Connecteu-vos amb nosaltres

economia digital

La Comissió presenta noves iniciatives per a les infraestructures digitals del demà

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha presentat un conjunt de possibles accions per fomentar la innovació, la seguretat i la resiliència de les infraestructures digitals. La competitivitat futura de l'economia europea depèn d'aquestes infraestructures i serveis avançats de xarxes digitals, ja que una connectivitat ràpida, segura i generalitzada és essencial per al desplegament de les tecnologies que ens portaran al món del demà: telemedicina, conducció automatitzada, manteniment predictiu d'edificis o agricultura de precisió.

Aquest paquet de connectivitat digital té com a objectiu iniciar un debat sobre propostes concretes amb les parts interessades, els Estats membres i els socis afins sobre com donar forma a les futures accions polítiques de la UE amb vista a aconseguir un consens:

  • El Llibre blanc sobre "Com dominar les necessitats d'infraestructures digitals d'Europa?" analitza els reptes als quals s'enfronta Europa actualment en el desplegament de futures xarxes de connectivitat i presenta possibles escenaris per atraure inversions, fomentar la innovació, augmentar la seguretat i aconseguir un veritable mercat únic digital.
  • El Recomanació sobre la seguretat i la resiliència de les infraestructures de cable submarí presenta un conjunt d'accions a nivell nacional i de la UE destinades a millorar la seguretat i la resiliència del cable submarí, mitjançant una millor coordinació a tota la UE, tant en termes de governança com de finançament.

La UE hauria de fomentar una comunitat vibrant d'innovadors europeus, avançant en el desenvolupament de connectivitat integrada i infraestructures de computació col·laborativa. Per assolir aquest objectiu, el Llibre Blanc preveu la creació d'una Xarxa de “Informàtica Col·laborativa Connectada” (“Xarxa 3C”) per establir infraestructures i plataformes integrades d'extrem a extrem per al núvol i l'edge de telecomunicacions, que es podrien utilitzar per orquestrar el desenvolupament de tecnologies innovadores i aplicacions d'IA per a diversos casos d'ús. Aquest enfocament col·laboratiu es podria preparar mitjançant la creació de pilots a gran escala o un possible nou projecte important d'interès comú europeu (IPCEI) en el continu de la informàtica.

També és essencial Aprofitar millor les sinergies entre les iniciatives existents, com ara l'IPCEI activat Infraestructura i serveis al núvol de nova generació, i programes de finançament com el Connecting Europe Facility i Digital Europe. Això podria incloure a possible funció de coordinació per a l'empresa conjunta de xarxes i serveis intel·ligents (SNS JU) per donar suport a la creació d'un ecosistema informàtic i connectivitat col·laboratiu.  

A més, la UE ha d'aprofitar tot el potencial del mercat únic digital de les telecomunicacions, considerant mesures per garantir un autèntic igualtat de condicions i repensar el àmbit d'aplicació i objectius del seu marc normatiu vigent. Aquesta reflexió hauria de tenir en compte la convergència tecnològica entre les telecomunicacions i el núvol, que tanmateix estan subjectes a diferents marcs normatius, així com la necessitat de garantir que tots els operadors que inverteixen en infraestructura digital es puguin beneficiar de l'escala necessària per fer inversions massives. Això podria comportar un enfocament més harmonitzat dels procediments d'autorització dels operadors de telecomunicacions, una governança més integrada a nivell de la Unió per a l'espectre i possibles canvis en la política d'accés a l'engròs. La Comissió també pot considerar mesures per accelerar l'apagament del coure l'any 2030 i per fomentar l'ecologització de les xarxes digitals millorant-ne l'eficiència.

La UE hauria de protegir la xarxa i la infraestructura informàtica d'Europa, un element essencial de la nostra seguretat econòmica incentivar el desplegament i millorar la seguretat i la resiliència de les infraestructures estratègiques de cable submarí. A partir de la recomanació adoptada juntament amb el Llibre blanc, es pot considerar un sistema de governança conjunt de la UE a llarg termini, juntament amb una revisió dels instruments disponibles dissenyats per aprofitar millor les inversions privades per donar suport. Projectes de cable d'interès europeu (CPEI).

Com a acció immediata que respon a les crides dels estats membres i de les parts interessades, la recomanació pretén millorar la coordinació dins de la UE, per exemple, avaluant i mitigant els riscos de seguretat, establint un Caixa d'eines de seguretat per cable, i agilitzar els procediments per a la concessió de llicències. A més, per donar suport al seguiment de la Recomanació, la Comissió està creant el Grup d'experts en infraestructura de cable submarí, format per les autoritats dels Estats membres.

anunci

Passos següents

La Comissió ha llançat avui una consulta pública sobre 12 escenaris establerts al Llibre Blanc. La consulta es tancarà el 30 de juny de 2024. Les comunicacions es publicaran i contribuiran a les futures accions polítiques.

Fons

La UE ja ha pres diverses accions per afavorir la transició de les xarxes de connectivitat tradicionals cap a les infraestructures del futur:

  • El 23 de febrer de 2023, la Comissió va iniciar una àmplia consulta exploratòria sobre el futur del sector de la connectivitat i la seva infraestructura, la qual es van publicar els resultats l'octubre 2023.
  • Juntament amb la consulta, la Comissió també va presentar el Llei d'infraestructura Gigabit (GIA), pel qual a es va trobar un acord polític el 5 de febrer de 2024, un any després de la proposta. El GIA introdueix un conjunt d'accions per simplificar i accelerar el desplegament de xarxes de molt alta capacitat reduint la càrrega administrativa i el cost del desplegament.
  • L'acord va arribar al mateix temps que s'aprovava el Recomanació sobre la promoció normativa de la connectivitat gigabit (Recomanació Gigabit), que proporciona a les autoritats reguladores nacionals orientació sobre com dissenyar obligacions de remei d'accés a l'engròs per als operadors amb un poder de mercat important.
  • A més, la UE ha pres mesures per enfortir la nostra connectivitat vertebradora mitjançant, per exemple, les associacions de passarel·les globals, que garanteixen una connectivitat d'alta qualitat amb totes les parts de la Unió, incloses les regions ultraperiferiques, les illes, els estats membres amb costes i els països d'ultramar. territoris. L'associació Global Gateways, finançada a través de CEF, dóna suport a infraestructures clau com ara cables submarins.

Per obtenir més informació

Llibre blanc "Com dominar les necessitats d'infraestructures digitals d'Europa?"

Recomanació sobre la seguretat i la resiliència de les infraestructures de cable submarí

Full de dades

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències