Connecteu-vos amb nosaltres

Karabakh

Els països SPECA transformen Karabakh en una plataforma de cooperació econòmica

COMPARTIR:

publicat

on

Després d'haver prestat atenció als processos que s'estan produint ara al nostre planeta renovador, podem veure que els països del món necessiten principalment estabilitat econòmica i política i pau. Els estats i els governs que organitzen aquest tipus de discussions a través de plataformes internacionals entenen que un diàleg saludable i una major cooperació són els mecanismes principals per aconseguir un desenvolupament sostenible i una organització millor i més eficaç de la nova arquitectura política emergent.

Avui, l'Azerbaidjan continua el seu compromís amb l'associació i la cooperació en totes les plataformes internacionals basades en el respecte i la confiança mutus, demostrant amb èxit a tota la comunitat el camí cap al desenvolupament sostenible. Les polítiques econòmiques multi-vectorals executades sota el lideratge del president Ilham Aliyev durant els darrers 20 anys, així com l'excel·lent model de gestió utilitzat, han tingut un impacte considerable en el desenvolupament no només del Caucas Meridional sinó també de la regió d'Àsia Central.

En general, el nostre país ha creat relacions amb els governs de l'Àsia Central en formes multilaterals basades en el respecte i la confiança mutus en els darrers anys; el president de l'Azerbaidjan assisteix a reunions d'alt nivell dels caps d'estat de la regió com a convidat d'honor.

Recentment, l'Azerbaidjan, sota els auspicis de les Nacions Unides (ONU), ha aportat un nou alè a aquestes relacions. La reunió cimera dels líders d'estat i govern del Programa Especial de les Nacions Unides per a les Economies dels Països d'Àsia Central – SPECA va tenir lloc a Bakú per primera vegada a la història.

El Programa Especial de les Nacions Unides per a les Economies de l'Àsia Central (SPECA) es va posar en marxa el 1998 per enfortir la cooperació subregional a Àsia Central i aprofundir la seva integració a l'economia mundial. Els països SPECA estan formats per Azerbaidjan, Afganistan, Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Discurs del president Ilham Aliyev a la Cimera celebrada el 24 de novembre de 2023, amb motiu del 25è aniversari de la creació de l'SPECA, així com una sèrie de reunions bilaterals amb els caps d'estat participants en la reunió, que van determinar les direccions futures de les activitats de l'SPECA, va destacar la importància del nostre país per a la institució i va posar de manifest la constant tasca de l'Estat en els àmbits de la integració regional i el desenvolupament socioeconòmic.

La presència dels primers ministres de Geòrgia i Hongria, així com del secretari general del Consell de Cooperació del Golf, com a convidats d'honor a petició del president Ilham Aliyev, obrirà el camí a un marc més ampli de cooperació econòmica.

anunci

Aquestes iniciatives, per descomptat, són el resultat de la política coherent de l'Azerbaidjan, que ha donat lloc a l'estabilitat política i una economia autònoma. “Sense estabilitat, no es pot aconseguir creixement econòmic. Avui dia, guerres, conflictes i enfrontaments sagnants estan fent estralls a diverses regions del món, mentre que els nostres països gaudeixen de pau, estabilitat i seguretat, amb processos de creixement i desenvolupament reeixits en marxa". Ho va dir el president Ilham Aliyev durant el seu discurs a la Cimera.

Durant les dues últimes dècades, l'augment per quatre del PIB de l'Azerbaidjan, la reducció de la pobresa d'aproximadament el 50% al 5.5% i el fet que les nostres reserves de divises hagin superat per deu vegades el nostre deute extern directe han contribuït a un entorn d'inversió favorable per a països estrangers i empreses del nostre país. Així, durant els darrers 20 anys, s'han invertit més de 310 milions de dòlars nord-americans en l'economia de l'Azerbaidjan, amb aproximadament 200 milions de dòlars americans destinats al sector no energètic.

El president Ilham Aliyev també va esmentar les relacions històriques i culturals centenàries entre els països de l'Àsia Central i l'Azerbaidjan, així com la nostra col·laboració contínua en els camps del transport i la logística, durant la seva intervenció. El president va afirmar que l'Azerbaidjan s'ha convertit en un soci fiable en aquest camp. Va assenyalar l'utilitat de les nostres inversions de milers de milions de dòlars nord-americans per a l'ampliació de la capacitat dels corredors de transport euroasiàtics est-oest i nord-sud per reforçar la seguretat del transport dels països SPECA.

No és d'estranyar que la importància de SPECA per a l'ONU hagi crescut en els últims anys. Aquest any, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar una resolució que commemorava el 25è aniversari de l'SPECA i el Fons Fiduciari de l'SPECA es va formar sota els auspicis de l'ONU. L'Azerbaidjan, per la seva banda, aportarà 3.5 milions de dòlars americans al fons fiduciari.

M'agradaria subratllar que la Comissió Econòmica per a Europa de les Nacions Unides (UNECE), una subestructura de l'ONU, dóna suport a les activitats de l'SPECA. Aquest any, del 19 al 20 d'octubre de 2023, la República de l'Azerbaidjan, inclòs el Milli Majlis, va estar representada a un alt nivell a la Conferència Regional celebrada a Ginebra, Suïssa, sota els auspicis de la UNECE.

Com a resultat de la millora de les connexions, els països de l'SPECA estan molt implicats en la restauració i reconstrucció dels nostres territoris alliberats de l'ocupació. Durant la seva intervenció, el líder del país va subratllar específicament aquesta qüestió, i es va elogiar la tasca d'aquests estats. El president Ilham Aliyev va esmentar l'escola i el centre creatiu que s'està construint com a regal per al poble de l'Azerbaidjan pels germans Uzbekistan i Kazakhstan i va destacar que s'han pres mesures addicionals per millorar la cooperació en aquesta àrea.

La implicació dels països de l'Àsia Central en el treball que s'està duent a terme per convertir el Karabakh en un paradís obre noves vies de cooperació augmentant el volum d'inversió estrangera que arriba a l'Azerbaidjan i crea les condicions perquè el Gran Retorn s'acceleri.

Com a resultat, Karabakh, a més de ser un motiu d'orgull per al poble d'Azerbaidjan, també s'està convertint en un centre global de pau, justícia i col·laboració mútua.

autor:
Mazahir Afandíyev, Membre del Milli Majlis de la República de l'Azerbaidjan

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències