Connecteu-vos amb nosaltres

Caixmir

Les potències mundials poques vegades situen els drets humans per sobre de les preocupacions geoestratègiques

COMPARTIR:

publicat

on

La Cort Internacional de Justícia en el seu comunicat de premsa no oficial, publicat el 29 de desembre de 2023, afirma: "Sud-àfrica ha presentat avui una sol·licitud per iniciar un procediment contra Israel davant la Cort Internacional de Justícia (CIJ), el principal òrgan judicial de les Nacions Unides, sobre presumptes violacions per part d'Israel de les seves obligacions en virtut de la Convenció per a la prevenció i el càstig del delicte de genocidi (la "Convenció sobre el genocidi") en relació amb els palestins a la Franja de Gaza". escriu Dr Ghulam Nabi Fai President del Fòrum Mundial per a la Pau i la Justícia.

A principis de desembre de 2019, la República de Gàmbia, amb el suport de l'Organització de Cooperació Islàmica (OCI), també va presentar un cas davant la Cort Internacional de Justícia (CIJ) al·legant que les violacions dels drets humans comeses per Myanmar contra els rohingya violaven diverses disposicions de la la Convenció per a la prevenció i el càstig del delicte de genocidi (“la Convenció sobre el genocidi”).
 
Tots dos avenços són passos significatius cap a un major reconeixement internacional dels greus presumptes abusos comesos contra la població civil. Presentar una sol·licitud a la CIJ pot treure el vel del secret de les presumptes violacions dels drets humans. Potser ara la comunitat global pot compartir la indignació que sent la gent de la regió.
 
No obstant això, en una altra part del món, el Caixmir, les 900,000 forces militars i paramilitars índies han estat i estan sent perpetrades atrocitats d'un patró similar (Figura citada d'una entrevista amb el novel·lista indi Arundhati Roy) sense por d'una resposta internacional correctiva. . L'envergadura de les atrocitats dels drets humans al Caixmir supera les de Kosovo, Bòsnia, Sierra Leone i Timor Oriental que han desencadenat intervencions internacionals. Però les potències mundials i les Nacions Unides s'han mantingut en silenci, ni tan sols emprant la persuasió moral contra la impactant violència indiscriminada de l'Índia al Caixmir com es va fer amb Sud-àfrica durant els seus anys lletjos d'apartheid. 
 
Val la pena esmentar aquí que el doctor Gregory Stanton, president de 'Genocide Watch' i president de l''Aliança contra el genocidi' va advertir a la comunitat mundial el 5 de febrer de 2021 que "Creiem que les accions del govern indi al Caixmir han estat un cas extrem de persecució i molt bé podria conduir al genocidi". La comunitat mundial no va fer cas de la seva advertència. Després va tornar a dir el 18 de gener de 2022 que hem de ser conscients que el genocidi no és un esdeveniment. És un procés. Hi ha primers signes i processos de genocidi al Caixmir.
 
És dolorós però necessari esmentar aquí com la llei índia atorga una immunitat legal virtual a qualsevol tipus de crim de guerra contra la humanitat perpetrat al Caixmir. La violació és un crim de guerra reconegut, i innombrables dones caixmires han estat violades per l'exèrcit indi. La tortura és un delicte internacional, com va demostrar el procés judicial contra el general Augustino Pinochet a la Gran Bretanya. No obstant això, els líders indis que permeten la tortura al Caixmir no són processats pel crim a les jurisdiccions que poden estar visitant. A Narendra Modi se li va prohibir l'entrada als Estats Units i la Gran Bretanya a causa de la seva participació en la massacre de musulmans a Gujrat. Ara se li dóna una recepció a la catifa vermella a molts Capitolis del món. Un crim internacional és menys criminal si l'agressor és l'Índia i la víctima és un caixmir, es pregunta la gent? 
 
Els caixmirs comuns també es pregunten: els caixmirs són menys humans que les persones d'altres nacions? Prendre manllevat de Shakespeare a El mercader de Venècia: No té un ull de Caixmir? no té mà, òrgans, dimensions, sentits, afectes, passions de Caixmir; alimentat amb el mateix menjar, ferit amb les mateixes armes, subjecte a les mateixes malalties, curat pels mateixos mitjans, escalfat i refredat pel mateix hivern i estiu que són els altres pobles? Si ens punxeu, no sagnem? Si ens fas pessigolles, no riem? si ens enverinen, no morim?

És cert que la violència deriva característicament de la deshumanització d'un adversari o enemic. Com més sembli un altre distant, estrany, inferior o diferent de tu mateix, més fàcil de matar, mutilar i oprimir. Aquesta visió psicològica està corroborada per milers d'anys d'experiència. Pren el genocidi. Els nazis i els alemanys generalment van perpetrar l'Holocaust demonitzant els jueus i inculcant la idea de la seva inferioritat racial o religiosa. Els jueus semblaven diferents dels aris. Els jueus van ser estigmatitzats com a assassins de Crist, fent-los tots deicidis. D'aquesta manera, els participants de l'Holocaust van poder bloquejar psicològicament les seves vilanyes percebent els jueus com a infrahumans i, per tant, el seu extermini no era diferent de matar animals per menjar. L'Holocaust mai hauria assolit la seva escala horrorosa si els alemanys aris haguessin percebut i tractat els jueus com a iguals humans i haguessin subscrit el reconeixement poètic atemporal de la unitat de la humanitat de John Donne. 
 
Idem sobre el genocidi dels tutsis per part dels hutus a Ruanda. Les dues tribus es consideraven diferents, físicament i d'altres maneres. Els hutu estaven ressentits del seu sentiment d'inferioritat, que atribuïen a l'arrogància tutsi. Els tutsis no tractaven els hutus com a iguals socials. La diferència va conduir a la deshumanització, que va fomentar l'assassinat massiu, basat en l'ètnia. 

És molt possible que si el dret internacional s'hagués aplicat de manera imparcial al Caixmir, fa anys s'hagués establert un tribunal internacional de crims de guerra per jutjar a les desenes de líders civils i militars indis culpables de crims contra la humanitat i agressió. El que va fer Slobodan Milosevich a Kosovo i Bòsnia no és comparable amb el que els grans civils i militars indis han fet al Caixmir durant 76 anys successius, una cosa que s'assembla al genocidi en el pla a terminis.
 

Tinguem una visió pragmàtica del món. Les potències mundials poques vegades situen la democràcia i els drets humans per sobre de les preocupacions geoestratègiques o econòmiques. Permeteu-me concloure amb aquestes observacions aclaparadores. La política exterior als Estats Units no sorgeix d'un simple algorisme. Està impulsat en part per les emocions populars, en part pels titulars diaris, en part per consideracions domèstiques i en part per preocupacions globals a llarg termini que transcendeixen el momentani i el transitori. La influència relativa que tenen aquests elements variats en una decisió de política exterior determinada varia segons el país, el moment i les circumstàncies. Si algú creu que hi ha marcadors senzills per predir la política exterior nord-americana, s'equivoca seriosament. És molt més ad hoc i improvisat que no pas sistemàtic i temàtic. Això vol dir que les oportunitats per intentar raonar amb els responsables polítics són grans, però també ho són els perills i els imponderables d'aquesta empresa.

El Dr. Fai és el president del Fòrum Mundial per a la Pau i la Justícia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències