Connecteu-vos amb nosaltres

França

França aprova una nova llei contra el culte contra l'oposició del Senat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La llei crea un nou delicte de "submissió psicològica", restringeix la possibilitat de criticar els tractaments mèdics principals i posa en perill greu la llibertat de religió o de creences. A càrrec de Massimo Introvigne, un sociòleg italià de les religions, que escriu per a Human Rights Without Frontiers (HRWF).

El 9 d'abril, França va aprovar finalment la seva nova llei modificada contra les sectes, després de mesos de debats en què el govern no va aconseguir persuadir el Senat, que el 2 d'abril va tornar a rebutjar el text en la seva totalitat. Tanmateix, sota el peculiar sistema francès, al final, si el Senat i la Cambra expressen posicions irreconciliables sobre un projecte de llei, el vot de la Cambra preval. Si bé el govern va pressionar molt als parlamentaris a favor del text, l'oposició va ser significativa fins i tot a la Cambra, on la llei es va aprovar amb 146 'sí' i 104 'no'.

No obstant això, la llei s'ha aprovat ara, tot i que l'important oposició que va trobar potser pot influir en la seva aplicació. El nom de la llei fa referència a "reforçar la lluita contra les desviacions cultuals". El motiu que s'ofereix per a una nova repressió contra els 'cultes' és que el nombre de 'saisines' que rep l'agència governamental anti-cultes MIVILUDES està creixent. Com Hivern amarg ha documentat que les "saisines" no són informes d'incidents reals, inclouen preguntes senzilles enviades a la MIVILUDES i poden ser fàcilment falses o manipulades.

També s'afirma que els "cultes" van créixer durant el COVID i alguns van difondre idees contra la vacunació. Així, es crea un nou delicte de "provocació per abandonar o no realitzar un tractament mèdic o profilàctic necessari", generalment recomanat per la comunitat mèdica, que es castiga amb una pena de presó d'un any més una multa. Òbviament, les implicacions van molt més enllà del COVID i les vacunes.

Tingueu en compte que el Consell d'Estat, en examinar el projecte de llei, va recomanar eliminar aquest article com a perillós per a la llibertat d'expressió i "la llibertat dels debats científics". Tanmateix, el govern va rebutjar la recomanació del Consell d'Estat i va mantenir l'article. La lluita al Senat només va portar a la introducció d'un nou paràgraf que protegeix els 'informadors' que revelen pràctiques qüestionables de les empreses mèdiques.

Les mesures anticultes també es reforcen permetent que les associacions anticultes estiguin presents en els processos judicials contra 'cultes' com a parts civils i animant als jutges i fiscals a demanar l'opinió de les MIVILUDES sobre els col·lectius que jutgen o processen. Les esmenes parlamentàries també van donar un estatus nou i reforçat a les MIVILUDES.

El cor del nou projecte de llei és la creació d'un nou delicte de "submissió psicològica". La llei estableix que “És castigat amb tres anys de presó i 375,000 euros de multa la col·locació o el manteniment de persones en estat de subjecció psicològica o física derivada de l'exercici de pressions o tècniques greus o reiterates susceptibles de perjudicar el seu criteri i tenir la efecte de provocar un greu deteriorament de la seva salut física o mental o portar-los a cometre un fet o abstenir-se d'actuar que els perjudiqui greument».

anunci

No obstant això, la pena serà de «cinc anys de presó i multa de 750,000 euros» quan la «submissió psicològica» inclogui un menor o «una persona la vulnerabilitat particular de la qual, per edat, malaltia, afecció, deficiència física o psíquica o embaràs, sigui». aparent o conegut per l'autor". La mateixa sanció augmentada s'aplica "quan el delicte és comès pel líder de fet o de dret d'un grup que exerceix activitats amb la finalitat o efecte de crear, mantenir o explotar la subjecció psicològica o física de les persones que participen en aquestes activitats". (llegiu un líder "culte") o "quan el delicte es comet mitjançant l'ús d'un servei de comunicació pública en línia o a través d'un mitjà digital o electrònic" (orientant propaganda "cultista" a través de llocs web i xarxes socials).

Les penes s'incrementen fins a set anys de presó i una multa d'un milió d'euros quan dues de les circumstàncies anteriors es produeixin conjuntament o "el delicte sigui comès en el marc d'una banda organitzada per membres d'un grup que desenvolupin activitats amb l'objectiu o efecte de crear". , mantenir o explotar la subjecció psicològica o física de les persones que participen en aquestes activitats». Per als anti-cultistes, els "cultes" que practiquen la "submissió psicològica" són per definició "bandes organitzades".

És important entendre la diferència amb les disposicions existents anteriorment abús de la debilitat (abús de debilitat) i per què el govern creu que el nou delicte permetrà criminalitzar les 'desviacions cultistes' no recollides per la llei anterior. El abús de la debilitat va ser castigada quan una víctima es trobava en una "situació de debilitat" i havia estat (suposadament) conduïda a través de tècniques psicològiques a fer alguna cosa perjudicial per a ella mateixa, per exemple fer una gran donació o lliurar-se sexualment al líder del "culte".

En el comentari introductori a la nova llei, el govern va afirmar que "la llei About-Picard [és a dir, la llei anti-cultes de 2001] en el seu text actual no permet incriminar directament l'estat de subjecció psicològica o física determinat per les operacions i tècniques destinades a posar la víctima sota el control de l'agressor".

El nou crim és diferent del abús de la debilitat en dos aspectes. En primer lloc, no cal que la víctima es trobi en una situació de "debilitat". Tothom pot ser víctima de la "submissió psicològica". En segon lloc, l'ús de "o" en lloc de "i" a la frase que connecta el deteriorament de la salut mental de la víctima i el fet que les tècniques de "rentat de cervell" poden portar la persona manipulada a fer alguna cosa perjudicial per a ella mateixa és molt important. Tal com explica el mateix informe introductori, aquest 'o' permet castigar la 'submissió psicològica' encara que no es pugui demostrar que la víctima va ser induïda a una conducta autolesional. N'hi haurà prou amb argumentar que s'ha produït "un deteriorament de la salut mental".

L'informe especifica que, quasi per definició, les situacions de subjecció psicològica solen generar un "deteriorament de la salut mental de la víctima". Per tant, l'ús de les misterioses "tècniques que creen una situació de subjecció psicològica" serà castigat fins i tot quan la víctima no hagi tingut cap comportament concret que es pugui qualificar d'autolesional. Després de tot, els anti-cultistes mantenen que unir-se o romandre en un "culte" és en si mateix un perill per a la salut mental. I recordeu, les associacions anticultes formaran part dels judicis per impulsar aquesta teoria, i en cas de dubte s'aconsella als fiscals i jutges que demanin l'opinió de les MIVILUDES.

La majoria dels estudiosos dels nous moviments religiosos coincideixen que el "rentat de cervell" no existeix i que la seva incriminació és bàsicament un frau. Quan el procés normal de persuasió religiosa té com a objecte creences i pràctiques que els poders consideren "normals", s'argumenta que no hi ha "rentat de cervell". Quan les creences i pràctiques són no convencionals o impopulars, això s'ofereix com a evidència que només les víctimes amb "rentat de cervell" poden acceptar-les perquè han estat posades en un estat de "submissió psicològica".El govern francès proclama solemnement que a través de la nova llei no està criminalitzant les creences, només les tècniques mitjançant les quals es promouen determinades creences. De fet, però, la prova que una creença s'ha inculcat a través de tècniques "il·legals" és que els anticultistes, les MIVILUDES, la majoria de la societat o els mitjans de comunicació la consideren una "desviació cultual". L'obsessió de França per les sectes, tal com han assenyalat els principals estudiosos internacionals, continua fent del país un dels pitjors llocs del món democràtic per a la llibertat de religió o de creences.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències