Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

La Comissió Europea llança un paquet d'inversió de 3.2 milions d'euros per avançar en la connectivitat sostenible als Balcans occidentals

COMPARTIR:

publicat

on

l'Europea La Comissió ha presentat un paquet d'inversió important de 3.2 milions d'euros per donar suport a 21 projectes de connectivitat de transport, digital, clima i energia als Balcans occidentals. Aquest és el primer gran paquet de projectes de l'ambiciós Pla Econòmic i d'Inversions de la UE per als Balcans Occidentals, que la Comissió va adoptar l'octubre de 2020. Els projectes estan dissenyats per aportar beneficis tangibles als sis socis de la regió.

Durant els propers anys, el Pla Econòmic i d'Inversions preveu mobilitzar fins a 30 milions d'euros d'inversions, com a combinació de subvencions, préstecs preferents i garanties. El Pla ajudarà a tancar la bretxa de desenvolupament entre la Unió Europea i la regió i donarà suport a la recuperació econòmica postpandèmia. El Pla també ajudarà a implementar l'estratègia més àmplia de la UE Global Gateway, llançada el desembre de 2021.

El comissari de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi, va dir: "Amb aquest important paquet d'inversió estem accelerant l'execució del Pla Econòmic i d'Inversions per als Balcans Occidentals sobre el terreny. Hem identificat aquests projectes emblemàtics en estreta cooperació amb els nostres socis. Connexions millors i més sostenibles en transport, infraestructures digitals i energies renovables impulsaran l'economia, impulsaran la transició verda i digital de la regió i oferiran una sèrie d'oportunitats per a les persones i les empreses als Balcans occidentals i a tota la UE. Aquestes inversions també acceleraran la integració de la regió, en línia amb la seva clara perspectiva europea”. 

El paquet financer inclou 1.1 milions d'euros en subvencions de la UE de l'Instrument d'assistència de preadhesió 2021-2027 (IPA III), contribucions bilaterals addicionals dels Estats membres de la UE i Noruega, i préstecs favorables d'institucions financeres internacionals. El paquet d'inversió de 3.2 milions d'euros es canalitza a través del Marc d'Inversions dels Balcans Occidentals (WBIF), una plataforma d'inversió multidonant liderada per la UE i el principal vehicle financer per implementar el Pla Econòmic i d'Inversions en les àrees de la infraestructura pública i la competitivitat del sector privat.

Els projectes d'aquest primer paquet cobreixen els sectors prioritaris del Pla:

  • Transport sostenible: Construcció de grans connexions viàries i ferroviàries[1] a la regió, inclosos els corredors Mediterrani, Est-Oest i Rin-Danubi i el corredor ferroviari entre Skopje a Macedònia del Nord i la frontera búlgara. Aquests projectes facilitaran el comerç regional, reduiran els temps de viatge i estimularan el creixement econòmic sostenible, aportant grans beneficis als ciutadans i empreses locals de la regió.
  • Energia neta: Desenvolupament de fonts d'energia renovables amb la construcció de centrals solars i el Corredor de Transmissió d'Electricitat Transbalcànica, que serà fonamental per a una transició d'energia neta amb èxit a la regió i contribuirà a l'eliminació progressiva de l'ús del carbó.
  • Medi ambient i clima: La construcció d'estacions de tractament d'aigües residuals, que són essencials per a les perspectives verdes de la regió, i ajudaran a salvaguardar la salut i el benestar de la població dels Balcans occidentals.
  • Digital: Desenvolupament d'infraestructures de banda ampla rural per garantir l'accés universal als Balcans occidentals.
  • Desenvolupament humà:Construcció d'un nou edifici d'un hospital universitari infantil per augmentar la seva capacitat i incorporar noves tecnologies de diagnòstic i tractament.

La implementació començarà poc després de la signatura d'acords amb institucions financeres internacionals, previst durant els anys 2022 i 2023.

Fons

anunci

El Pla econòmic i d'inversió dels Balcans occidentals pretén estimular la recuperació a llarg termini, accelerar una transició verda i digital, així com fomentar la cooperació regional i la convergència amb la UE. Es destinen fins a 9 milions d'euros en subvencions de la UE de l'IPA III per al Pla, que mobilitzarà 20 milions d'euros addicionals d'inversions.

El Marc d'inversió dels Balcans Occidentals (WBIF) és una plataforma financera conjunta de la Comissió Europea, organitzacions financeres, estats membres de la UE i Noruega amb l'objectiu de millorar la cooperació en inversions dels sectors públic i privat per al desenvolupament socioeconòmic de la regió i contribuir a la integració europea dels Balcans Occidentals. El WBIF és el principal vehicle financer per implementar l'ambiciós Pla Econòmic i d'Inversions de la UE per a les prioritats polítiques i les inversions insígnia dels Balcans Occidentals.

Gateway global és la contribució de la UE a reduir la bretxa mundial d'inversió a tot el món en suport del desenvolupament sostenible. Amb aquesta estratègia, la UE augmenta la seva oferta als seus socis amb importants inversions en desenvolupament d'infraestructures a tot el món. Durant els propers set anys, la UE i els seus estats membres mobilitzaran fins a 300 milions d'euros en inversions públiques i privades en els sectors digital, climàtic i energètic, transport, salut, educació i recerca. El Global Gateway oferirà projectes sostenibles i d'alta qualitat, tenint en compte les necessitats dels països socis i garantint beneficis duradors per a les comunitats locals.

Més informació

Pla econòmic i d'inversió dels Balcans occidentals
Factsheet - resum del paquet del projecte
Quadern del projecte WBIF
Marc d'inversió dels Balcans Occidentals (WBIF)L'instrument d'ajuda de preadhesió (IPA III)
Fitxa informativa - Fitxa informativa de l'instrument per a l'assistència de preadhesió (IPA III
Gateway global

[1] El paquet anunciat inclou els projectes d'inversió presentats per Bòsnia i Hercegovina, dels quals dos es troben al territori de la República Srpska per a connexions per carretera i ferrocarril al Corredor Vc. La Comissió té la intenció de signar els respectius acords de contribució d'aquestes dues inversions, per valor de 600 milions d'euros, només després del retorn al ple funcionament de les institucions de l'Estat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències