes tenen la forma d'un règim fiscal específic que, en funció de si els tipus impositius augmenten o disminueixen, portarà TAP a pagar més o menys impostos del que faria sense l'ajuda. Si els tipus augmenten l'ajuda es limitarà al benefici fiscal mínim per a TAP;
  • en particular, l'esquema té un mecanisme d'ajust integrat que limita el màxim benefici per a TAP. Si el tipus impositiu aplicable equivalent grec pujava o baixava més enllà del 20%, entrarà en vigor un mecanisme d'ajust per recalcular la contribució de TAP. Les autoritats gregues controlaran això per garantir que TAP compleixi la metodologia i, per tant, l'ajuda es limita al mínim necessari.

Per tant, la Comissió va concloure d'acord amb les Directrius que els beneficis del projecte en termes d'augment de la competència i seguretat del subministrament energètic superen clarament qualsevol possible distorsió de la competència provocada per l'ajuda estatal.

L'acord de la Comissió sobre ajuts estatals era un dels requisits previs dins de l'acord del govern amfitrió que encara s'havia d'obtenir abans que el projecte del gasoducte Trans Adriatic pogués començar.

Fons

Trans Adriatic Pipeline AG és una empresa conjunta registrada a Suïssa. Els seus accionistes són BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) i Axpo (5%).

El gasoducte Trans Adriàtic està reconegut com a Projecte d'interès comú (PCI) en el marc de Directrius d'infraestructures energètiques transeuropees de la UE. Els PCI tenen com a objectiu ajudar a crear un mercat energètic integrat de la UE i són essencials per assolir els objectius de la política energètica de la UE d'energia assequible, segura i sostenible.

La Comissió va publicar la seva primera llista de PCI el 2013. La llista s'actualitza cada dos anys per integrar els nous projectes necessaris o per eliminar els obsolets. La llista actual de PCI aprovat el 18 de novembre de 2015.

La versió no confidencial de la decisió s'ha fet disponible sota el nombre de cas al SA.43879 Registre d'ajudes estatals al Direcció General de Competència lloc web un cop les qüestions de confidencialitat s'han resolt. Les noves publicacions de decisions sobre ajuts estatals a Internet i en el Diari Oficial es troba en el State Aid Weekly e-News.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències