Connecteu-vos amb nosaltres

Ucraïna

CEO de DTEK Renewables: El futur de l'energia verda d'Ucraïna depèn del diàleg entre l'estat i els inversors

COMPARTIR:

publicat

on

El xantatge energètic s'ha convertit en una aparent arma econòmica per als europeus, que Rússia va utilitzar contra els països de la UE immediatament després de la seva invasió d'Ucraïna. Però l'objectiu de Rússia de pacificar els països democràtics amb alts preus de les energies fòssils enmig dels crims de guerra en curs està fracassant i només accelera la transició cap a fonts d'energia renovables.

Així ho confirma la reunió de líders del G7, que estan reunint el Club del Clima per reduir el consum de recursos energètics bruts i sagnants dels països desenvolupats, així com el pla REPowerEU aprovat prèviament.

Ucraïna pot substituir parcialment el combustible rus per a la UE. El país té un important excedent de capacitat de generació a causa del descens del consum intern com a conseqüència dels danys de guerra i la destrucció industrial. La possibilitat d'exportacions d'electricitat verda, que s'han desenvolupat ràpidament al país durant els últims anys, té un potencial particular.

No obstant això, la invasió russa no va passar per alt el sector de les energies renovables d'Ucraïna, inclòs el major actor del mercat DTEK Renewables, propietari de vuit parcs solars i eòlics.

Alexander Selischev, director general de DTEK Renewables

A l'entrevista, Alexander Selischev, director general de DTEK Renewables, va parlar dels primers passos urgents de l'empresa per preservar els seus actius des de l'inici de la gran guerra, el nombre de centrals d'energia renovable als territoris ocupats, els problemes tècnics i econòmics del mercat. actors i passos a fer per preservar el futur de l'energia verda a Ucraïna i ajudar el país a integrar-se millor en l'espai energètic europeu.

Com ha anat l'empresa des de l'inici de la invasió a gran escala d'Ucraïna per part de Rússia?

Unes setmanes abans de la invasió a gran escala, ja s'havia creat una Seu Anticrisi a nivell del Grup DTEK. Els seus membres estaven avaluant la situació del país i elaborant un sistema de resposta a tot tipus d'emergències per garantir el funcionament estable de les infraestructures crítiques i la seguretat dels empleats.

anunci

Els fets del 24 de febrer van suposar un gran impacte per a tothom, i ens vam haver d'adaptar a la feina de l'empresa en les circumstàncies de l'acció militar. Una de les tasques principals era vetllar per la seguretat de les persones i preservar els actius i l'empresa. Estem fent tot el possible per mantenir a flot DTEK Renewables.

Què passa amb l'estat de les vostres instal·lacions de generació?

Hem aconseguit conservar els actius, però no és possible operar-los tots. La infraestructura energètica del país va ser danyada durant les hostilitats, i les plantes no tenen on subministrar electricitat.

Al mateix temps, les nostres centrals d'energia solar clau funcionen ara de manera estable. A més, a l'inici de la invasió, havíem instal·lat sis aerogeneradors al parc eòlic de Tiligulska: s'hi estava construint el parc eòlic més gran d'Ucraïna i un dels més grans d'Europa.

Les nostres instal·lacions ajuden a subministrar electricitat al sistema energètic d'Ucraïna. Hem generat un total d'uns 200 milions de quilowatts-hora d'electricitat verda des de finals de febrer.

En quines condicions poden reprendre el funcionament dels vostres parcs eòlics?

Ara estem treballant en un format, en el qual l'endemà de la nostra victòria, les nostres estacions començaran a funcionar en el seu mode normal, abans de la guerra. Pel que fa a les condicions tècniques, per reprendre les operacions, haurem de restaurar les instal·lacions danyades de la infraestructura de la xarxa elèctrica a Ucraïna. També és important per a nosaltres garantir que els empleats de les nostres centrals elèctriques puguin realitzar les seves funcions sense perills per a la salut i la vida.

Com va afectar la guerra a gran escala la indústria de les renovables a Ucraïna?

Abans de la guerra a gran escala, el país tenia una capacitat d'1.6 GW de plantes d'energia eòlica i una capacitat de 7.6 GW de plantes d'energia solar, incloses les centrals solars domèstiques. Segons les nostres anàlisis, el 75% de les capacitats d'energia eòlica i el 15% de les capacitats d'energia solar d'Ucraïna es troben als territoris temporalment ocupats d'Ucraïna.

Un dels problemes per a les estacions de treball és la baixa demanda d'electricitat a causa del fet que el 30-40% del consum d'electricitat a Ucraïna ha disminuït. Molts consumidors domèstics estan deselectrificats i les grans empreses no funcionen o han estat destruïdes. En aquesta situació, el sector de les energies renovables està sotmès a restriccions de subministrament.

A més, un nombre reduït d'instal·lacions d'energies renovables han resultat danyades. Algunes centrals solars de les regions afectades per la invasió russa han resultat danyades. També hi ha informació sobre diversos aerogeneradors destruïts.

De fet, cada closca que colpeja una turbina eòlica o una central solar és bàrbar. Aquesta és una batalla entre el passat i el futur, fins i tot en qüestions energètiques. Estic segur que Ucraïna no només restaurarà totes les capacitats verdes danyades, sinó que passarà a les energies renovables amb més confiança i rapidesa.

Però el problema clau de les renovables ara mateix és el deteriorament de la situació econòmica.

Què està passant exactament amb l'economia del sector de les renovables?

La situació crítica en matèria d'economia va ser provocada pel fet que l'Ordre núm. 140 de 28 de març del Ministeri d'Energia ha restringit els productors d'energies renovables en la percepció d'ingressos per l'energia elèctrica generada. Això va afectar greument la capacitat de fer pagaments fins i tot en activitats operatives, per no parlar de la capacitat de donar servei als préstecs.

Al març i juny, els pagaments als generadors de les centrals solars i eòliques no van superar el 16%. Per posar en perspectiva el poc que és, el nivell de pagaments hauria de ser com a mínim del 30% per cobrir totalment els costos d'explotació, i com a mínim del 50-55% per als préstecs de servei. Les empreses només poden pagar el principi del préstec si el nivell d'amortització és de fins al 90%.

La indústria va simpatitzar amb l'emissió de l'Ordre núm. 140 en els primers dies de la guerra. Però avui veiem que tot el mercat s'ha estabilitzat i hi ha molts motius per augmentar el nivell de pagaments. El Ministeri d'Energia ha fet un pas cap a la consecució d'aquest objectiu amb l'emissió de l'Ordre núm. 206. El seu efecte permetrà elevar el nivell de pagaments fins al 30%.

Quines accions pot prendre el govern per aconseguir un nivell de pagament que permeti a les empreses amortitzar els seus préstecs?

Segons les nostres estimacions, és bastant realista portar el nivell de pagaments als generadors d'energies renovables al 100% a finals d'any. Hi hauria d'haver un pla etapa per etapa per millorar la situació econòmica del sector de les renovables, que s'entendria per tots: empreses, govern i inversors.

Avui depèn molt de si els fons de la venda d'energies renovables es dirigiran al sector, del treball actiu del Comprador Garantit i de la posició d'Ukrenergo pel que fa al pagament de les seves obligacions amb el sector de les renovables. En particular, segons va informar Ukrenergo a la indústria, han acumulat fons per fer front a bona part de les seves obligacions amb el sector de les renovables.

Però també sabem que fora de l'operador del sistema ja s'estan formant alguns plans per a aquests fons. Ens agradaria evitar una situació en què els fons destinats al finançament del sector de les renovables s'estan destinant a altres finalitats.

Es pot dir que la situació és deplorable per a tots els actors del mercat elèctric, no només per a les renovables?

Hi ha certs problemes en tots els segments del mercat elèctric causats per l'agressió dels ocupants, però el nivell de pagament del 30% és "exclusiu" només per a les renovables. Segons les nostres estimacions, és possible equilibrar tot tipus de generació en un grau acceptable, si no creem distorsions artificials a favor d'algú a costa de les decisions reguladores.

Com ha afectat la guerra les relacions de l'empresa amb inversors i creditors?

Estem en un diàleg constant amb els inversors perquè la guerra ha reduït el nivell de pagaments al sector de les renovables. Perquè aquesta discussió sigui efectiva i que totes les parts entenguin les perspectives de millora de la situació, necessitem un pla conceptual per a la recuperació del sector. Això, al seu torn, requereix un diàleg amb l'Estat per trobar la millor solució per augmentar el nivell de pagaments. I aquesta tasca no és instantània. Treballem cada dia per esbrinar com trobar la millor solució en el triangle "inversor-empresa-estat". Tota la indústria de les energies renovables d'Ucraïna s'enfronta a aquesta tasca. I tothom ha de fer esforços per solucionar-ho. Els inversors poden fer concessions, però l'Estat també ha de fer concessions, per no caure d'un penya-segat.

Tots hem de recordar que aquests són els mateixos inversors que, esperem, ajudin a restaurar l'economia d'Ucraïna. Per tant, és molt important tenir un diàleg transparent i de confiança.

Com ha canviat la situació amb la invasió russa els vostres plans per construir noves capacitats renovables a Ucraïna en general?

A causa de la guerra, l'empresa va haver de suspendre temporalment els projectes de desenvolupament i centrar-se en la supervivència. En particular, es va aturar el desenvolupament de projectes de centrals eòliques amb una capacitat total de més de 700 MW a les regions de Poltava i Zaporizhzhia.

Què està passant ara amb les comunitats territorials on la seva empresa ha construït les seves plantes?

Les comunitats on es troben els nostres actius sempre han rebut finançament per part de l'empresa per a diferents programes socials, que han considerat necessaris i molt prioritzats: manteniment d'escoles i llars d'infants, estirada d'aigua i altres. En la majoria dels casos, els nostres projectes socials van començar fins i tot abans que s'iniciés qualsevol obra als emplaçaments de les futures centrals elèctriques.

Per descomptat, en les condicions d'aquesta guerra agressiva, els projectes de suport humanitari van tenir la primera prioritat. Ens mantenim en contacte amb les comunitats territorials del territori controlat per Ucraïna, demanem les seves necessitats i ajudem en conseqüència.

Juntament amb la Fundació Rinat Akhmetov, la nostra empresa ofereix suport humanitari a les regions de Zaporizhzhia, Mykolaiv i Dnipropetrovsk. Ja s'han donat unes 150 tones de kits d'alimentació, medicaments i diversos equips auxiliars.

Hi ha casos d'empreses energètiques estrangeres que ajudin comunitats territorials amb problemes humanitaris?

Els nostres socis internacionals presten atenció a la situació humanitària de les comunitats i l'ajuda, que és especialment valuosa en moments tan difícils. Destinen càrregues humanitàries, i les traslladem als llocs on tindran més demanda.

Per exemple, recentment hem lliurat un sistema mòbil de purificació d'aigües profundes del grup AFTA en col·laboració amb el Pacte Mundial de les Nacions Unides a Ucraïna, així com equips d'il·luminació de Schneider Electric per a la regió de Mykolaiv. La feina amb ajuda humanitària no s'atura ni un dia.

Quin impacte té la sincronització d'Ucraïna amb ENTSO-E en les empreses renovables?

En primer lloc, la sincronització amb ENTSO-E augmenta la fiabilitat de tot el sistema energètic ucraïnès. Això és especialment important tenint en compte que estem en guerra. La xarxa elèctrica europea pot donar suport als col·legues ucraïnesos en qualsevol moment proporcionant capacitat addicional en una situació extraordinària o d'emergència a Ucraïna.

Un augment de les exportacions a Europa facilitarà l'equilibri de totes les fonts de generació i eliminarà límits per a les empreses d'energies renovables.

Segons les vostres estimacions, quant ha augmentat ara la capacitat d'exportar electricitat ucraïnesa a Europa?

L'exportació a Europa en direcció a Hongria, Eslovàquia i Romania per un import de 100 MW es va reprendre a finals de juny. Després de la instal·lació d'equips de control de freqüència a Ucraïna, la capacitat dels fluxos comercials pot arribar als 1.5 GW.

S'ha iniciat el projecte de restauració de la central nuclear de Khmelnytskyi - línia Rzeszow. El projecte es divideix en dues etapes. Aquest any és possible restaurar la línia i obtenir 1 GW, en el futur amb una reconstrucció més seriosa i construcció de xarxes la capacitat d'exportació es pot portar fins a 2 GW. A més, hi ha un projecte seriós per restaurar les xarxes interestatals amb Romania (fins a 2 GW).

La capacitat total d'exportació a mitjà termini podria ser de 10 GW, tenint en compte la construcció de noves instal·lacions. Aquesta quantitat d'electricitat pot ajudar significativament els països europeus a reduir l'escassetat d'energia i, com a conseqüència, reduir els preus anormalment elevats als seus mercats.

La realització d'aquest potencial requereix accions coordinades tant de NEC "Ukrenergo" com d'ENTSO-E per implementar projectes d'ampliació de connexions del sistema.

Pot Ucraïna formar part del pla europeu global RePowerEU, que implica augmentar la seguretat energètica de tots els països europeus?

La nova estratègia energètica de la UE RePowerEU, entre altres coses, implica la participació significativa d'Ucraïna per garantir la futura seguretat energètica de la UE. Ho podem fer a costa dels considerables recursos eòlics i solars del país, el potencial de producció de gas i la disponibilitat d'infraestructures per al seu emmagatzematge, i la producció potencial d'hidrogen i biometà. Estic segur que l'estat i les empreses a Ucraïna donen suport totalment a aquest pla.

Aquesta és la direcció estratègica del desenvolupament del sector energètic d'Ucraïna, que requereix importants inversions en el desenvolupament de xarxes, capacitats de generació d'energia renovable, capacitat de maniobra i equips d'emmagatzematge d'energia.

El futur d'Ucraïna, així com el de la UE, està, sens dubte, relacionat amb l'energia neta, i DTEK està apropant aquest futur pas a pas. Així que tindrem molta feina a fer.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències