Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

República Democràtica del Congo (RDC): l'escalada de les hostilitats a la part oriental del país

COMPARTIR:

publicat

on

La UE està molt preocupada per l'escalada de violència a l'est de la República Democràtica del Congo (RDC) i l'empitjorament de la situació humanitària que exposa milions de persones a abusos dels drets humans, com ara desplaçaments, privacions i violència de gènere. L'acumulació militar i l'ús de míssils avançats terra-aire i drons és una escalada preocupant que posa encara més en perill la situació, en particular al voltant de Sake i Goma.

La UE reafirma el seu suport ferm als processos de Luanda i Nairobi. No hi ha solució militar a aquesta crisi, només política: s'ha d'aconseguir a través d'un diàleg inclusiu entre la RDC i Rwanda per abordar les causes arrels del conflicte, amb l'objectiu d'aplicar les decisions preses dins de les iniciatives de pau regionals i garantir el respecte de les la sobirania, la unitat i la integritat territorial de tots els països de la regió. S'han d'implementar els fulls de ruta existents; s'han de reactivar els mecanismes de verificació existents.

La UE condemna l'última ofensiva de l'M23 i reitera la seva ferma condemna de les accions dels grups armats a l'est de la RDC. Aquests grups han de cessar totes les hostilitats, retirar-se de les zones que ocupen i desarmar-se d'acord amb les decisions preses dins dels processos de Luanda i Nairobi.

La UE subratlla l'obligació de tots els estats d'aturar qualsevol suport a aquests grups armats. En particular, la UE condemna el suport de Ruanda a l'M23 i la presència militar al territori congolès. Insta fermament a Rwanda que retiri immediatament tot el seu personal militar de la RDC i que interrompi tot el suport i la cooperació amb l'M23. Insta fermament a la RDC i a tots els actors regionals a posar fi a tot suport i cooperació amb les FDLR, que tenen les seves arrels en el genocidi contra els tutsis, i qualsevol altre grup armat.

Totes les parts han de fer tot el possible per protegir els civils, prevenir les violacions del dret internacional i garantir un accés segur i sense obstacles a l'assistència humanitària a tots aquells que ho necessiten de manera immediata i sense condicions prèvies.

La UE reitera en termes inequívocs la seva condemna del discurs d'odi i la xenofòbia, així com la política de base ètnica. La UE insta a tots els actors polítics i de la societat civil a contribuir a un diàleg orientat a la pau i a abstenir-se de l'escalada. La UE demana a totes les parts que s'abstinguin de la retòrica d'enfrontament i inflamatòria, incloses les amenaces d'escalada militar.

La UE continua compromesa a donar suport a la pau, l'estabilització i el desenvolupament sostenible de l'est de la RDC i de la regió en el seu conjunt. Això inclou abordar totes les causes arrels de la inseguretat i la inestabilitat regional, com ara la mala governança i la corrupció, la manca d'institucions inclusives, la impunitat arrelada i l'abús de poder, i la competència violenta per accedir a la terra i altres recursos naturals i controlar-ne, així com l'ús de xarxes il·lícites per al tràfic de recursos naturals.

anunci

La UE condemna els recents atacs, així com la desinformació i la desinformació dirigides a algunes ambaixades de la UE i la MONUSCO. La UE subratlla la responsabilitat legal de tots els estats de protegir la seguretat dels ciutadans estrangers, així com del personal i els béns de les missions diplomàtiques.

Copyright de la imatge: © ACNUR/John Wessels

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències