Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Vot a favor de la Llei de mercats digitals

COMPARTIR:

publicat

on

Després del debat d'ahir (14 de desembre) sobre la Llei de mercats digitals. Els eurodiputats han votat per 642 vots a favor, vuit en contra i 46 abstencions per establir noves obligacions i prohibicions a les grans plataformes, per garantir mercats justos i oberts..

El Parlament Europeu i la Comissió van mantenir un debat al ple abans de la votació. Tot i que la proposta és complexa, el vicepresident executiu Vestager va dir que es podria resumir com garantir que els mercats siguin oberts, justos i contestables, de manera que cada negoci tingui una oportunitat justa d'atreure clients. 

El relator Andreas Schwab (PPE, DE) ha donat la benvinguda a la votació: "L'adopció d'avui del mandat de negociació de la DMA envia un senyal fort: el Parlament Europeu s'oposa a les pràctiques comercials deslleials utilitzades pels gegants digitals. Ens assegurarem que els mercats digitals siguin oberts i competitius. Això és bo per als consumidors, bo per a les empreses i bo per a la innovació digital. El nostre missatge és clar: la UE farà complir les regles de l'economia social de mercat també en l'àmbit digital, i això vol dir que els legisladors dicten les regles de competència, no els gegants digitals".

Un aspecte que és especialment important per al Parlament Europeu és la capacitat que dóna a la Comissió per actuar prèviament, Stéphanie Yon-Courtin eurodiputada (Renew, FR) va dir: "Donarem a la Comissió Europea els mitjans per prevenir més aviat que curar, amb una llista d'obligacions molt clara. Establirem les regles des del primer moment, de manera que no haurem de lluitar durant anys contra exèrcits d'advocats”.

Mozilla va donar la benvinguda a la votació: "La gent mereix una varietat de productes personalitzats segons les seves preferències... La gent hauria de tenir la possibilitat de provar noves aplicacions de manera senzilla i senzilla, suprimir aplicacions no desitjades, canviar entre aplicacions i canviar els valors predeterminats de les aplicacions. El mateix passa amb els sistemes operatius i els mercats en línia: els desenvolupadors i els comerciants haurien d'estar facultats per oferir els seus productes als consumidors de manera equitativa amb els guardians. S'està produint una guerra de programari i els gegants tecnològics controlen l'espai. Esperem que les autoritats europees facin complir aquestes normes amb força".

La Llei no ha rebut una benvinguda universal, és previsible que la gran tecnologia retrata la regulació com un atac dirigit a les empreses nord-americanes.

Custodia els porters

El reglament s'aplicarà a les principals empreses que ofereixen els anomenats "serveis de plataforma bàsica" més propenses a pràctiques deslleials, per exemple: xarxes socials (Facebook), motors de cerca (Google), sistemes operatius (iOS), serveis de publicitat en línia, cloud computing. , i serveis per compartir vídeos (YouTube). Els eurodiputats van afegir navegadors web, assistents virtuals i televisió connectada a l'àmbit d'aplicació del reglament.

Tindrà una facturació anual de 8 milions d'euros a l'Espai Econòmic Europeu (EEE) i una capitalització de mercat de 80 milions d'euros, i treballarà en no menys de tres països de la UE amb almenys 45 milions d'usuaris mensuals, o 10,000 usuaris empresarials. Els llindars no impedeixen que la Comissió designi altres empreses com a guardianes quan compleixin determinades condicions.

Anuncis orientats

Els diputats van incloure requisits addicionals sobre l'ús de dades per a publicitat orientada o micro-orientada i la interoperabilitat dels serveis. El text diu que un gatekeeper s'ha d'abstenir, "per als seus propis fins comercials i per a la col·locació de publicitat de tercers en els seus propis serveis, de combinar dades personals amb la finalitat de lliurar publicitat dirigida o micro-orientada", excepte si hi ha un “consentiment clar, explícit, renovat i informat”, d'acord amb el Reglament General de Protecció de Dades. A més, les dades personals dels menors no seran tractades amb finalitats comercials, com ara màrqueting directe, perfils i publicitat orientada al comportament.

Aturar temporalment les "adquisicions assassines"

Els eurodiputats van acordar habilitar la Comissió per imposar "remeis estructurals o de comportament" quan els guardians s'hagin implicat en un incompliment sistemàtic. El text aprovat preveu, en particular, la possibilitat que la Comissió restringeixi que els guardians facin adquisicions en àrees rellevants per al DMA per tal de reparar o evitar més danys al mercat interior. Els guardians també estarien obligats a informar la Comissió de qualsevol concentració prevista.

Cooperació a nivell de la UE, denunciants i multes

Els eurodiputats proposen la creació d'un "Grup europeu d'alt nivell de reguladors digitals" per facilitar la cooperació i la coordinació entre la Comissió i els estats membres en les seves decisions d'aplicació. Aclareixen el paper de les autoritats nacionals de competència, alhora que mantenen l'aplicació de la DMA en mans de la Comissió.

Els eurodiputats del Comitè del Mercat Interior també diuen que la DMA hauria de garantir els arranjaments adequats per permetre als denunciants avisar les autoritats competents sobre les infraccions reals o potencials d'aquest reglament i protegir-los de represàlies.

Si un porter no compleix les normes, la Comissió pot imposar multes "no inferiors al 4% i no superiors al 20%" de la seva facturació mundial total durant l'exercici anterior, especifiquen els eurodiputats.

Comparteix aquest article:

Tendències