Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

#EconomicGrowth: El que el Parlament està fent per impulsar l'economia

COMPARTIR:

publicat

on

Els eurodiputats han adoptat noves regulacions sobre els bancs, han donat suport a un pla per impulsar la inversió en l'economia europea, han reforçat la coordinació de les polítiques econòmiques a la UE i han proposat maneres d'abordar l'evasió fiscal. Quan la Comissió Europea publica el 31 de maig un document de reflexió sobre possibles escenaris per al futur de la unió econòmica i monetària, esbrineu què ha fet ja el Parlament i quines mesures addicionals demanen els eurodiputats.

Reforç del sistema bancari

La crisi financera del 2008 va posar de manifest les debilitats dels bancs i de les finances públiques a Europa. Molts governs havien tingut dèficits pressupostaris fins i tot en els anys d'auge anteriors, però les coses van anar de malament en pitjor quan els ingressos fiscals van començar a reduir-se i els bancs van resultar que necessitaven finançament públic per mantenir-se a flot.

Per garantir una millor supervisió dels bancs, reduir els costos per als contribuents i l'economia, els eurodiputats van adoptar una legislació que feia que el Banc Central Europeu fos directament responsable de la supervisió de més de 100 dels bancs més grans de la zona euro. Una altra preocupació important era que els petits dipositants amb fins a 100,000 euros haurien de tenir els seus dipòsits garantits i els contribuents haurien de ser els últims en la fila per pagar la factura de les fallides bancàries. Amb això en ment, la UE va establir una autoritat comuna, coneguda com Resolució de la Junta sola, per fer front de manera eficient a possibles fallides bancàries.

El Parlament també s'ha reforçat requisits de capital per als bancs fer-los reservar el capital suficient per limitar l'impacte de futurs xocs similars als del passat. Esmenes posteriors ara s'estan considerant les normes.

Millora de la coordinació

La Unió Europea també va prendre mesures per garantir una millor coordinació de les polítiques econòmiques i fiscals a tota la UE, ja que la manca d'alineació va fer que alguns països s'enfrontessin a una inestabilitat financera i s'haguessin d'endeutar diners a tipus d'interès més alts. Això va provocar el llançament de la semestre europeu, un cicle anual que veu la Comissió Europea amb recomanacions polítiques per a cada país de la UE que després són adoptades pels governs al Consell i implementades a nivell nacional. El Parlament va participar activament en la preparació dels paquets legislatius necessaris, coneguts com paquet de sis i paquet de dos.

anunci

Lluita contra l'evasió fiscal

L'evasió fiscal també ha estat identificada com una preocupació clau pel Parlament, ja que significa que els països de la UE tenen menys diners per invertir en serveis públics. El Parlament ha establert diverses comissions que investiguen l'assumpte i presenten propostes per tancar les llacunes que ajudin les empreses i els particulars a evitar pagar la seva part justa.

Atreure inversions

Els problemes bancaris i els grans dèficits pressupostaris van fer que durant algun temps hi hagués poc finançament disponible, ja sigui públic o privat, per impulsar el creixement econòmic. Per aquest motiu, la UE va llançar el 2015 un ambiciós pla d'inversions a tres anys que pretenia utilitzar les garanties de la UE per mobilitzar 315 milions d'euros d'inversió pública i privada i canalitzar-les cap a projectes que d'altra manera no haurien passat.

El pla ha funcionat relativament bé fins ara i els eurodiputats haurien de votar al juny sobre la pròrroga Fons Europeu d'Inversions Estratègiques (EFSI) amb l'objectiu d'augmentar la inversió en l'economia europea fins als 500 milions d'euros a finals de 2020. Les petites i mitjanes empreses innovadores haurien de ser entre els principals beneficiaris del pla ampliat.

Més reformes

Els eurodiputats han estat pressionant per reformes profundes en l'àmbit econòmic i monetària. En a informe aprovat al febrer, van defensar un pressupost específic per a la zona euro. Això hauria d'ajudar els països a afrontar els xocs econòmics i ajudar-los a adaptar les seves economies als nous reptes. L'informe també demana reforçar el paper del Parlament Europeu i els parlaments nacionals en el semestre europeu i augmentar la responsabilitat en la presa de decisions econòmiques.

L'ocupació i el creixement segueixen sent el centre de l'agenda del Parlament. Una de les principals prioritats del Parlament és l'establiment d'un mercat digital únic eliminant les barreres al comerç electrònic, eliminant el roaming i el bloqueig geogràfic i harmonitzant les normes de drets d'autor a tota la UE. Això hauria de donar un fort impuls a l'economia digital europea.

Al mateix temps, el Parlament treballa per reforçar els drets socials i laborals a la UE. Un recent reportar, escrit per la membre portuguesa de S&D Maria João Rodrigues, va proposar iniciatives concretes per garantir unes condicions de treball dignes en totes les formes d'ocupació i aconseguir una conciliació adequada de la vida laboral i familiar.

Debat sobre el futur de la integració europea

La Comissió publica cinc documents de reflexió fins a finals de juny com a punt de partida per a un debat sobre el futur de la integració europea. Cada article està dedicat a un tema específic: la dimensió social d'Europa, la globalització, la unió econòmica i monetària, la defensa i les finances. Els articles contenen idees i escenaris sobre com podria ser Europa el 2025, però no hi ha propostes concretes. La iniciativa acaba a mitjans de setembre quan el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, pronuncia el seu discurs anual sobre l'estat de la unió.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències