Connecteu-vos amb nosaltres

Ucraïna

La Comissió aprova el pla d'Ucraïna

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.


La Comissió Europea ha adoptat una proposta de decisió d'execució del Consell amb una avaluació positiva del Pla d'Ucraïna, la reforma integral d'Ucraïna i l'estratègia d'inversió per als propers quatre anys. Aquest pas important obre el camí per a un suport regular i previsible a Ucraïna en el marc del Mecanisme d'Ucraïna de la UE de fins a 50 milions d'euros. El finançament del Mecanisme ajudarà Ucraïna a mantenir la seva administració en funcionament, pagar sous i pensions, oferir serveis públics bàsics i donar suport a la recuperació i la reconstrucció mentre continua defensant-se de l'agressió de Rússia.

Els pagaments es desemborsaran subjecte a l'aplicació de les mesures de reforma i inversió acordades que s'estableixen a l'annex de la Decisió d'execució del Consell. A més, el suport financer en virtut del Pla d'Ucraïna estarà disponible amb la condició prèvia que Ucraïna continuï defensant i respectant mecanismes democràtics efectius.

L'avaluació de la Comissió del Pla d'Ucraïna es basa en els criteris establerts pel Reglament de la instal·lació d'Ucraïna. En particular, la Comissió va avaluar si el Pla d'Ucraïna constitueix una resposta específica i ben equilibrada als objectius del Fons d'Ucraïna, si aborda els reptes de la via d'adhesió d'Ucraïna i si respon a les necessitats de recuperació, reconstrucció i modernització d'Ucraïna.

Segons l'avaluació de la Comissió, el Pla d'Ucraïna aborda amb eficàcia els objectius del Fons d'Ucraïna, mitjançant la identificació d'aquelles reformes i inversions clau que poden impulsar el creixement econòmic sostenible i atraure inversions, per amplificar el potencial de creixement del país a mitjà i llarg termini.

El Pla també proporciona un marc per guiar la recuperació, reconstrucció i modernització d'Ucraïna. Finalment, l'avaluació constata que el Pla proposa mecanismes i arranjaments adequats per protegir els interessos financers de la UE, assegurant una implementació, un seguiment i un informe efectius sobre el Pla.  

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va dir: "L'estratègia d'Ucraïna per a reformes i inversions ofereix una base sòlida per reconstruir una Ucraïna més moderna i pròspera, en el seu camí cap a la UE. L'avaluació positiva de la Comissió del Pla d'Ucraïna obrirà el camí per als pagaments regulars en el marc del Mecanisme d'Ucraïna. Amb la proposta d'avui, demostrem una vegada més que Europa està al costat d'Ucraïna durant el temps que calgui i que estem disposats a oferir el suport financer tant necessari”.

El Pla d'Ucraïna identifica 69 reformes i 10 inversions, desglossades en 146 indicadors qualitatius i quantitatius. Les reformes proposades en el marc del Pla d'Ucraïna cobreixen 15 àrees, com ara l'energia, l'agricultura, el transport, la transició verda i digital, el capital humà, així com les empreses estatals, l'entorn empresarial, les finances públiques i la descentralització.

anunci

Tenen com a objectiu millorar la resiliència macroeconòmica i financera d'Ucraïna, millorar la governança, augmentar la capacitat i l'eficiència de l'administració, la responsabilitat i la integritat del poder judicial, donar suport al desenvolupament del sector privat i crear un entorn propici al creixement econòmic sostenible.

Es preveu que diverses reformes ajudin els esforços d'Ucraïna en la via d'adhesió avançant en l'alineació amb l'acquis de la UE, sobretot en l'administració pública, la gestió de les finances públiques, la lluita contra el blanqueig de capitals, la contractació pública, així com els sectors del transport i l'agroalimentari. Les inversions cobreixen els àmbits del capital humà, l'energia, el transport, l'agroalimentari, l'entorn empresarial i les polítiques regionals.

Passos següents

Després de l'avaluació positiva de la Comissió sobre el Pla d'Ucraïna, els estats membres tenen un mes per adoptar la Decisió d'execució del Consell presentada per la Comissió.

L'adopció de la proposta de decisió d'execució del Consell permetria a la Comissió desemborsar fins a 1.89 milions d'euros en prefinançament fins que s'iniciïn els desemborsaments periòdics vinculats a l'aplicació dels indicadors de reforma i inversió en el marc del Pla d'Ucraïna.

Fons

El nou mecanisme d'Ucraïna, que va entrar en vigor l'1 de març, preveu fins a 50 milions d'euros de finançament estable, en subvencions i préstecs, per donar suport a la recuperació, reconstrucció i modernització d'Ucraïna durant el període 2024-2027. D'aquests, fins a € De manera indicativa, 32 milions del Fons d'Ucraïna es destinen a donar suport a les reformes i les inversions establertes al Pla d'Ucraïna, pel qual els desemborsaments estaran condicionats al lliurament dels indicadors identificats. Es mobilitzaran prop de 7 milions d'euros per al Marc d'Inversions per donar suport a les inversions i proporcionar accés al finançament, mentre que es preveuen uns 5 milions d'euros per a assistència tècnica per donar suport a les reformes i les mesures de suport relacionades. Finalment, es destinen 6 milions d'euros per al finançament pont excepcional, dels quals la UE ja va desemborsar 4.5 milions d'euros al març.

Ucraïna va presentar el seu Pla d'Ucraïna a la Comissió Europea el 20 de març. Presenta una visió per al creixement sostenible, basada en prioritats acuradament seleccionades i un conjunt seqüenciat de reformes i inversions per als propers quatre anys. El Pla promou inversions que fomenten la recuperació, la reconstrucció i la modernització d'Ucraïna, fins i tot a nivell local.

La Comissió avalua que les reformes i les inversions proposades a la Decisió d'execució del Consell recomanada tenen un potencial important per augmentar el creixement, mantenir l'estabilitat macroeconòmica, millorar la situació fiscal i donar suport a una major integració d'Ucraïna a la UE. Si totes les reformes i inversions proposades s'apliquin completament, el PIB d'Ucraïna podria augmentar un 6.2% el 2027 i un 14.2% el 2040. L'aplicació del Pla també podria comportar una reducció del deute en uns 10 punts percentuals del PIB el 2033 en comparació amb a un escenari alternatiu sense la Facilitat.

Per garantir la protecció dels interessos financers de la UE, el Pla d'Ucraïna està dotat d'un marc adequat per a la transparència, l'auditoria i el control i requereix que l'Estat ucraïnès millori substancialment els seus sistemes d'auditoria i control com a part de les reformes previstes. A més, un Comitè d'Auditoria independent, que es constituirà al maig, ajudarà la Comissió a prevenir qualsevol mala gestió dels fons de la Unió i, en particular, el frau, la corrupció, els conflictes d'interessos i les irregularitats.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències