Connecteu-vos amb nosaltres

Suïssa

L'enfocament suís de la UE per resoldre les diferències en relació futures

publicat

on

La vicepresidenta de relacions interinstitucionals de la Comissió, Maroš Šefčovič, s'ha reunit aquesta tarda (8 de setembre) amb una delegació del Parlament suís. Es va felicitar per la que seria la primera reunió des del final "molt abrupte" de les negociacions sobre un acord marc institucional suís-UE al maig. 

El Consell Federal suís va posar fi a les negociacions sobre l'acord després de 25 cimeres entre les parts suïssa i la UE. Šefčovič va acollir amb satisfacció l'oportunitat d'escoltar les propostes suïsses sobre els temes pendents i establir el rumb per al futur, assenyalant el fet que els dos ja eren divergents: "No ens quedarem en l'actual statu quo. La nostra relació [amb Suïssa], amb el pas del temps, simplement erosionaria perquè la UE avança amb noves propostes legislatives i les noves perspectives financeres, amb nous programes ".

El president de la Comissió ha demanat a Šefčovič que lideri les discussions amb els suïssos avui i pot esdevenir una part més permanent de la cartera del vicepresident, ja diversa: "Suïssa està plenament integrada al nostre mercat únic, crec que és relació beneficiosa. Crec que hem de superar les diferències i establir el camí per al futur. Si em confien aquesta tasca, faré tot el possible ”.

anunci

Foto: Maroš Šefčovič, vicepresident de la Comissió Europea encarregat de les relacions interinstitucionals i la previsió, rep Eric Nussbaumer, president de la delegació suïssa AELC / UE i membre del Parlament suís (Consell Nacional). © Unió Europea, 2021

anunci

Rússia

Persona del Kremlin arrestada a Suïssa a petició dels EUA

publicat

on

L'empresari rus Vladislav Klyushin va ser arrestat durant una estada al Valais el març passat a petició de les autoritats nord-americanes. Klyushin és un soci proper d'Alexeï Gromov, un alt funcionari de l'administració presidencial russa. Gromov és àmpliament considerat com "el responsable del control del Kremlin sobre els mitjans de comunicació russos" i va ser posat sota sancions nord-americanes fa dos mesos. Es diu que Klyushin és el creador d’un potent sistema de control de mitjans utilitzat pels serveis russos. Actualment detingut a Sion, s'oposa a la seva extradició als Estats Units. La informació sorgeix d’una sentència del Tribunal Federal (TF), feta pública pocs dies abans de la reunió dels presidents Joe Biden i Vladimir Putin, que està prevista per al 16 de juny a Ginebra.

Les autoritats nord-americanes només van trigar 24 hores a obtenir la detenció de Vladislav Klyushin el 21 de març, mentre es trobava al Valais. Ho revela una sentència del Tribunal Suprem Federal publicada el 21 de juny.

Els fets amb què se l’acusa als Estats Units no s’han revelat. Segons la sentència del TF suís, Vladislav Klyushin és objecte d'una ordre de detenció emesa pel Tribunal de Districte de Massachusetts el 19 de març de 2021, però encara no s'ha fet pública cap acusació per part dels EUA.

anunci

El nom de Vladislav Klyushin va aparèixer el 2018 com a part d’una investigació dels mitjans de comunicació de Proekt sobre com el Kremlin va aconseguir infiltrar-se i després convertir els canals de missatgeria anònims de Telegram en una arma de propaganda. Incloïa Nezygar, un dels canals anònims més destacats del país.

Segons els periodistes, aquesta operació d’infiltració va ser supervisada per Alexei Gromov, subdirector de l’administració presidencial de Vladimir Putin, amb l’ajut de Vladislav Klyushin.

Aquest últim hauria creat el sistema de control de mitjans Katyusha, venut a les autoritats russes per la seva empresa OOO M13.

anunci

Segons els mitjans de comunicació russos, Alexeï Gromov va animar regularment els serveis i ministeris russos a utilitzar el sistema Katuysha, el nom del qual està inspirat en els famosos llançadors de coets soviètics que eren famosos pels seus forts però imprecisos trets.

El gener passat, el Kremlin va signar un contracte de 3.6 milions de SF amb M13 per a l'ús del seu programari de vigilància per "analitzar missatges sobre processos electorals, partits polítics i l'oposició no sistèmica".

L'exsecretari de premsa del president Vladimir Putin, Alexeï Gromov, es descriu com "un home discret (...) però que és, no obstant això, un gestor clau del control exercit pel govern de Putin sobre el que es diu - o no - a la premsa i audiovisual rus principals mitjans de comunicació. ”

Gromov va ser el primer objectiu d’una nova ronda de sancions pronunciada el 2014 d’abril pel Departament del Tresor dels Estats Units, ja sota sancions europees des del 15 en relació amb la invasió de Crimea.

A Alexei Gromov se l’acusa d’haver “dirigit l’ús del seu aparell mediàtic pel Kremlin” i d’haver “intentat exacerbar les tensions als Estats Units desacreditant el procés electoral nord-americà el 2020”.

El dia que es van anunciar les sancions, el president dels EUA, Joe Biden, va demanar una escalada de les tensions amb Rússia. “Els Estats Units no busquen iniciar un cicle d'escalada i conflicte amb Rússia. Volem una relació estable i previsible ”, va dir. Està previst que Joe Biden i Vladimir Putin es reuneixin a Ginebra el 16 de juny.

Mantingut en presó preventiva des de la seva detenció el 21 de març, Vladislav Klyushin va dir a les autoritats suïsses que s'oposaven a la seva extradició als Estats Units.

Representat pels advocats Oliver Ciric, Dragan Zeljic i Darya Gasskov, va presentar una primera apel·lació davant el Tribunal Penal Federal (TPF), el 6 d'abril, per sol·licitar l'aixecament de la seva presó preventiva.

Seguir llegint

Suïssa

Suïssa interromp les negociacions amb la UE

publicat

on

El Consell Federal de Suïssa ha anunciat avui (26 de maig) que finalitzarà els debats amb la UE sobre un nou Acord Institucional UE-Suïssa. Les principals dificultats han estat les ajudes estatals, la lliure circulació i la qüestió relacionada dels salaris dels treballadors desplaçats. 

Suïssa ha arribat a la conclusió que les diferències entre Suïssa i la UE són massa grans i que les condicions necessàries per a la seva conclusió no s'han complert.

En una declaració la Comissió Europea va dir que havia pres nota d'aquesta decisió unilateral del govern suís i que lamentava aquesta decisió donat el progrés dels darrers anys. 

L’acord marc institucional entre la UE i la Suïssa es pretenia com una manera de revisar els 120 acords bilaterals que s’havien convertit en manejables i caducs i substituir-lo per un marc únic orientat a un acord més viable i modern per a les futures relacions bilaterals UE-Suïssa. .

La UE va declarar: “El seu objectiu principal era garantir que qualsevol persona que operés al mercat únic de la UE, al qual Suïssa té un accés significatiu, afronti les mateixes condicions. Això és fonamentalment una qüestió d’equitat i seguretat jurídica. L’accés privilegiat al mercat únic ha de significar el compliment de les mateixes normes i obligacions ”.

La part suïssa ha dit que, per limitar les conseqüències negatives del final de les negociacions, el Consell Federal ja ha començat a planificar i aplicar diverses mesures de mitigació.

En un acompanyament full de dades la UE descriu àrees que podrien afectar-se per la decisió actual de Suïssa de no acordar un nou marc, incloses àrees com la salut, els dispositius mèdics, l'agricultura, l'electricitat i els mercats laborals.

Conseqüències

Suïssa hauria d'abandonar les plataformes de comerç elèctric de la UE i les plataformes cooperatives per a operadors de xarxa o reguladors i, gradualment, perdria la seva connexió privilegiada amb el sistema elèctric de la UE.

No es pot contemplar un acord de salut pública sense la conclusió de l’Acord marc institucional). Sense ella, Suïssa no pot participar en: - El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, que proporciona suport científic, experts, anàlisi de variants i avaluació de la situació a la UE / EEE; Contractes conjunts per a la compra d’equips de protecció, tractaments, diagnòstics; Una xarxa de salut electrònica que proporciona, per exemple, especificacions tècniques per a la interoperabilitat de les aplicacions de seguiment COVID-19 (no és possible la participació en el treball tècnic); El Programa EU4Health que finançarà moltes de les activitats de preparació i resposta al COVID-19; La futura Autoritat Europea de Preparació i Resposta a les Emergències Sanitàries (HERA), que permetrà la disponibilitat, accés i distribució ràpida de contramesures.

Sense l’extensió de l’abast de l’Acord sobre el comerç de productes agrícoles a tota la cadena alimentària, qüestions com l’etiquetatge dels aliments continuaran sense harmonitzar-se, cosa que desincentiva les petites i mitjanes empreses a exportar de Suïssa als Estats membres de la UE i de manera recíproca. La no actualització de l’acord cap a una major liberalització privarà Suïssa de l’oportunitat de negociar millor accés al mercat per a alguns productes agrícoles, especialment la carn i els productes lactis, on l'accés és avui limitat.

Algunes xifres sobre les relacions UE-Suïssa

Més de 1.4 milions de ciutadans de la UE resideixen a Suïssa i uns 400,000 nacionals suïssos a la UE. Això representa el 4.6% dels ciutadans suïssos, enfront del 0.3% dels ciutadans de la UE. El 19% de la població en edat de treballar a Suïssa té la ciutadania de la UE. A més, hi ha uns 350,000 viatgers transfronterers que treballen a Suïssa. Suïssa és cada vegada més dependent dels treballadors de serveis desplaçats dels països veïns, un notable 37.4% dels metges que treballen a Suïssa provenen de l’estranger, la majoria prové de països de la UE propers. Les xifres d'altres sectors mostren una notable dependència dels treballadors no suïssos: gastronomia (45%) construcció (35%), indústries manufactureres (30%) i informació i comunicació (30%).

La UE és el soci comercial més important de Suïssa i representa gairebé el 50% o uns 126 milions d'euros de les seves importacions de béns i aproximadament el 42% o uns 114 milions d'euros de les seves exportacions de béns. • Suïssa és el quart soci comercial de la UE després de la Xina, els EUA i el Regne Unit. El mercat suís representa aproximadament el 7% de les exportacions de la UE i el 6% de les seves importacions.

Seguir llegint

EU

Segons l’enquesta, la majoria de suïssos encara mantenen el tracte amb la UE

publicat

on

By

La majoria dels votants suïssos segueixen a favor d’acordar un tractat bilateral amb la Unió Europea, va demostrar una enquesta del diari NZZ am Sonntag, malgrat els anys de negociacions i oposició fortes de partits d’extrema dreta i esquerra.

Les converses sobre un text del tractat, que simplificarien i reforçarien els llaços entre el bloc i el país neutral, es van estancar el mes passat a causa de les diferències sobre com interpretar els acords de lliure circulació, va dir Suïssa.

Els opositors diuen que erosionaria la sobirania i els salaris suïssos. Un acord s’hauria de sotmetre a votació nacional. Llegeix més.

anunci

L'enquesta a 2,000 votants elegibles de l'investigador de mercat GFS Bern va trobar que el 49% dels enquestats va dir que estava "més aviat a favor" de votar per un acord i un altre 15% va donar-li suport totalment. Tot i que el 19% es va oposar bastant, el 13% va estar totalment en contra i el 4%, indecís.

El fet de no arribar a un acord bloquejaria Suïssa de qualsevol nou accés al mercat únic, com ara un sindicat elèctric. Els acords existents s’aniran erosionant amb el pas del temps, com ara un acord sobre el comerç transfronterer de productes de tecnologia mèdica que caduca aquest mes.

L'any passat l'enquesta anual va trobar la mateixa proporció de votants a favor, un 64%, tot i la creixent oposició de partits, inclòs l'extrema dreta SVP.

anunci

L'enquestador va advertir, però, que el suport encara podria canviar un cop s'arribi a qualsevol acord sobre l'anomenat Acord marc institucional.

"L'acord marc té un suport majoritari, però per a la població no és el tot i acabar amb tots", va dir Urs Bieri, co-cap de GFS Bern, a NZZ.

Del 49% que va estar "més aviat a favor", va afegir: "Aquest és un grup nombrós que encara no s'ha establert; en conseqüència, el resultat d'una campanya electoral encara podria passar al" no ".

Actualment, els vincles econòmics UE-Suïssa es regeixen per més de 100 acords bilaterals que es remunten al 1972.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències