Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Els organismes de radiodifusió públics s’uneixen a la sol·licitud d’un acord comercial transatlàntic per respectar els principis de la Convenció de la UNESCO sobre la diversitat cultural

COMPARTIR:

publicat

on

Cultiu de l'esdeveniment de la UNESCODeu anys després de l’adopció del Conveni de la UNESCO de 2005 sobre la diversitat d’expressions culturals, les emissores públiques europees i les Coalicions Europees per a la Diversitat Cultural (ECCD) demanen que s’inclogui explícitament la protecció de la diversitat cultural i el principi de neutralitat tecnològica el text final de l’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversions (TTIP).

La Convenció dóna a tots els països i regions signataris el dret de promoure i protegir les expressions culturals al seu territori. També els compromet a tenir en compte les disposicions del Conveni a l’hora de celebrar altres acords internacionals.

Aprovant plenament el recent informe del Parlament Europeu sobre les negociacions del TTIP, la Unió Europea de Radiodifusió (EBU) i la ECCD demanen una clàusula obligatòria horitzontal que salvaguardi explícitament la llibertat dels països de la UE d’adoptar mesures que promoguin la diversitat cultural, inclosa la garantia de la capacitat de serveis audiovisuals i mediàtics per servir els objectius d’interès públic. Ambdues organitzacions creuen que la introducció d’aquesta clàusula és particularment important perquè, a diferència de la Unió Europea, els EUA no són signataris de la Convenció i encara han de fer pública la seva posició negociadora.

Parlant abans d’un acte al Parlament Europeu * per marcar el 10th Aniversari de la Convenció de la UNESCO, el president de la UER, Jean-Paul Philippot, va remarcar-ho "els objectius de la Convenció de la UNESCO són ​​avui més rellevants que mai”.

“Les limitacions econòmiques i la creixent consolidació del nostre sector estan pressionant cada cop més el paper únic dels mitjans de comunicació públics a Europa. Hem de deixar clar que aconseguir un acord de serveis en el marc del TTIP no pot ser a costa del nostre patrimoni i valors culturals., " va afegir.

L'actual mandat de negociació de la UE per al TTIP defensa la exclusió dels serveis audiovisuals dels capítols d'inversió, subministrament transfronterer de serveis i comerç electrònic. No obstant això, la seva exclusió del capítol "marc regulador" només és implícita. Les dues organitzacions argumenten que s’hauria de fer referència explícita als serveis audiovisuals en aquest capítol, a més d’una clàusula horitzontal que reconeix la sobirania dels signants, inclosos els estats membres de la UE, sobre les seves polítiques culturals i mediàtiques.

També destaquen que el principi de neutralitat tecnològica s’afirma clarament dins de la definició de diversitat cultural del Conveni de la UNESCO i argumenten que els serveis audiovisuals haurien de continuar definint-se sobre la base d’aquest principi en qualsevol acord comercial futur.

anunci

Carole Tongue, presidenta de l'ECCD, diu: “és essencial que hi hagi una exclusió explícita dels serveis audiovisuals i culturals en els acords comercials que hagi assumit la UE. En cas contrari, hi hauria el risc de posar en perill els principis bàsics subjacents a la diversitat d’expressions culturals. És encara més vital en l'era digital que la UE compleixi els seus compromisos i respecti plenament el Conveni de la UNESCO ".

El senyor Philippot va afegir: "L'exempció per als serveis audiovisuals ha de ser general per evitar possibles llacunes. També hauria d’estar clarament lligat al principi de neutralitat tecnològica en qualsevol acord final sobre TTIP ”.

"Segons l'esperit de la Convenció de la UNESCO, aquests compromisos també s'haurien d'estendre a tots els altres acords comercials bilaterals assumits per la UE", va concloure.

* L'esdeveniment va tenir lloc a Estrasburg el 7 d'octubre de 2015, organitzat en col·laboració amb l'Intergrup d'Indústries Culturals i Creatives (CCII) del Parlament Europeu per celebrar el 10è aniversari de la Convenció de la UNESCO. Per obtenir més informació, feu clic a aquí.

– Vegeu més a: http://www3.ebu.ch/news/2015/10/ebu-news-entry#sthash.PGfiFFDz.dpuf

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències