Connecteu-vos amb nosaltres

La governança econòmica

#ECforecast: previsió econòmica de la primavera de 2017: creixement constant per endavant

COMPARTIR:

publicat

on

L'economia europea ha entrat en el seu cinquè any de recuperació, que ara arriba a tots els estats membres de la UE. S'espera que això continuï a un ritme força constant aquest any i el vinent.

En la seva previsió de primavera publicada avui (11 de maig), la Comissió Europea preveu un creixement del PIB de l'eurozona de l'1.7% el 2017 i de l'1.8% el 2018 (1.6% i 1.8% a la previsió d'hivern). S'espera que el creixement del PIB en el conjunt de la UE es mantingui constant en l'1.9% els dos anys (1.8% en els dos anys a la previsió d'hivern).

Creixement global per augmentar

L'economia mundial va agafar impuls a finals de l'any passat i principis d'aquest any, ja que el creixement de moltes economies avançades i emergents va repuntar simultàniament. Es preveu que el creixement mundial (excloent la UE) s'enfortirà fins al 3.7% aquest any i el 3.9% el 2018, des del 3.2% del 2016 (sense canvis respecte a la previsió d'hivern), ja que l'economia xinesa es manté resilient a curt termini i la recuperació dels preus de les matèries primeres ajuda altres economies emergents. Les perspectives de l'economia nord-americana no canvien en gran mesura en comparació amb l'hivern. En general, s'espera que les exportacions netes siguin neutrals pel que fa al creixement del PIB de la zona euro el 2017 i el 2018.

Gràfic I.1: PIB real, zona de l'euro

Un augment temporal de la inflació general

La inflació ha augmentat significativament en els últims mesos, principalment a causa de l'augment del preu del petroli. Tanmateix, la inflació subjacent, que exclou els preus volàtils de l'energia i els aliments no processats, s'ha mantingut relativament estable i substancialment per sota de la seva mitjana a llarg termini. Es preveu que la inflació a la zona de l'euro passi del 0.2% el 2016 a l'1.6% el 2017 abans de tornar a l'1.3% el 2018 a mesura que s'esvaeix l'efecte de l'augment del preu del petroli.

Gràfic I.2: Desglossament de la inflació, zona de l'euro

El consum privat s'alenteix amb la inflació, la inversió es manté estable

El consum privat, el principal motor de creixement dels darrers anys, es va expandir al seu ritme més ràpid en 10 anys el 2016, però està previst que es moderarà aquest any, ja que la inflació erosiona en part els guanys del poder adquisitiu de les llars. Com que s'espera que la inflació es redueixi l'any vinent, el consum privat hauria de tornar a repuntar lleugerament. S'espera que la inversió s'ampliï de manera força constant, però es manté obstaculitzada per les modestes perspectives de creixement i la necessitat de continuar amb el despalanquejament en alguns sectors. Diversos factors donen suport a una reactivació gradual, com ara l'augment de les taxes d'utilització de la capacitat, la rendibilitat empresarial i unes condicions de finançament atractives, també a través del Pla d'Inversions per a Europa.

anunci

L'atur continua baixant

L'atur continua la seva tendència a la baixa, però es manté elevat a molts països. A la zona de l'euro, es preveu que caigui fins al 9.4% el 2017 i el 8.9% el 2018, el seu nivell més baix des de principis del 2009. Això és gràcies a l'augment de la demanda interna, les reformes estructurals i altres polítiques governamentals d'alguns països que fomenten una fortalesa. creació de llocs de treball. S'espera que la tendència al conjunt de la UE sigui similar, amb una previsió d'atur que caurà al 8.0% el 2017 i al 7.7% el 2018, el més baix des de finals del 2008.

Gràfic I.20: Creixement de l'ocupació i taxa d'atur, UE

La situació de les finances públiques està millorant

Es preveu que tant la ràtio dèficit de les administracions públiques/PIB com la ràtio deute brut/PIB baixin el 2017 i el 2018, tant a la zona de l'euro com a la UE. La reducció dels pagaments d'interessos i la moderació salarial del sector públic haurien d'assegurar que els dèficits continuïn disminuint, encara que a un ritme més lent que els darrers anys. A la zona de l'euro, es preveu que la ràtio dèficit públic/PIB disminueixi de l'1.5% del PIB el 2016 a l'1.4% el 2017 i a l'1.3% el 2018, mentre que a la UE es preveu que la ràtio caigui de l'1.7% el 2016 a 1.6% el 2017 i 1.5% el 2018. Es preveu que la ràtio deute/PIB de la zona de l'euro baixi del 91.3% el 2016 al 90.3% el 2017 i al 89.0% el 2018, mentre que la ràtio en el conjunt de la UE Es preveu que baixi del 85.1% el 2016 al 84.8% el 2017 i al 83.6% el 2018.

Gràfic I.15: Evolució pressupostària, zona de l'euro

Riscos per a la previsiócom són més equilibrats però encara a la baixa

La incertesa al voltant de les perspectives econòmiques segueix sent elevada. En general, els riscos s'han tornat més equilibrats que a l'hivern, però continuen inclinats a la baixa. Els riscos externs estan vinculats, per exemple, a la futura política econòmica i comercial dels EUA i a tensions geopolítiques més àmplies. L'ajust econòmic de la Xina, la salut del sector bancari a Europa i les properes negociacions amb el Regne Unit sobre la sortida del país de la UE també es consideren possibles riscos a la baixa a la previsió.

Fons

Aquesta previsió es basa en un conjunt d'hipòtesis tècniques relatives als tipus de canvi, els tipus d'interès i els preus de les matèries primeres amb una data de tall el 25 d'abril de 2017. Les hipòtesis dels tipus d'interès i dels preus de les matèries primeres reflecteixen les expectatives del mercat derivades dels mercats de derivats en el moment de la previsió. Per a totes les altres dades entrants, incloses les hipòtesis sobre polítiques governamentals, aquesta previsió té en compte la informació fins al 25 d'abril de 2017 inclòs. A menys que les polítiques s'anunciïn de manera creïble i s'especifiquin amb un detall adequat, les projeccions no assumeixen cap canvi de política.

Previsió econòmica per països

prospecte | Crèdit: EC-GISCO, © EuroGeographics per als límits administratius
estats membres de la UE
Àustria Itàlia
Bèlgica Letònia
Bulgària Lituània
La República Txeca Luxemburg
Croàcia Malta
Xipre Els Països Baixos
Dinamarca Polònia
Estònia Portugal
Finlàndia Romania
França Eslovàquia
Germany Eslovènia
Grècia Espanya
Hongria Suècia
Irlanda El regne unit
Països candidats Altres països fora de la UE
Albània AELC
L'ex República Iugoslava de Macedònia Xina
Montenegro Japó
Sèrbia Rússia
Turquia USA

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències