Connecteu-vos amb nosaltres

Consell de Ministres d'Economia i Finances (ECOFIN)

"No dubtarem en actuar si les perspectives d'inflació es debiliten", explica Draghi als eurodiputats

COMPARTIR:

publicat

on

Direcció Especial: Mario DraghiEl president del BCE, Mario Draghi, va fer un panorama una mica desconcertant de l'evolució econòmica a la zona euro, però va assegurar als eurodiputats del Comitè d'Afers Econòmics i Monetaris que el BCE "no dubtarà en actuar si alguns dels riscos a la baixa debiliten les perspectives d'inflació a mitjà termini més fonamentalment que actualment projectem ". Va insinuar la possibilitat d'ajustar la mida, la composició i la durada del programa de compra d'actius del BCE, per afegir un impuls de política monetària si fos necessari.

En la tercera reunió de diàleg monetari d’aquest any el dimecres (23 de setembre), Draghi va dir que els indicadors econòmics havien mostrat signes de resistència durant l’estiu, però que l’entorn macroeconòmic s’havia convertit en un desafiament més gran. "Les nostres projeccions macroeconòmiques de setembre van indicar una recuperació econòmica més feble i un augment més lent de les taxes d'inflació del que havíem esperat a principis d'aquest any", va dir, suggerint que les causes principals eren la desacceleració del creixement de les economies emergents, un euro més fort i preus més baixos del petroli i de les primeres matèries . Va afegir que només el temps dirà si les taxes de creixement més baixes dels mercats emergents són temporals o permanents i quines forces van impulsar la caiguda dels preus de les matèries primeres.

Més i més barats préstecs per a famílies i pimes

Les mesures monetàries vigents continuen tenint un impacte favorable en els costos i la disponibilitat de crèdit per a empreses i llars, va dir Draghi, que va assenyalar que havien augmentat la demanda de béns duradors de les llars i van estimular la inversió, especialment per a les petites i mitjanes empreses .

Informe de cinc presidents

Sobre el "informe dels cinc presidents", entre els quals hi havia autors Draghi i el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va dir que encara existia un desajust entre els requisits de compartir una moneda i el marc institucional actual. "La unió monetària requereix un centre polític que pugui prendre decisions fiscals, econòmiques i financeres pertinents per al conjunt de la zona de l'euro (...) i amb plena legitimitat democràtica", va dir, subratllant també el seu suport a una tresoreria de la zona de l'euro: "Aquestes idees s'han d'explicar ara!".

anunci

Abordant les preocupacions expressades per Burkhard Balz (PPE, DE) que les normes del pacte d’estabilitat i creixement permeten una flexibilitat excessiva, Draghi va dir: "Si volem compartir més la sobirania i els riscos, hem de generar més confiança. I per crear confiança, hem de respectar les normes ".

Unió bancària

Elisa Ferreira (PT), de S&D, va expressar la seva preocupació per l'estancament del creixement i per les qüestions pendents de construcció de la unió bancària, dient que "hauríem d'acabar el que vam començar". Draghi va respondre que "perquè la recuperació passi de cíclica a estructural, els estats membres han de dur a terme reformes estructurals i aquest és un element clau per generar confiança". El mateix passa amb la implementació del que s’ha acordat sobre la unió bancària, inclosa la creació del pla de garantia de dipòsits, va afegir. Draghi també va defensar una contrapartida comuna per al mecanisme de resolució única (SRM): "Tots dos són fonamentals per reforçar la credibilitat de la unió bancària".

Grècia i la troika

Notis Marias (ECR, EL) va criticar el BCE per continuar formant part de la troika, malgrat les crides del Parlament Europeu per acabar amb això. Draghi va respondre que "el BCE no estarà a la troika per sempre" i que el Banc compleix la legislació vigent. Preguntat per Fabio de Masi (GUE, DE) per què el BCE ja no accepta els bons del govern grecs com a garantia, el senyor Draghi va dir: "El que demaneu és si restablirem la renúncia. Per a això, ens hem d'assegurar que Grècia compleix el programa d'assistència, a través de diferents governs i que implementa compromisos de reforma estructural i de política fiscal. El següent pas seria avaluar si el deute és sostenible i, en aquest sentit, el consell rector, com ja sabeu, té serioses preocupacions.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències